MikeSkywalker Napisano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Temat z pozoru bardzo nierowerowy ale jednak choć to konserwa to chciałbym w niej zmieścić 3 rowery wraz z załogą. Moim marzeniem jest VW T4 do którego spokojnie wejdzie 4-5 osób z rowerami w całości w środku ale póki co mnie na niego nie stać i jestem ciekaw czy jest jakaś tańsza alternatywa. No właśnie - jest? Chodzi o samochód który byłby bardzo tani w zakupie i utrzymaniu, tak żeby czasem pojechać nim do pracy a kilka razy w roku wrzucić do niego 3 rowery razem z ich właścicielami. Takie rzeczy pewnie tylko w Erze ale kto wie, może istnieją Z dwoma rowerami jest git - wystarczy jakiekolwiek auto ze składanym siedzeniem. Z trzema już gorzej. Bagażnika na hak/dach wolałbym uniknąć, jakoś pewniej się czuję jak sprzęt jedzie w środku. Jeśli nie istnieje to płakał nie będę - zostanę przy motocyklu/skuterze a wojaże rowerowe będą uzależnione od cudownych polskich kolei Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mort3n Napisano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Mały i tani oczywiście że istnieje, ale nie żeby pomieścić trzy rowery Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michalik85 Napisano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 zależy co to jest tani w zakupie? 5 tyś? 1 tyś? do forda galaxy na spokojnie wejda 3 rowery. sam przewoziłem w nim sofe i lodówke. nieraz jedziemy w 7 pod namioty ( bez rowerów ) ale 3 rowery + 3 osoby?? hmmm 2 osoby z przodu i musiałbyś pokombinować z ostatnim siedzeniem montowanym w bagazniku, wtedy by jakoś te 3 rowery i 3 osoby sie zmieściły. albo Peugeot 806, jest to 8 - mio osobowy van wiec myśle ze po złożeniu siedzen upchniesz 3 rowery i 3 osoby przykładowy link http://otomoto.pl/peugeot-806-2-0hdi-90km-8-osobowy-klima-C34925611.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 14 Grudnia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Co Wy tam wiecie o pakowaniu?Zaraz wpadnie anarchy i wyśmieje te T4 na 3 osoborowery. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 14 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 No tani to powiedzmy do 3 tysięcy, może nieco więcej. T4 pomieści na pewno więcej, pisałem o tym Vany są pojemne, ale aż za bardzo. Ja jestem ciekaw czy jest coś małego - czyli albo z 3 siedzeniem gdzieś z tyłu albo z potrójnym z przodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michalik85 Napisano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 no to fiat multipla, czy ładny? ciezko powiedziec masz 3 siedzenia z przodu, wywalasz tylna kanape i powinienes 3 rowery upchac masz tu do 3 tyś w dieslu. JTD podobno udane silniki. http://otomoto.pl/fiat-multipla-1-9jtd-6-osobowy-C35348375.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 14 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Myślałem o niej, bo jako brzydka powinna być też tania. Ale coś nie znalazłem tanich. Wstyd tym jeździć ale zerknę na oferty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 14 Grudnia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 heheheJak z 3 lata temu pojechaliśmy nad morze z dziećmi (no taki głupi konwencjonalny wypoczynek nam się zdarzył) to na campingu podchodzili oglądać auto, a potem gdzie jest przyczepa,a potem jak się pakowaliśmy żeby podglądnąć to i owo.Mam 3 synów i jedną żonę prezesową. Jak jeździmy na wyprawy rowerowe to owszem 3 rowery wiszą na zewnątrz ale dwa w środku. Tylko, że my mamy bagaży na 5 osób (sakwy, torby, 2 namioty, 5 śpiworów, tyle samo kasków, żarcie itd itd..) A 3 osoby i trzy rowery? To jeszcze stolik do kart by wszedł.Toyota Yaris... ale na szczęście verso. Tajemnica tkwi w tylnym siedzeniu - łamie się na pół, czyli jedna osoba z tyłu siedzi a dwie z przodu.Zresztą np w toyocie avensis 3 osoby dorosłe plus 3 fule w środku plus bagaże wyrypowe (namiot, śpiwory torby itd) na drugi koniec Europy w luksusie. Trzeba tylko umieć się spakować. Tylko, że to takie szukanie dziury w całym - kupujesz na klapę na tył bagażnik na allegro (nawet thulowy czyli markowy) za 400-500 zł max i spokojnie (naprawdę spokojnie! 3 rower przez Eu aż po Czarnogórę na klapie otwieranej w bok) jedziesz w drogę bez kombinowania.Co najwyżej żeby nie obciążać klapy albo swojej psychiki wieszasz dwa rowery bez kół a reszta do bagażnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janooch Napisano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Może coś w stylu Fiat doblo, Renault kangoo czy Citroen Berlingo, istnieją wersje maxi czyli siedzenia z tylu i paka. Albo coś z kombi, byle tylna kanapa była dzielona, wtedy składasz dwia miejsca i jedno zostaje dla pasażera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 14 Grudnia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Panowie, wystarczy zwykłe kombi średniej klasy. Nieraz 3 rowery z klamotami pakowałem w Renówkę Grandtoura.Tak jak pisze Dawid - najważniejsze, to dobrze się spakować. Tutaj i tutaj na ten przykład. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 14 Grudnia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 W przykładzie podanym przez Adamosa też jest zaznaczony detal ale istotny i wielce pomagający - tylne siedzenie łamane na pół lub w 2/3. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 14 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 byle tylna kanapa była dzielona No właśnie - byle była. Tak jak piszę - wolałbym coś małego bo pod blokiem mamy na tyle ciasno że kombi czy vanem (bo sąsiad ma) czasem ciężko się wcisnąć. Także najlepiej dzielone siedzenie albo 3 z przodu. Co do pakowania to wiadomo że się da sporo upchać nawet w małym aucie ale co innego jak się jedzie na kilka dni gdzieśtam dalej a co innego jak codziennie wieczorem wrzuca się te rowery w auto i jedzie na nocleg - wolę wyjąć same koła niż rozkładać rowery na czynniki pierwsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 14 Grudnia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 No ale chyba większość kombiaczy ma dzielone siedzenia w 2/3? Czy się mylę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 14 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Mnie nie pytaj, ja całe życie na jednośladach i z obrzydzeniem wsiadam do auta jak już muszę. No ale jednak inaczej się nie da. Niemniej jednak kombi wolałbym uniknąć, im mniejsze auto tym lepiej dla lipnego kierowcy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janooch Napisano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 http://otomoto.pl/peugeot-306-C33883573.html Kombi nie musi byc duże, to jest mały samochód, musisz zwrócić uwagę na bezpieczeństwo przy transporcie trZech rowerów i trzech osób. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
provid Napisano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 FIAT 126p lepszego tira nie ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 14 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Miałem i podziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomasz Napisano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Jedno mnie zastanawia.. Jak takie wożenie rowerów w środku jest bezpieczne? W przypadku dzwona lub dachowania taki rower zetnie głowy... Może warto jednak rower na dachu lub haku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zadra1965 Napisano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Kup przyczepkę do samochodu z mocowaniem dla rowerów , cena nowych ok. 2200 zł , może taniej znajdziesz uzywaną . Do tego Opel Astra z lat 1995-1998 i razem cena 3000-3500 z Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 14 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Przyczepka odpada - nie mam gdzie trzymać. Ale opcja do przemyślenia na kiedyś. Pytanie tylko jak z amortyzacją na gorszej drodze - czy rowery nie będą po niej latać z prawa na lewo? Jedno mnie zastanawia.. Jak takie wożenie rowerów w środku jest bezpieczne? Jakbym się codziennie zastanawiał nad tym co jest bezpieczne to podejrzewam że prędzej wybrał bym skuter i jazdę w pełnym kombinezonie motocyklowym niż rower i krótkie spodenki, albo w ogóle przesiadł się do komunikacji miejskiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 14 Grudnia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 wszystko zależy od inwencji twórczej Mój rekord to VW Golf 3 Wyjazd kajakowo-rowerowy W środku:5 osób bagaże na 9 dni z żarciem całkowicie rozkręcone 3 rowery w bagażniku; na dachu dwa kajaki górskie.W przypadku gdy kupujesz sobie bagażnik na klapę, to spokojnie na wyprawę możesz ruszać nawet Daewoo Tico Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janooch Napisano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 4 dorosłych chłopa w Suzuki Samurai, 2 namioty i kupa bagażu. W golfie chociaż miałeś bagażnik;) Może to jest rozwiazanie, mały samochód z hakiem, wypożyczasz przyczepkę i jazda, koszty rozkładają sie na trzech więc nie bedzie drogo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
provid Napisano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 @MikeSkywalker Chłopie bez obrazy, ale czego Ty tak naprawdę chcesz? Odnoszę wrażenie, że chcesz samochód rozmiarów Fiata 126p lub Tico ale o ładowności TIRa Chłopaki dali Ci tyle pomysłów a w każdym widzisz jakieś ale. Pisałeś, że chciałbyś VW T4 ale on jest przecież większy od kombi, którego zresztą nie chcesz, więc nie rozumiem tej logiki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 15 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Słuchaj, 5 m długości T4 dobrze znam i kiedyś je przełknę ale póki co szukam jak najmniejszego auta więc tych dwóch sytuacji nie wiąże w żaden sposób. Będzie T4 będę się martwił gdzie go postawić. Jak najmniejszego. Jak nic poniżej kombi nie ma to spoko, ale jak widzisz pojawiła się opcja przyczepki, Berlingo, Yarisa itp. A ponieważ ma to być sprzęt również na codzienne dojazdy to im mniejszy tym lepiej. Przyznam że post anarchy jakoś przeoczyłem - właśnie coś takiego mnie interesuje. Małe i z dzieloną kanapą Odnoszę wrażenie, że chcesz samochód rozmiarów Fiata 126p lub Tico ale o ładowności TIRa Jak najmniejszego gdzie wejdzie to co chcę. Nie ma potrzeby wyolbrzymiać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siimon Napisano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Jeżeli znajdziesz miejsce na zaparkowanie yarisa to i najprawdopodobniej multipla się tam zmieści. Multipla może i nie ma zbyt dużego bagażnika ale po złożeniu/wyjęciu tylnych foteli nadal masz trzy fotele z przodu. Ja by koniecznie dołożył kratkę dla bezpieczeństwa i jazda J Trochę jeździłem tym samochodem i z dieselkiem to naprawdę fajne auto z komfortem podróżowania na bardzo wysokim poziome, czego o małych autach nie można powiedzieć. Rozstawa kół robi swoje. Co ciekawe z zewnątrz to auto nie jest wcale duże, jest po prostu sprytnie upakowane a do tego masz do dyspozycji nie zliczoną ilość schowków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.