Skocz do zawartości

[rewer] Wheeler Protron 500 29" - 40 YEARS za 1600 czy warto

doktorkidler

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Chciałbym się zapytać czy za 1600 zł warto kupić rewer z tematu

http://www.wheeler.p...500-29-40-years

A jeżeli tak to doczytałem że ma słaby amortyzator ale czy do jazdy po lesie i bardzo lekkim terenie potrzebny będzie mi lepszy gdyż nieststy ważę ok 95-100kg ale mam nadzieję że w przysłości będzie mniej :icon_cool:. I czy ten rower posiada jakiś osprzęt powiedzmy to nietypowy który w przyszlości utrudni jego wymianę na inny np jakaś nietypowa średnica rurki albo zakończenie lub mocowanie czegoś. Faktem jest że zastanawiam się nad zmianą gdyż syn już trochę urósł i jego stary rower z kołami 20" jest dla niego trochę za mały i wtedy zostawiłbym mu swojego Cuba Analoga rama 18" (wiem że na razie byłby troszkę za duży bo syn ma 161cm) a sobie sprawiłbym coś na kołach 29er.

Napisano

za 1600 warto. Naped solidny, jakies tam deore jest. Tak jak zauwazyles amortyzator jest absolutnie podstawowy, ale ja na poczatku tez ujezdzalem ten amor przy podobnej wadze i jako tako dawał rade, choć przy wymianie na powietrzny roznica jest masakryczna. W przyszlosci na pewno bedziesz musiał wymienic. Głowke masz na 1 1/8 i na rynku sa amortyzatory pod takie koło na ta srednice rury, wiec raczej nie bedzie problemu z wymiana w przyszłosci. 

a co do syna. Rama 18" na wzrost 161 cm to absolutnie za duzy rozmiar i nie wiem czy jest to najlepszy pomysł. Ale wracajac do wheelera , za te pieniadze mysle ze warto i na pewno rower Ci posluzy .

Pozdrawiam

Napisano

Wiem że dla syna obecnie rozmiar 18" jest trochę za duży chociaż jak stanie nad rurą podsiodłową to trochę miejsca mu zostaje a ma 13 lat więc nawet do wiosny trochę urośnie. A odnośnie Wheelera to rozumię, że on nie posiada żadnych nietypowych rozwiązań a komponenty są na powiedzmy przyzwoitym poziomie?

Napisano
Wiem że dla syna obecnie rozmiar 18" jest trochę za duży chociaż jak stanie nad rurą podsiodłową to trochę miejsca mu zostaje a ma 13 lat więc nawet do wiosny trochę urośnie

Rower jest za duży, może ześliznąć się mu się noga z pedałów i klejnotami walnąć w górną rurę. Pomijam fakt nieporęczne kierowanie takim rowerem. 

a komponenty są na powiedzmy przyzwoitym poziomie?

Jedynie można się doczepić do amortyzatora który ma cienkie górne lagi 28 mm, taki wideł nadaje się  bardziej do crossa a nie do roweru mtb. Więc na Twoją wagę będzie trochę wiotki.

Napisano

bedzie wiotki ale da rade, sam przez pol roku go ujezdzałem ( miałem 104 kg, teraz juz 92 :D ), bardzo dostawał w kosc. ciezko okreslic jego prace ale najlepiej to ujac - nie przeszkadza w jezdzie :) zrezta xct ma takie golenie niestety... 

Napisano

Z tym ześliźnięciem nogi to napisałem, że stojąć na ziemi całymi stopami ma luz pomiędzy kroczem a rurą i ta odległość tylko będzie rosła :thumbsup: . A czy ten amortyzator w przyszlości będzie można wymienić na  lepszu i grubszy który spokojnie mnie utrzyma?

Napisano

bez problemu wymienisz na grubszy i lepszy.

choćby tu masz jeden z tanszych powietrznych pod koła 29 i rure 1 1/8

http://allegro.pl/sr-suntour-xcr-rl-r-air-blokada-skoku-2014-disc-29-i4806051049.html

oczywiscie wszystko zalezy od budzetu,ale jesli wymiana to tylko na powietrzny ( na pewno odczujesz gigantyczna różnice, przy wymianie np na epicona. )  ja podałem jeden z tanszych przykładów.

Napisano

praktycznie kazda część osprzetu jest gorsza od Cuba,ale nie możesz porównywać osprzętu z 2008 dla roweru na kołąch 26" z rowerem na kołach 29" w 2014. Niestety za 29-era trzeba dopłacić bo teraz taka nowa moda i powoli standard. Czy odczujesz jezdzac amatorsko? coś tam odczujesz, ale nie aż tak żebyś chciał wyrzucić rower na smietnik :)

Napisano

Bo cały czas biję się z myślami czy warto poczekać i polować na jakąś używkę ( bo Cuba kupiłem jako dwuletnią używkę z mniej niż połowę ceny) ale na razie mało jest używek 29er i niestety są dość drogie. Cały czas rozważam pozostanie przy moim Cubie i kupno dla syna jakiejś używki za 500-600zł i może kiedyż przesiąść się na 29era ale wtedy myślę, że będzie większa szansa na kupno przyzwoitej używki za rozsądne pieniądze. Z innej strony tutaj mam rower nowy z gwarancją. Boję się tylko, że  przy zakupie przez internet może być klopot z jej egzekwowaniem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...