Skocz do zawartości

[bloki spd-sl] Szukam sposobu na dobre ustawienie bloków.

chiz1611

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Czy ma ktoś sposób na wygodne, prawidłowe wkręcenie bloków, tzn. takie, żeby kolana szły prosto?

Do tej pory robiłem to tak, że siadałem na rowerze przed wysokim lustrem, po bokach ustawiałem krzesła, których poręczy się trzymałem, i kręciłem pedałami do tyłu, patrząc w lustrze, czy kolana idą równo. Udało mi się w ten sposób dobrze ustawić blok w prawym bucie, ale mam problem z lewym. Kiedy ustawiam blok w lewym bucie tak samo jak w prawym, to lewe kolano nie idzie równo (mam chyba niesymetryczne nogi). Parę razy wydawało mi się, że lewy blok jest dobrze ustawiony i wszystko gra, ale kiedy szedłem na jazdę, to po jakimś czasie lewe kolano zaczynało mnie boleć od wewnątrz, czyli jednak coś musiało być źle ustawione.

Dodam, że ustawianie bloków w taki sposób jest cholernie niewygodne - krzesła rozjeżdżają się na boki (raz się przewróciłem), co chwila trzeba zsiadać, zdejmować but, rozkręcać śruby, znów je wkręcać, wsiadać na rower, i tak w kółko, i ciągle człowiek czuje, że nadal bloki nie są ustawione idealnie i że kolano się podczas jazdy odezwie.

Byłbym wdzięczny za dobry domowy sposób na uporanie się z tym problemem ;)

Michał

Napisano

Dzięki, ale te strony nie pomogą.

Łukasz z Rowerowych Porad proponuje metodę prób i błędów, której próbowałem przed moją metodą z lustrem i była jeszcze gorsza.

Z kolei to urządzenie do regulacji jest do bloków spd, a ja mam spd-sl.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...