Staszek60 Napisano 11 Grudnia 2014 Napisano 11 Grudnia 2014 Sporo wyczytałem na ten temat z forum . Ale mam jednak pytanie . mam centuriona Cross Line 500. W ostatnich dniach wymieniłem w nim łańcuch /Shimano Dura Ace/ . Stary miał 114 ogniw więc założyłem łańcuch z taką samą ilością ogniw. przed chwilą sprawdziłem sobie łańcuch, wynika z niego że mogę z 2 ogniwa zdjąć . Teraz pytanie : czy skoro oryginalnie jeździł na większej ilości ogniw i nie przeskakiwał / wszystko działało normalnie/ to czy warto teraz zmieniać , czytaj skracać ten łańcuch ???
alagor96 Napisano 11 Grudnia 2014 Napisano 11 Grudnia 2014 Jeżeli napinacz układa się normalnie, to nie widzę sensu skracania.
Staszek60 Napisano 11 Grudnia 2014 Autor Napisano 11 Grudnia 2014 Tak, napinacz układa się normalnie, łańcuch nie ma "luzów" , nie bije o dolną rurę trójkąta. Chodzi jak malina ale właśnie........ czy dalej będzie tak chodził . Stary łańcuch przejechał około 800km. , nowy jeszcze nieśmigany
Sansei6 Napisano 11 Grudnia 2014 Napisano 11 Grudnia 2014 Co to jest 800 km... chyba, że poprzedni to jakiś szajs był?
Staszek60 Napisano 11 Grudnia 2014 Autor Napisano 11 Grudnia 2014 Nie , stary jest dobry , nie ma nawet 75% zużycia. Zamierzam jeździć wymiennie na 3, no, może na 4 łańcuchach , stąd wymiana .
Geiger Napisano 11 Grudnia 2014 Napisano 11 Grudnia 2014 Na 4 łańcuchy O_o ? Ale po co na 4 ? Masz napęd z plastiku czy ze złota że tak się o niego martwisz ?
alagor96 Napisano 11 Grudnia 2014 Napisano 11 Grudnia 2014 A co w tym złego? I tak zdejmuje się łańcuch do czyszczenia, więc w czym problem zmienić go na inny?
Staszek60 Napisano 12 Grudnia 2014 Autor Napisano 12 Grudnia 2014 Na 4 łańcuchy O_o ? Ale po co na 4 ? Masz napęd z plastiku czy ze złota że tak się o niego martwisz ? Nie jest ze złota. To zwykłe Deore XT . Ale lubię dbać o swój sprzęt /dotyczy to np. kołowrotków wędkarskich - rozbieram i smaruję minimum 2 razy w roku a za to chodzą jakby były nowe , a mam między innymi Shimano Twin Powera 98 który chodzi lepiej niż niejeden nowszy model/ i nie widzę powodów by na jednym osprzęcie nie przejechać kilkunastu tysięcy kilometrów . Wożę za przeproszeniem doopę /turystyka kwalifikowana tak ponoć to się zwie / i napęd nie dostaje tak popalić jak powiedzmy w górach, na zjazdach itp. Poza tym - kto bogatemu zabroni
emcinek Napisano 13 Grudnia 2014 Napisano 13 Grudnia 2014 Długość łańcucha powinna być taka, że jak masz załączone najmniejsze blaty z przodu i z tyłu, to łańcuch nie powinien zwisać luźno, co za tym idzie - napinacz tylnej przerzutki powinien pracować. Dodatkowo jeszcze zwróć uwagę, przy tym samym układzie, żeby łańcuch schodzący z dolnego kółka napinacza, nie szorował o górne kółko - ma być wyraźny odstęp.
Geiger Napisano 14 Grudnia 2014 Napisano 14 Grudnia 2014 Dla mnie po prostu 4 łańcuchy to już spora przesada. Jeżdżę na dwóch i też bardzo dbam o sprzęt. Musisz pamiętać o tym że napęd nie jest głównie niszczony przez rozciągnięty łańcuch... A nawet jest spora tolerancja w której łańcuch może się rozciągać nie wpływając w żaden sposób negatywnie na stan zębatek. Po prostu trzeba czuwać nad długością łańcucha i odpowiednio szybko zareagować. Jazdą na dwóch łańcuchach zyskujesz po prostu czas na reakcję i wymianę nadmiernie rozciągniętego łańcucha.
Staszek60 Napisano 15 Grudnia 2014 Autor Napisano 15 Grudnia 2014 Czytając forum i analizując je nie zgodzę się z tym co napisałeś . Owszem, jazda siłowa , brud przyspieszają zużycie całego napędu . natomiast wydłużenie łańcucha wpływa zdecydowanie destrukcyjnie na stan zębatek. Może 4 łańcuchy to faktycznie przesada , natomiast 2 to absolutne minimum z minimum . Jasne - mam Jubilata (z 40 lat a wygląda jeszcze super ) gdzie nigdy nie wymieniłem łańcucha czy go smarowałem ( świadomość rowerowa była żadna) a mimo to jeździ . Myślę jednak że dzisiaj to inne materiały, technologie . Co do tej sporej tolerancji w której łańcuch może się rozciągnąć to chyba mimo wszystko przesadziłeś
alagor96 Napisano 15 Grudnia 2014 Napisano 15 Grudnia 2014 Panowie, obaj pleciecie trochę bzdury. Jazda na jednym łańcuchu, to żadna zbrodnia, ja przejeżdżałem tak po 4kkm na budżetowych częściach. Z drugiej strony wymienianie łańcuchów nie jest odwlekaniem, dzięki temu zużywasz kasetę w tempie nie jednego łańcucha, a kilku. Trzeba się zastanowić, co się nam bardziej opłaca.
Sansei6 Napisano 15 Grudnia 2014 Napisano 15 Grudnia 2014 Właśnie, ja jeżdze na jednym łańcuchu, a potem najwyżej kompletna wymiana i łancucha i kasety... aby tylko jak najlepszy łańcuch kupić co nie jest takie łatwe...
chudeusz09 Napisano 16 Grudnia 2014 Napisano 16 Grudnia 2014 A co jeśli te 4kkm to kwestia 3-4 miesięcy? 3-4 razy w roku wymieniać napęd? Jakoś tego nie widzę. Jeżdżę na jednym łańcuchu od około 1kkm i zastanawiam się czy nie kupić drugiego.
Staszek60 Napisano 16 Grudnia 2014 Autor Napisano 16 Grudnia 2014 Mniej więcej mi o to chodzi. Trudno mi się jednoznacznie wypowiadać na te tematy /brak doświadczenia/ ale biorę przebieg przez analogię: biegałem tygodniowo 80-120 km , miesięcznie około 500 więc na rowerze zakładając ten sam czas treningów, będę miał przebieg w granicach 1000-1200 km. Myślę że około 6000 - 7000 rocznie będę robił na spokojnie. To oczywiście założenia ale i tak wychodzi że trochę będę ciorał rowerem
tobo Napisano 16 Grudnia 2014 Napisano 16 Grudnia 2014 Właśnie, ja jeżdze na jednym łańcuchu, a potem najwyżej kompletna wymiana i łancucha i kasety... aby tylko jak najlepszy łańcuch kupić co nie jest takie łatwe... Na początku, lat temu 15 nie jeździłem na więcej niż jeden łańcuch, zmieniając na wiosnę razem z kasetą. Były to komponenty 8sp, kaseta chyba alivio. Napęd zmieniałem po zimie, bardziej z powodu rdzy na łańcuchu niż przeskakiwania, którego nie było. Jeśli użytkownicy piszą że napęd przepuszcza np po połowie mojego przebiegu czyli po ok 3 tysiącach km, to znaczy że miałem wtedy takie szczęście albo komponenty były jakościowo dużo lepsze nawet w przedziale budżetowym.
alagor96 Napisano 16 Grudnia 2014 Napisano 16 Grudnia 2014 @@chudeusz09, Jeśli to kwestia 3 miesięcy, to się kurde nie pytasz na forum, o takie rzeczy, tylko zwyczajnie wiesz z doświadczenia.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.