topol Napisano 11 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 Mnie zawsze to zastanawialo. ... bo czemu np: Remedy Reba Camber Talon Reign Moon lub: Red metal roval candy Itd itd. Odpowiedzi typu trance.fuel.enduro sa zbyt oczywiste. Ale Istnieja czasem nazwy pozbawione sensu lub sa mocno tajemnicze. Wiem ze swego czasu np Kona nazywala swe modele ram od plemion indianskich. znacie jakies archiwa.doniesienia skad po kim i po czemu producenci wdrazaja na rynek takie a nie inne nazewnictwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 11 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 Ostatnio przypadkiem dowiedziałem się, że ACERA to po hiszpańsku CHODNIK i to by pewnie pasowało do zastosowania tej grupy. ALIVIO za to znaczy ULGA Chciałem sprawdzić czy DEORE również coś znaczy, ale geneza tej nazwy jest już bardziej skomplikowana... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
topol Napisano 11 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 Hehe. No prosze. Dziwi mnie jeszcze bardziej dawna seria ram Meridy. Kalahari. Co u diabla autor mial na musli? Co rower mtb mial robic na jednej z najwiekszych pustyń na ziemi. Moze to porownianie.Bezkresna.bezlitosna.nie zna litosci. :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 11 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 Są też budżetowe rowery Merida Drakar, czyli "jak zbezcześcić nazwę łodzi wikingów". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 18 Grudnia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2014 Za dawnych lat, za gówniarza jeszcze słyszałem ze deore oznacza złoto, lub złote ... ale tylko słyszałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2014 RE IGN to skrót używany w ornitologii i oznacza zniczka - małego ptaka z rodziny mysikrólików. Wziął się od łacińskiej nazwy Regulus ignicapilla. Ale co ma wspólnego z tą ramą Gianta nie mam pojęcia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2014 Heh... https://translate.google.pl/#en/pl/reign W kontekście modeli takich jak Anthem (hymn) czy Glory (gloria, chwała) jest to zdecydowanie bardziej prawdopodobne pochodzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawkon13 Napisano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2014 Shimano: Zee (holenderski)= morze Alfine (włoski)= w porządku Nexus (szwedzki)= ogniwo XTR to pewnie eXTReme Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2014 Moon Rozumiem, że chodzi o produkt polskiego pochodzenia? Najpierw wyszedł model o mniejszym skoku, na którego nazwę został zorganizowany konkurs, wygrany przez "Earth". Dalej już chyba nie trzeba tłumaczyć. Chciałem sprawdzić czy DEORE również coś znaczy, ale geneza tej nazwy jest już bardziej skomplikowana... Akurat geneza nazwy Deore jest zdecydowanie bardziej prozaiczna niż mogłoby się wydawać, to zniekształcone "deer head", czyli głowa jelenia. Trzeba jednak znać stare logo: http://www.retrobike.co.uk/forum/download/file.php?id=101804 XTR to pewnie eXTReme Tu mogę się mylić, ale spotkałem się gdzieś z wersją, że to po prostu XT Race. Co korespondowałoby z STX i STX-RC, ponadto sama grupa XT istniała już wcześniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas7 Napisano 19 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 To wbiję Wam gwoździa http://allegro.pl/wedka-shimano-alivio-dx-specimen-12-3-5-lb-3skl-i4896271297.html http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/shimano-ultegra-ci4-g5-a17-p35-k13603.html :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 19 Grudnia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 Nic nowego... Szi od lat produkuje szpej wędkarski, nazwy podobne do rowerowego tu i ówdzie... Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawkon13 Napisano 19 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 Klasy wędek: -Tourney- na płotki -Acera- na karpie -Alivio- na szczupaki -XTR- na żarłacze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pietia79 Napisano 19 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 Fajny wątek. W zyciu bym nie wpadł, że deore to od jelenia, jakby nie Fenthin. O kołowrotkach i sprzęcie wędkarskim wiedziałem, ale że mają grupy "osprzętu" to już nie. Gimme more! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 19 Grudnia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 Kołowrotki Ultegra ----> http://fish.shimano.com/content/sac-fish/en/home/products/fishing-reels/game.html Wędki do trollowania ----> http://fish.shimano.com/content/sac-fish/en/home/products/fishing-rods/travel.html No i oczywiście buty do wiosłowania ----> http://rowing.shimano.com/content/rowing_northamerica/english/index/products/srd610.html A ja gupi myśloł, że do wiosłowania to wiosła potrzebne, łódka... Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 19 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 A buty to wypisz wymaluj SPD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz1988wroc Napisano 19 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 Nie ma grup osprzętu jako takich:D Każdy producent ma swoje serie/linie co by ułatwić odnalezienie danego modelu w hierarchii, nie ma pojęcia homogeniczności. Każdy miesza co mu się podoba. Stella to linia Hi End, w obrębie znajdują się zarówno kołowrotki ważące 200gram na okonki jak i kilkuset gramowe "Big game". Linia Stella obejmuje tylko kołowrotki, nie ma grupowej żyłki czy wędki.Stella+Batson z pracowni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shuvv Napisano 21 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2014 Shimano: Może zastanowimy się nad naszym poletkiem. Romet:Black Jack - coś wspólnego z grą karcianą? AtosCTB ECO Jolene Mistral Pasat Turing Zenit. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tofi Napisano 21 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2014 A buty to wypisz wymaluj SPD a gdzie tam, to przecież buty wędkarskie, żeby się dobrze można było w pomost wpiąć jak by się w jeziorze jakiś żarłacz znalazł (mało to się solniczek wrzuca do jeziora?). P.S. Tak na marginesie od czego jest ten skrót na butach SRD? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
topol Napisano 21 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2014 Pany. Uwielbiam łowić. Lecz rowerowo prosze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Noculak Napisano 27 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2014 No to żeby było rowerowo. Zna ktoś może pochodzenie nazw grup szosowych Shimano? Z translatora wiem, że "sora" to po rumuńsku siostra, "capreo" nic nie znaczy, ale za to "capre" po włosku i rumuńsku oznacza kozy . https://translate.google.pl/?hl=pl&tab=wT#auto/pl/capre Edit: Według Shimano, "capreo" pochodzi od łacińskiego słowa "Capreolus", które oznacza jelonka i ma to obrazować, że rower oparty na Capreo jest szybki jak młody jeleń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tofi Napisano 27 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2014 Jeżeli tak lecieć łaciną to Shimano Claris to nic innego co błyskotki dla transwestyty (she-mano) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ludz Napisano 27 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2014 Z translatora wiem, że "sora" to po rumuńsku siostra, "capreo" nic nie znaczy, ale za to "capre" po włosku i rumuńsku oznacza kozy . No dobrze wiesz, tyle że Shimano jest z Japonii i mało kto potrafi transkrypcję na alfabet łaciński przetłumaczyć na znaczki, żeby wrzucić do translatora poprawnie. W każdym razie, dla porządku: "sora" to po japońsku niebo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo102425 Napisano 28 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 a WIGRY? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 28 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 To jezioro na pojezierzu pomorskim i jest też Wigierski park narodowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo102425 Napisano 28 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 No w sumie racja, Bałtyk w końcu też był. Głupi a nie wpadłem na to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.