pimbarian Napisano 10 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2014 Hej All, W tym roku postanowilem nie porzucac roweru zima, W zwiazku z tym kompletuje odpowiednia odziez aby pasja nie konczyla sie na "L4" ;-). Zgodnie z poradami madrych glow na forum postanowilem skompletowac 3 warstwy, dwie ponizsze juz posiadam: - wartswa trzecia kurtka Endura MT 500 - warstwa druga bluza Endura MT 500 I tu pytanie co kupic jako "base layer"? W tej chwili mam jakas koszulke thermo "no name" z "Tchibo", ale jest w niej troche zimno gdy temperatura spada ponizej 3 stopni. waham sie miedzy: - Brubeck thermo - Endura Merino BaaBaa Nie mam teraz kasy na zakup obydwu. Jezdzic bede w temperaturach do -5, tempem turystycznym. Mam pytanie do UZYTKOWNIKOW tej kurtki, czy merino nie bedzie za ciepla i Brubeck Thermo wystarczy? Mysle tez o jezdzie w temperaturze 5-10 stopni w zestawie Pakajak+Bluza Endura MT500+base layer, i znowu pytanie czy Thermo wystarczy czy jednak brac merino - roznica w cenie minimalna 25 PLN, ale jak mowilem stac mnie na jedna a nie chcailbym marznac albo plywac. Pozdrawiam, P. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz1988wroc Napisano 10 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2014 Merino fajna rzecz ale na poczatku drapie w uj... Jeździłem w zestawie z bluzą Fs260 od 10 stopni do 2. Ostatnio na całodzienny wyjazd w temp 6-3 założylem jeszcze polar. Mokra nie ziębi, do tego nie ma przykrego zapachu po treningu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 10 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2014 Pytanie co to jest za jazda? Ja w kurtce MT500 i długiej bieliźnie Pearl Izumi jeździłem nawet w temperaturach bliskich zera, i były to spokojne przejażdżki. Jeśli Tobie zimno (mimo kurtki i bluzy mt500!) według mnie warto kupić BaaBaa, bo poza tym, że jest cieplejsza to człowiek zawsze lepiej się czuje w naturalnych ciuchach. Odnośnie Pakajaka, ja tak przejeździłem zeszłą zimę czyli: ciepły base layer + wiatrówka Crafta. Do 5 stopni spokojnie to wystarczało. Oczywiście o ile się jechało, bo na każdym postoju trzeba było ruszać się w miejscu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pimbarian Napisano 10 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2014 Hej, Dzieki za info, juz mi sie przejasnia powoli ;-). No wlasnia jazda jest lightowa - codzienne dojazdy do pracy (17 km w dwie strony), tempem takim zeby sie nie styrac i nie rozsiewac woni prawdziwego macho kolegom w biurze. Nie wiem czy to cos ulatwi, ale zestaw kurtka+polar(100)+plusk koszulka z Tchibo - bylo juz za cieplo przy +3, wiec "boje" sie troche tego Merino zeby nie plywac. Brubeck Thermo tak na oko wyglada na 2 razy grubsza bielizne niz ta co mam teraz. [grzegorz1988wroc] Po ilu praniach Merino przestaje wkurzac? Pozdrawiam, P. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 10 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2014 Woń zależy bardzo często nie od składu chemicznego Twojego potu czy spożycia takich a nie innych produktów ale od interakcji między Tobą a materiałem koszulki. Pamiętam że bardzo źle "dogadywałem" się z rhovylem czy tkaniną power dry Polarteca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 11 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 Wywal ten Polar i z bielizną Merino powinieneś czuć się komfortowo. MT500 nie jest mistrzem oddychalności, dopiero pootwieranie kanałów daje dobre efekty. Grubość generalnie nie ma znaczenia na oddychalność, wszystko zależy od zastosowanych materiałów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz1988wroc Napisano 11 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 Hej, Dzieki za info, juz mi sie przejasnia powoli ;-). No wlasnia jazda jest lightowa - codzienne dojazdy do pracy (17 km w dwie strony), tempem takim zeby sie nie styrac i nie rozsiewac woni prawdziwego macho kolegom w biurze. Nie wiem czy to cos ulatwi, ale zestaw kurtka+polar(100)+plusk koszulka z Tchibo - bylo juz za cieplo przy +3, wiec "boje" sie troche tego Merino zeby nie plywac. Brubeck Thermo tak na oko wyglada na 2 razy grubsza bielizne niz ta co mam teraz. [grzegorz1988wroc] Po ilu praniach Merino przestaje wkurzac? Pozdrawiam, P. To jest tak, że wraz z użytkowaniem staje się przyjaźniejsza. Po zakupie w okolicy sierpnia założyłem temat czy inni mają podobnie bo nie mogłem wytrzymać, po pierwszym praniu było już lepiej ale dalej wkurzało. Obecnie nie przeszkadza w ogóle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
podatnik Napisano 11 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 Kup merino, jak zacząłem jeżdzić w merino to zrezygnowałem z bielizny Crafta, Brubecka, przestała "dokuczać" po 2 godzinach jazdy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pimbarian Napisano 11 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 All, Dzieki za wszystkie odpowiedzi. Po glebszym namysle i analizie waszych porad, zdecydowalem sie na merino, w dni w ktore bedzie za cieplo na merino (powyzej +5) bede uzywal "noname" z Tchibo. A do wiosny uzbieram na brubecka ;-) Temat do zamkniecia. Jeszcze raz dzieki i pozdrawiam (plusy poszly), P. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mqrcin Napisano 12 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 Ja teraz w temperaturze 2-3 stopnie dobrze czułem się w Thermo Brubecka + kurtka Endura Gridlock II. No jeszcze szelki od spodni były Ale tak jak ktoś pisał wyżej - jak przestajesz jeździć to może zacząć robić się zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
podatnik Napisano 13 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 ...Ale tak jak ktoś pisał wyżej - jak przestajesz jeździć to może zacząć robić się zimno. Problem w tym że nie którzy MUSZĄ przejeżdżać przez centrum dużego miasta: jedziesz 5km przez przedmieścia potem 100m przecznica-światła - stoisz za 150m skrzyżowanie - światła-stoisz za 250m rondo - stoisz za 200 przecznica - światła - stoisz za 250m przewężenie - roboty drogowe- zwalniasz za 300m skrzyżowanie - światła stoisz za 250m...itd jak sie rozgrzłeś trochę przez pierwsze 5km to póżniej...stoisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.