Pawlos88 Napisano 10 Grudnia 2014 Napisano 10 Grudnia 2014 Witam, Z racji defektu obecnej ramy, szukam sobie powoli hardtaila do XC. Ponieważ lubię 26" i przede wszystkim mam cały osprzęt, koła i niemalże nowy widelec to zmiana rozmiaru mi się nie usmiecha. Nie chcę carbonu, zostaje więc aluminium, niestety oferta sklepów nie jest już przesadnie bogata w starsze modele, a interesuje mnie tylko rama nowa. Na tą chwilę znalazłem dwie propozycje: 1)Specialized Stumpjumper Comp 2012 - kwota spora bo 2200 zł, marka ostanimi czasy okrutnie popularna, jak na mój gust aż za dużo tego mijam , ale bez dwóch zdań, pod względem jakości i przemyślanych rozwiązań wydaje się być mocno z przodu. Przynajmniej patrząc po moim zastępczaku czyli Stumpjumperze 2006, nie wiem jak młodsze roczniki. Kwestia - czy warto pakować taką kasę w alu ramę sprzed dwóch sezonów, i czy Spec jak wiele innych marek nie spadł nieco jakościowo w stosunku do poprzednich lat? 2)Gt Zaskar Pro, rocznik 2011, cena już nieco normalniejsza, połowa tego co za Speca a model równie legendarny, pomijając na razie wielkie wywody na temat geometrii, martwią mnie dwie rzeczy - po pierwsze przygody, które miałem z moim Avalanche(krzywy, nieuznana reklamacja) trochę mnie zraziły do "trzech trójkątów", może jednak miałem po prostu pecha? Miał ktoś styczność z Zaskarem 2011? Sprawa kolejna to rozmiar - M w tym wypadku oznacza jakieś 18,5, (470mm) a ja mam raptem 177cm i nie przepadam za wysokimi ramami, nie wiem czy to nie będzie ciut za dużo, Spec jest niższy - 17,5 (445mm) czyli dokładnie tyle ile miał mój Avalanche, co mi w sumie pasowało. Ale to już muszę sam podumać nad tematem. Generalnie, pytanko o opinie o dwóch powyższych i ewentualna prośba o informacje odnośnie podobnych ram, które mogą zalegać gdzieś w sklepach w Polsce. Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.
Sagitt77 Napisano 11 Grudnia 2014 Napisano 11 Grudnia 2014 Napisz jeszcze ile masz do wydania, jaką główkę ma mieć rama i jaka waga Cię interesuje.
Pawlos88 Napisano 11 Grudnia 2014 Autor Napisano 11 Grudnia 2014 Najchętniej okolice 1000, ale jeśli byłoby coś godnego uwagi to i te 2k z kawałkiem znajdę. Więcej nie chciałbym wydawać, tym bardziej, że celuję w aluminium jednak. Optymalnie byłoby żeby główka była pod 1 1/8, ale taper to w sumie nie problem - przecież są redukcje(do Speca mi proponowali). Co do wagi nie jest to priorytet, nie walczę o każdy gram.
Pawlos88 Napisano 19 Marca 2015 Autor Napisano 19 Marca 2015 Dodam co nieco do tematu. Z powyższego zestawienia wybrałem GT Zaskara 11", jednak zwróciłem go w ramach gwarancji. Powód? Rama miała liczne wpadki jakościowe, krzywa górna rura, krzywa przelotka, uszczerbienie materiału przy suporcie i główce, na dokładkę zdawała się nie trzymać geometrii co potwierdziła ekspertyza dystrybutora. Zwrócono mi kasę, ale to już drugi (!) po moim Avalanche GT który jest do cna zwalony. Dodam, że według informacji mieli jeszcze jedną taką sztukę, ale też z wadami. Gary Turner się w grobie przewraca. Ostatecznie zdecydowałem się na Santa Cruz Chameleon ze względu na kilka czynników: nietuzinkowość, jakość wykonania, uniwersalność geometrii oraz jej agresywny, sportowy charakter, który zdaje się pasować do moich upodobań i stylu jazdy. Oczywiście sprzęt pod 26" (dostałem ostatnią sztukę ). Póki co jestem baaardzo zadowolony.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.