jogi109 Napisano 9 Grudnia 2014 Napisano 9 Grudnia 2014 Witam. Zrobiłem koło na gotowca na alu nyplach. Są napięte na maks ich możliwości, ale potrzebuje przeciągnąć koło w stronę napędu tak gdzieś 2 mm. Mogę popuscić szprychy po stronie tarczy, i potem minimalnie podciągnąć te po stronie napędu, czy to nie wypali? Bo jak naciągnę po prostu te po stronie napędu, to sie większość poobrywa.
beskid Napisano 9 Grudnia 2014 Napisano 9 Grudnia 2014 Teoretycznie w ten sposób ostatnio przeciągałem oba koła tyle, że ani jedna szprycha nie była aż tak mocno naciągnięta. Ja bym dał się szprychom "ułorzyć" i zrobił ewentualnie to co planujesz po pewnym czasie.
jogi109 Napisano 9 Grudnia 2014 Autor Napisano 9 Grudnia 2014 No az tak bardzo nie sa naciągnięte. Prawda jest tez taka ze obrecz jest.nieco zwichrowana. Generalnie problem stanowi jeden nyple ktory sie zaczal obracac. jego juz nie poprawie. Ew. bd lekkie bicie w tym miejscu. Ale faktycznie lepiej z tym poczekam.
Mod Team Puklus Napisano 10 Grudnia 2014 Mod Team Napisano 10 Grudnia 2014 tak powinieneś zrobić, popuścić co drugi nypel od tarczy i później naciągnąć co drugi od kasety aż zrobisz to co trzeba.
Tofi Napisano 10 Grudnia 2014 Napisano 10 Grudnia 2014 Albo pewniej wymienić nyple na mosiądz, wagowo stracisz tylko 30g-60g. Ale od biedy może być, bo jeżeli poluzujesz jedną stronę, to druga też się luzuje, oraz luzuje się szprycha bezpośrednio powiązana z nią (w teorii przeciwległa, w praktyce przesunięta o 8 szprych dalej) dlatego gdy centrowałem swoje koła to robiłem to w przybliżeniu w takiej kolejności jak zaplatałem, czyli luzowałem i naciągałem je grupami co czwarta.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.