Skocz do zawartości

[Opona] Schwalbe Smart Sam 26x2,1 - jak założyć?

Abe83

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie,

Właśnie dotarły do mnie dwie nowe oponki Schwalbe Smart Sam 26x2,1 [Dual, drut, 67EPI], dokładnie ten model: http://www.centrumrowerowe.pl/czesci/opony-detki/opony-rowerowe-26-cali-559/p,smart-sam-performance-26x2-1-dual-drutowa-67epi-schwalbe,377878.html

Nie wiem czy mi się zdawało, że gdzieś w Internecie wyczytałem (nie mogę teraz tego znaleźć), że te opony zakłada się inaczej na przednie koło niż na tylne. Czy może ktoś potwierdzić, lub też zanegować taką informację? Jeśli to prawda, to jak prawidłowo powinno się zakładać te oponki? Jakie optymalne ciśnienie?

Z góry dziękuję za odpowiedź :)

Pozdrawiam

• Mod Team
Napisano

Opony są oznaczone przód/tył ale nie jest to dogmat szczególnie jeżeli chodzi o tył.

Jeździłem z tyłu zgodnie z oznaczeniem i odwrotnie i niespodzianek nie było. Jak napędową ustawisz tak jak przednią to mogą pojawić się ewentualnie (częściej)uślizgi koła przy mocnym depnięciu pod górę.

• Mod Team
Napisano

Jeśli to prawda, to jak prawidłowo powinno się zakładać te oponki? Jakie optymalne ciśnienie?

Sprawdź, czy nie masz takich oznaczeń na oponach.

datei_629.jpg

Ciśnienie w zależności od zaleceń producenta (też znajdziesz na oponie), własnych preferencji, wagi i rodzaju terenu oraz nawierzchni po jakich jeździsz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...