Abe83 Napisano 9 Grudnia 2014 Napisano 9 Grudnia 2014 Witam serdecznie, Właśnie dotarły do mnie dwie nowe oponki Schwalbe Smart Sam 26x2,1 [Dual, drut, 67EPI], dokładnie ten model: http://www.centrumrowerowe.pl/czesci/opony-detki/opony-rowerowe-26-cali-559/p,smart-sam-performance-26x2-1-dual-drutowa-67epi-schwalbe,377878.html Nie wiem czy mi się zdawało, że gdzieś w Internecie wyczytałem (nie mogę teraz tego znaleźć), że te opony zakłada się inaczej na przednie koło niż na tylne. Czy może ktoś potwierdzić, lub też zanegować taką informację? Jeśli to prawda, to jak prawidłowo powinno się zakładać te oponki? Jakie optymalne ciśnienie? Z góry dziękuję za odpowiedź Pozdrawiam
mklos1 Napisano 9 Grudnia 2014 Napisano 9 Grudnia 2014 Na oponach są strzałki kierunku toczenia dla przodu i tyłu.
Mod Team michuuu Napisano 9 Grudnia 2014 Mod Team Napisano 9 Grudnia 2014 Opony są oznaczone przód/tył ale nie jest to dogmat szczególnie jeżeli chodzi o tył. Jeździłem z tyłu zgodnie z oznaczeniem i odwrotnie i niespodzianek nie było. Jak napędową ustawisz tak jak przednią to mogą pojawić się ewentualnie (częściej)uślizgi koła przy mocnym depnięciu pod górę.
Mod Team adamos Napisano 9 Grudnia 2014 Mod Team Napisano 9 Grudnia 2014 Jeśli to prawda, to jak prawidłowo powinno się zakładać te oponki? Jakie optymalne ciśnienie? Sprawdź, czy nie masz takich oznaczeń na oponach.Ciśnienie w zależności od zaleceń producenta (też znajdziesz na oponie), własnych preferencji, wagi i rodzaju terenu oraz nawierzchni po jakich jeździsz.
Abe83 Napisano 10 Grudnia 2014 Autor Napisano 10 Grudnia 2014 Dzięki za pomoc. Własnie zauważyłem te strzałki na oponach Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.