Skocz do zawartości

[rower] co zrobić, aby rower MTB nadawał się do freeride w mieście

desiderata220

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Mam taki projekt w głowie ale nie wiem jak się do niego zabrać, liczę na pomoc maniaków rowerowych  :)

Od zawsze jeżdżę na rowerze MTB i nie zamierzam z niego rezygnować jednak chciałbym szybciej i sprawniej pokonywać przeszkody w mieście.

Jaram się freeridem i tu pytanie jak mogę dostosować swój rower żeby był podatny na skoki, zeskoki,zjazdy po schodach i podobne ale nie tracąc wygody i szybkości MTB?

Chcę zachować obecną pozycję na rowerze i ilość przełożeń (3x9). Mogę zmieniać wszystko w rowerze  tylko ramę i amortyzator chcę zostawić. Niestety muszę oglądać się na zawartość portfela dlatego proszę o rozsądne propozycje.

Kilka informacji technicznych:

Ja- 175 cm, 70 kg

Rower- rama 19", amortyzator RST Titan Air, koła 26", hamulec przód tarcza, tył v-brake.

Pozdrawiam

• Mod Team
Napisano

Kolega z innej generacji chyba i nie pamięta pierwszych Disorderów i Sprungów z poczatku lat 90-tych ubiegłego wieku...

Wtedy miejski FR święcił swoje triumfy...

Dziś nieco powraca w formacie wyścigów Urban DH...

Szacunek...

I.

Napisano

Kolega z innej generacji chyba i nie pamięta pierwszych Disorderów i Sprungów z poczatku lat 90-tych ubiegłego wieku...

Niestety tu się potężnie mylisz. Dosiadałem Disordera... całe szczęście szybko pękł, bo przyznam szczerze, że źle mi się jeździło na nim.  Skakanie ze schodów, murków i robienie dropów z przedłużonych murków do zejścia podziemnego  w mieście nadal nie jest dla mnie FR-em, co poradzę ? FR to dla mnie jazda w terenie poza miejskim. To katowanie w mieście okazało się mało rozwojowe, nudne i powtarzalne. 

• Mod Team
Napisano

LOL!!!! Tosmy sie nie zrozumieli. Chodzilo mi o filmy z serii NWD i Sprung gdzie byly segmenty ciezkiego, miejskiego katu...

No ale to takietam dyrdymaly od emeryta...

Co by nie rzecz, zwykly rower MTB predzej czy pozniej wyzionie ducha przy ostrzejszym , miejskim frirajdowaniu. Ale o ile nie bedziesz skakc z 2 pietra na plaskacza to wiekszosc zwyklych, nieekstremalych przeszkod miejskich pokonasz bez problemu...

Szacunek...

I.

Napisano · Ukryte przez Maniak, 10 Grudnia 2014 - dubel
Ukryte przez Maniak, 10 Grudnia 2014 - dubel

Mogę zmieniać wszystko w rowerze  tylko ramę i amortyzator chcę zostawić

A właśnie to jest do zmiany. I koła, jak masz jakieś lipne. Ja bym wspomniał jeszcze o platformach bo mało kto zwraca na to uwagę a dobrze trzymające but przydają się aż nadto. 

@@IvanMTB mądrze gada - na sprzęcie do XC (bo MTB to strasznie szerokie pojęcie) spokojnie da się po schodach zjechać czy z jakiejś kretówki się wybić. Tylko pamiętaj o siodełku nisko, dupie za nim i piętach w górze a palcach w dół, chyba że masz SPD.  

Niemniej jednak jak podjarałeś się freeridem tak jak piszesz to bez zmiany ramy i amora się nie obejdzie.

Celował bym w sztywne ramy enduro - czyli np. Dartmoor Hornet albo NS Eccentric. Jeśli weźmiesz dużą ramę to da się na nich szybko i wygodnie jeździć a i skoki będą im nie straszne :)

Napisano
Mogę zmieniać wszystko w rowerze  tylko ramę i amortyzator chcę zostawić

A właśnie to jest do zmiany. I koła, jak masz jakieś lipne. Ja bym wspomniał jeszcze o platformach bo mało kto zwraca na to uwagę a dobrze trzymające but przydają się aż nadto. 

@@IvanMTB mądrze gada - na sprzęcie do XC (bo MTB to strasznie szerokie pojęcie) spokojnie da się po schodach zjechać czy z jakiejś kretówki się wybić. Tylko pamiętaj o siodełku nisko, dupie za nim i piętach w górze a palcach w dół, chyba że masz SPD.  

Niemniej jednak jak podjarałeś się freeridem tak jak piszesz to bez zmiany ramy i amora się nie obejdzie.

Celował bym w sztywne ramy enduro - czyli np. Dartmoor Hornet albo NS Eccentric. Jeśli weźmiesz dużą ramę to da się na nich szybko i wygodnie jeździć a i skoki będą im nie straszne :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...