Skocz do zawartości

[Malowanie]Obręczy pierwszy raz

Anton13

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

A będzie ona użytkowana w hamulcami szczękowymi czy tarczowymi? jak tarczowymi, to bym sie szarpną i pomalował, jak z np vkami, to bym wypolerował alu i nie ruszał.

Napisano

Jak wyżej, ogólnie obręczy tego typu (do młocki po kamlotach) bym nie malował, tylko dał do anodowania. Ale jak dobrze polakierujesz (nie sprayem tylko porządnie) to powłoka wytrzyma całkiem długo.

Najpierw trzeba zdjąć anodę przy pomocy roztworu kwasu, nada się np. Kret do rur. Potem trzeba dokładnie umyć ją i odtłuścić. Teraz można dać do anodowania* albo jak kto woli polakierować. Przed lakierowaniem trzeba zabezpieczyć ranty dla hamulców V-brake oraz kapslowania np. taśmą malarską. Kapsle można łatwo zakryć np. kulkami z modeliny czy czymś innym co wpadnie w ręce. na to podkładowa farba do aluminium i na to kolor. Kolor albo najtańszy i brzydki akryl w spreju, albo po bożemu - bazowy i na to bezbarwny. Druga opcja wyjdzie gdzieś 45 zł - 10 ml kolorku, 10 ml bezbarwnego i do tego mała buteleczka rozcieńczalnika. Problemem może być zdobycie tak małych ilości lakierów, ale efekt jest piękny.

*anoduje kolega Killo z konkurencyjnego forum, całkiem nieźle to wychodzi. Tutaj jego strona.

Napisano

A ile by kosztowało profesjonalne pomalowanie w jakimś zakładzie? 

Jak przeczytałem ostatnią wypowiedz to się wystraszyłem xD

Napisano

Ja tam nie wiem, sam sobie lakieruję :D Jeżeli nie ma to być jakiś wydziwiony kolor to możesz zagadać do lakiernika i zapytać czy dałoby radę "podrzucić" obręcze do malowania gdy będzie pryskał jakiś samochód w Twoim kolorze. Wtedy najtaniej i najmniej problemów - pistolety lakiernicze są duże i więcej zostanie na ściankach pistoletu niż na obręczy... Może ktoś Cię zbyć przez to albo rzucić cenę z kosmosu, jak za malowanie czegoś dużego.

Napisano

chodzi mi o jakiś prosty kolor który by pasował do szarej ramy krossa signa myśle o ciemnym zielonym ale przydały by mi się wasze propozycje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...