herosa Napisano 8 Grudnia 2014 Napisano 8 Grudnia 2014 Cześć, mam chyba duży problem... Licznik rowerowy Kellys Ride -> http://www.centrumrowerowe.pl/akcesoria/liczniki-rowerowe/bezprzewodowe/p,licznik-rowerowy-bezprzewodowy-ride-wl-black-kellys,235258.html?skad=googlepla&gclid=CNb66_f4tsICFeKWtAod1GAAcg przestał działać. Pewnego pięknego dnia, gdy jechałem na masę krytyczną tj. w piątek 28.11. po dystansie ok. 5km licznik przestał naliczać prędkość. Jechałem prościuteńkim, równiutkim asfaltem. Temperatura koło 2 stopni. Dalej działał, można go było podświetlić, mierzyć czas stoperem, resetować itp. Próby "przy drodze" nie dały skutku. Po powrocie do domu (temp. ponad 15 stopni) ustaliłem, że nadajnik działa, bo gdy koło się kręci to "pyka", wysyła sygnał. Zresetowałem - nic. Pomyślałem, że kupię nowe baterie do licznika. Dziś doszły. Wsadziłem, przetestowałem - nic. Proszę o pomoc - co się mogło tu zepsuć? Jakiś odbiornik, czy co? Licznik ogólnie wszystkie funkcje działają, tylko nie odbiera danych z nadajnika (nie pokazuje prędkości itp.). Zależy mi na tym liczniku - przejechałem na nim ledwie 1300km. Ogólnie jest bardzo fajny. Jak coś to gdzie się udać? Do zegarmistrza, rowerowego? Druga sprawa - gdyby doszło co do czego, czyli, że zepsuł się na amen, czy mogę go zwrócić sprzedawcy? Zakupiłem go pod koniec lipca przez allegro - dostałem fakturę VAT, dane firmy sprzedającego i odbiorcy. Problem w tym, że wtedy kupowałem z konta gość. Czy jest szansa wymiana na nowy, jeśli okaże się zepsuty? Jest prawo do reklamacji?
lyndowss Napisano 8 Grudnia 2014 Napisano 8 Grudnia 2014 Stawiam na złe ułożenie kabla. Zewrzyj styki licznika i zobacz, czy nalicza prędkość. Jak tak to wina kabla. Trzeba znaleźć to miejsce i przylutować lekko skracając przewód.
woojj Napisano 8 Grudnia 2014 Napisano 8 Grudnia 2014 baterie w nadajniku sprawdź ... one są częstą przyczyną problemów
herosa Napisano 8 Grudnia 2014 Autor Napisano 8 Grudnia 2014 Bateria w nadajniku sprawna, wysyła sygnał - ten wydaje charakterystyczny cichy dźwięk "pikania".
ElDiablo Napisano 8 Grudnia 2014 Napisano 8 Grudnia 2014 Niekoniecznie. U mnie w sigmie też pikał, ale mocy do przesłania było za mało. Czy to się dzieje cały czas, czy wieczorami. Dlaczego pytam?- lampki rowerowe potrafią zakłócać sygnał.
mklos1 Napisano 8 Grudnia 2014 Napisano 8 Grudnia 2014 @, Cyknięcie to tylko zwarcie kontaktronu przez magnes. Nie oznacza to, że sygnał jest wysyłany. Jeżeli baterie są nowe (zarówno w czujniku i liczniku), licznik działał i nagle przestał no to cóż... Miałeś licznik. Ewentualnie sprawdź czy styki baterii dobrze kontaktują.
herosa Napisano 8 Grudnia 2014 Autor Napisano 8 Grudnia 2014 Baterie wymienione w obu urządzonkach, sprawne, po za tym, nie sądzę, by po 5 miechach się wyładowały. Dalej nie wiem, co może być przyczyną. W domu też nie działa
ElDiablo Napisano 8 Grudnia 2014 Napisano 8 Grudnia 2014 no to naprawa gwarancyjna, bądź nie .... Jeżeli 5 miechów to gwarancja raczej jest - wysyłaj i po sprawie. EDIT: Dopatrzyłem, masz dowód zakupu etc. Możesz swobodnie walczyć w kwestii naprawy, bądź wymiany na nowy.
woojj Napisano 8 Grudnia 2014 Napisano 8 Grudnia 2014 naterie w nadajnikach padają bardzo szybko... nie wiesz ile już tam siedziały zanim kupisz. W niskich temp nawet w sigmie trza zmieniać co 6 m ... a co dopiero w takim słabiutkim liczniku. Jak kolega pisał cykanie to tylko zwarcie kontaktrona...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.