Skocz do zawartości

[szosa] Podczas kręcenia kierownicą słychać zgrzyty tzn. - piasek

michalek2111

Rekomendowane odpowiedzi

Dolne lozysko sterow trzeba serwisowac od czasudo czasu. Jest to uzaleznione od warunkow, w ktorych sie jezdzi.

Sciagnij mostek, wyjmij widelec z glowki, lozysko samo wypadnie.

Sciagnij uszczelki z obu stron, kulki lozyska obficie potraktuj jakims odtluszczaczem, tak aby w srodku wszystko sie swiecilo. W tym momencie bedziesz mogl ocenic, czy rdza juz nie poczynila nieodwracalnych szkod. Jesli bieznie i kulki wygladaja dobrze, nakladasz smar, zamykasz uszczelki i cieszysz sie jazda.

Jeżeli łożysko lekko się obracają i nie czuć na nich luzów i zgrzytania, to po co nowe zakładać. Oczyścić wszystko ze starego smaru, odtłuścić, nowy smar i poskładać, wyregulować luz i tyle. W każdym rowerze robię tak przynajmniej dwa razy na sezon.

Ok, dziękuje wszystkim za odpowiedź.
Już myślałem że będzie trzeba wykonać poważniejsze prace a rower mam dopiero z 6 miesięcy może trochę więcej. :)
Nie sądziłem że tyle zabawy jest przy czyszczeniu tego wszystkiego :)
Po wczorajszej godzinnej jeździe spędziłem 2 godziny przy rowerze by go dobrze wypucować z soli.

Pozdrawiam.

Ciepła woda z płynem do naczyń.
Szczoteczka do zębów, sucha, mokra szmatka i dokładne oczyszczanie wszystkiego.
Na sucho to co odpadnie pobieżnie następnie szmatką na mokro.
Wolnobieg wyczyszczony do nowości, ciężej z łańcuchem i przednimi blatami ponieważ nie mam przyrządu do ściągania łańcucha dlatego trochę mi zeszło przy tym czyszczeniu.

Obręcze i rama na błysk chociaż ciężko mi było wyczyścić ubrudzenie od smaru jak ręką przypadkowo złapałem.

Nasmarowałem łańcuch olejem teflonowym i tyle.

Myślę że takie przeczyszczenie wystarczy.

Może przesadziłem z tymi dwoma godzinami ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...