michalek2111 Napisano 6 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 Podczas kręcenia kierownicą słychać zgrzyty tzn. - piasek.Dokładnie obrazuję to zdjęcie po zbliżeniu widać ziarenka. link http://www.tinypic.pl/utm1y54burh0Co z tym począć ? Z góry dziękuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 6 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 Dolne lozysko sterow trzeba serwisowac od czasudo czasu. Jest to uzaleznione od warunkow, w ktorych sie jezdzi. Sciagnij mostek, wyjmij widelec z glowki, lozysko samo wypadnie. Sciagnij uszczelki z obu stron, kulki lozyska obficie potraktuj jakims odtluszczaczem, tak aby w srodku wszystko sie swiecilo. W tym momencie bedziesz mogl ocenic, czy rdza juz nie poczynila nieodwracalnych szkod. Jesli bieznie i kulki wygladaja dobrze, nakladasz smar, zamykasz uszczelki i cieszysz sie jazda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marjanek Napisano 6 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 Proste, łatwe i przyjemne - rozkręcić, przeczyscic jakimś wd-kiem, smarem zamaziac i cieszyć się jazda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 6 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 Ja po umyciu łożyska umyłbym je wodą żeby wypłukać ewentualne resztki preparatów czyszczących, potem przedmuchał łożysko z kompresora czy np sprężonym powietrzem, potem dopiero dałbym smar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdaskoKross Napisano 6 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 Ewentualnie wymienić łożyska i wykonać czynności podane powyżej . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 6 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 Czyli sugerujesz, zeby uzywanie nowych lozysk zaczac od ich czyszczenia? Na to nie wpadlem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kobe24la Napisano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 Jeżeli łożysko lekko się obracają i nie czuć na nich luzów i zgrzytania, to po co nowe zakładać. Oczyścić wszystko ze starego smaru, odtłuścić, nowy smar i poskładać, wyregulować luz i tyle. W każdym rowerze robię tak przynajmniej dwa razy na sezon. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdaskoKross Napisano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 O tym mówię :-) Bo sama wymiana łożysk tak o jest bezsensowna . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalek2111 Napisano 7 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 Ok, dziękuje wszystkim za odpowiedź.Już myślałem że będzie trzeba wykonać poważniejsze prace a rower mam dopiero z 6 miesięcy może trochę więcej. Nie sądziłem że tyle zabawy jest przy czyszczeniu tego wszystkiego Po wczorajszej godzinnej jeździe spędziłem 2 godziny przy rowerze by go dobrze wypucować z soli.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 A jak to zrobiłeś? Zazwyczaj osolonego roweru nie trzeba bardzo męczyć - wystarczy spłukać nalot solny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalek2111 Napisano 7 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 Ciepła woda z płynem do naczyń.Szczoteczka do zębów, sucha, mokra szmatka i dokładne oczyszczanie wszystkiego.Na sucho to co odpadnie pobieżnie następnie szmatką na mokro.Wolnobieg wyczyszczony do nowości, ciężej z łańcuchem i przednimi blatami ponieważ nie mam przyrządu do ściągania łańcucha dlatego trochę mi zeszło przy tym czyszczeniu. Obręcze i rama na błysk chociaż ciężko mi było wyczyścić ubrudzenie od smaru jak ręką przypadkowo złapałem. Nasmarowałem łańcuch olejem teflonowym i tyle. Myślę że takie przeczyszczenie wystarczy. Może przesadziłem z tymi dwoma godzinami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.