Incantion Napisano 6 Grudnia 2014 Napisano 6 Grudnia 2014 Witam. Mam pytanie odnośnie przechowania roweru szosowego w trakcie zimy. Mogę go zostawić w pomieszczeniach gospodarczych ale tam temperatury zimą są bardzo niskie i nie wiem jak wpłynie to na jego stan. Może lepiej gdzieś przechować w domu?
GREEQ Napisano 6 Grudnia 2014 Napisano 6 Grudnia 2014 Wiadomo że zawsze lepiej w domu lub w jakimś ogrzewanym pomieszczeniu. Moim zdaniem najbardziej narażone są opony? siodełko? owijki? i inne tworzywa. Ramie temp. nie szkodzi ,bardziej wilgoć ale można spryskać newralgiczne miejsca jakimś silikonem lub tp. ps. zapomniałem że koła itp możesz zabrać do domu...
Selvan82 Napisano 6 Grudnia 2014 Napisano 6 Grudnia 2014 Od 20 lat moje wszystkie rowery stały w nieogrzewanej piwnicy i jeszcze nigdy żadnemu krzywda się nie stała Co ma się stać, jak nie ma wilgoci to nic mu nie będzie - rower to nie jest eksponat muzealny tylko sprzęt do jazdy w terenie.
GREEQ Napisano 6 Grudnia 2014 Napisano 6 Grudnia 2014 Ja tylko napisalem że lepiej a nie że koniecznie. Piwnica to jednak lepiej niż jakieś wolnostojące pomieszczenie gospodarcze gdzie temp. jest prawie taka jak na zew.
Selvan82 Napisano 6 Grudnia 2014 Napisano 6 Grudnia 2014 No tak zależy jakie to pomieszczenie gospodarcze, jak murowane+ocieplane to raczej nic się nie stanie jak drewniane to już może być gorzej. Grunt, żeby wilgoci żadnej nie było.
GREEQ Napisano 6 Grudnia 2014 Napisano 6 Grudnia 2014 Może niech autor tematu coś się wypowie, bo my się produkujemy a tu olewka,,,
Incantion Napisano 6 Grudnia 2014 Autor Napisano 6 Grudnia 2014 Pomieszczenie nie jest drewniane. Wilgoć się tam nie znajdzie, aczkolwiek temperatura jest bardzo niska
Marjanek Napisano 6 Grudnia 2014 Napisano 6 Grudnia 2014 Ogólnie nic strasznie złego złego z rowerem się nie dzieje jeśli cały czas stoi w zimnym. Trochę gorzej może być jeśli rower jest na zmianę w ciepłym i zimnym. Wtedy wszystko dostaje w tylek
tobo Napisano 6 Grudnia 2014 Napisano 6 Grudnia 2014 Jeśli rower ma być przechowywany przez zimę to ja bym go do tego przygotował - zrobił serwis, szczególnie piast, sterów, wyczyścił napęd. Rower przechowywać czysty. Jeśli masz możliwość zdejmij kasetę i łańcuch i trzymaj w temperaturze pokojowej te dwa komponenty są wytarte od używania i korozja ma dużą szansę je zjeść. Jeśli nie chcesz albo nie możesz tego zrobić to wyczyść kasetę a łańcuch nasmaruj.
macias26 Napisano 3 Lutego 2015 Napisano 3 Lutego 2015 mozna tez potraktowac je jakims sprayem antykorozyjnym. ja stosuje u siebie z nanoprotech i spelnia swoje zadanie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.