Skocz do zawartości

[Rower] Gdzie przechowywać

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. 

Mam pytanie odnośnie przechowania roweru szosowego w trakcie zimy. Mogę go zostawić w pomieszczeniach gospodarczych ale tam temperatury zimą są bardzo niskie i nie wiem jak wpłynie to na jego stan. Może lepiej gdzieś przechować w domu? 

Napisano

Wiadomo że zawsze lepiej w domu lub w jakimś ogrzewanym pomieszczeniu. Moim zdaniem najbardziej narażone są opony? siodełko? owijki? i inne tworzywa. Ramie temp. nie szkodzi ,bardziej wilgoć ale można spryskać newralgiczne miejsca jakimś silikonem lub tp.

ps. zapomniałem że koła itp możesz zabrać do domu...

Napisano

Od 20 lat moje wszystkie rowery stały w nieogrzewanej piwnicy i jeszcze nigdy żadnemu krzywda się nie stała ;) Co ma się stać, jak nie ma wilgoci to nic mu nie będzie - rower to nie jest eksponat muzealny tylko sprzęt do jazdy w terenie.  

Napisano

Ja tylko napisalem że lepiej a nie że koniecznie. Piwnica to jednak lepiej niż jakieś wolnostojące pomieszczenie gospodarcze gdzie temp. jest prawie taka jak na zew.

Napisano

No tak zależy jakie to pomieszczenie gospodarcze, jak murowane+ocieplane to raczej nic się nie stanie jak drewniane to już może być gorzej. Grunt, żeby wilgoci żadnej nie było. 

Napisano

Ogólnie nic strasznie złego złego z rowerem się nie dzieje jeśli cały czas stoi w zimnym. Trochę gorzej może być jeśli rower jest na zmianę w ciepłym i zimnym. Wtedy wszystko dostaje w tylek

Napisano

Jeśli rower ma być przechowywany przez zimę to ja bym go do tego przygotował - zrobił serwis, szczególnie piast, sterów, wyczyścił napęd. Rower przechowywać czysty.

Jeśli masz możliwość zdejmij kasetę i łańcuch i trzymaj w temperaturze pokojowej te dwa komponenty są wytarte od używania i korozja ma dużą szansę je zjeść. Jeśli nie chcesz albo nie możesz tego zrobić to wyczyść kasetę a łańcuch nasmaruj. 

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...