Skocz do zawartości

[buty] co wybrać ? tańsze czy z górnej półki ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam
Chciałem się zapytać o buty szosowe czy warto dopłacić i kupić buty w wyższej półki czy raczej się nie opłaca

Teraz jeździłem szosom ale na butach MTB. Sprzedaje szosę i będę miał nową i też chce zmienić buty.

Więc moje pytanie brzmi czy warto kupić buty np: Sidi Wire Carbon Vernice http://www.szumgum.com/buty-rowerowe-szosowe-sidi-wire-carbon-vernice-rozne-kolory.html czy tańsze Sidi Tarus http://www.szumgum.com/buty-rowerowe-szosowe-sidi-tarus-rozne-kolory.html ??

za 200-300 to chyba dobrych się nie kupi i stopa będzie się ruszać

a ja w tym sezonie co będzie chce się ścigać może nie od samego początku ale tak w połowie sezonu wiec but będzie potrzebny dobry który sienie bedzie mi się stopa ruszać

Taki but dla początkującego to przerost formy nad treścią. 

Za 200-300 zł znajdziesz dobre buty w których stopa nie będzie się ruszała. 

Ale jeśli Cię stać i nie przywiązujesz wagi do pieniędzy to przecież nic nie stoi na przeszkodzie żeby mieć te najdroższe. 

Jeśli się nad nimi zastanawiasz to znaczy że budżetu nie liczysz. 

Drogie buty to także kwestia ruszania się stopy - lepszego dopasowania buta do stopy, użycie mniej podatnych na rozciąganie materiałów, lepszy system zapięcia (najwyższe modele Sidi mają też regulację na ścięgnie Achillesa). Wysokie modele mają też formowalne termicznie wnętrze. 

Zakładałem buty z przeciwnych krańców skali cenowej Bontragera - najniższy model Race i RxxxL. Po założeniu wyraźnie czuć że but jest w dopasowaniu o wiele bardziej dopasowany. 

Wysokie modele niektórych firm mają zapiętki wykonane z szorstkiego materiału - to też zapobiega ruchowi pięty w górę. 

Chce kupić porządne buty niech kupuje raz i konkretnie jeśli chciał by rower to większość z was napisała by nie kupuj na sorze lub tiagrze bo to tandeta minimum 105 lub ultegra a jak brak funduszy to szukać używki lub ( mtb alivio-xt ) ludzie czasem zaprzeczają sami sobie na tym forum w zależności od tematu .

Witam

Chciałem się zapytać o buty szosowe czy warto dopłacić i kupić buty w wyższej półki czy raczej się nie opłaca

O ile w MTB nigdy bym tyle hajsu nie wyłożył na kapcie to już na szosę tak. Taki but jak ten Carbon SIDI to jest naprawdę spora różnica w tym zdecydowanie lepsza sztywność. Jak masz możliwości finansowe to zainwestuj bo naprawdę warto.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...