Vette Napisano 2 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 Siema, sprawa jest tego typy Mam rower (kross hexsagon X2) od wakacji i łańcucha jeszcze nie wymieniałem a przejechałem ok 2000 -2500km Od jakiś trzech dni kiedy jde rowerem i nakładam dosyć dużej siły na przedni napęd to przeskakuje mi łańcuch albo całkiem spada. jest taka możliwość że łańcuch jest już zużyty ? dlatego przeskakuje i spada ? (bo się np. rozciągnoł, itp) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 2 Grudnia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 Jeżeli napęd nie jest specjalnie górnych lotów to się normalnie zużył. Myłeś i smarowałeś czy tylko cisnąłeś? Wymiana samego łańcucha może nie wystarczyć. Zębatki kasety mogą nie przyjąć nowego łańcucha. Jak możesz to wrzuć fotki denata (kaseta). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 2 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 Jest to prawdopodobna przyczyna. Wymień na nowy tylko ciut lepszy zaraz zobaczysz czy jest poprawa czy nie. Jak się nie pośpieszysz z wymianą to jeszcze dojdzie wymiana wolnobiegu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vette Napisano 2 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 konserwaceje robie reguralnie jak widzę że jest taka potrzeba a jaki łańcuch moge sobie dobry wybrać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 2 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 Każdy dedykowany pod napęd 8 rzędowy. Najlepiej wyjdziesz na Connex'e 800 o ile rower nie przechodził modyfikacji. Masz w nim wtedy wolnobieg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 2 Grudnia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 A napęd masz 7,8 czy 9 rzędowy. Widzę że się spóźniłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vette Napisano 2 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 napęd jest 7dmio rzędowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 2 Grudnia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 6,7, i 8 to ta sama szerokość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vette Napisano 2 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 Dzieki, ogarne sobie jakiś dobry łańcuch i zobacze czy pomoże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 2 Grudnia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 Dobry drogi- connex, taniocha to np. shimano CN-HG40 cena ok. 25,- za connexa przynajmniej 2x tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Foxi Napisano 2 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 Możesz też uwzględnić zakup 2 - 3 łańcuchów i je wymieniać co miesiąc albo co dwa w zależności ile jeździsz. Taka metoda bardzo wydłuża życie łańcuchów i dzięki temu na jednym zrobisz nie 2000 a 4000 ja przy takim przekładaniu na swoim łańcuchu zrobiłem 8000 ale w tym momencie wyrzucam go już do śmieci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 2 Grudnia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 http://www.forumrowerowe.org/topic/152734-korba-i-kaseta-oceniamy-stan-zebatek-napedu-cz2/ tu masz temat w którym ja lub inny kto sie czuje na silach ocenia stan napędu i określa czy można zakładać nowy łańcuch czy już nie ma sensu. Ogólnie masz 2 opcje tania i droga Wszystko zależy jaki masz obecnie wolnobieg. Jak masz shimano to względnie dobrze bo są dosć dobrej jakosci, jak masz inny to nawet pewnie nie ma sie nad czym zastanawiać tylko w kosz od razu. I teraz tak, możesz kupować np jakieś yabany za 12zł, nikt ci nie broni ale sadzę ze po 500km będą do wymiany. hg40/ug51 to prawie ze to samo, gh50 to już coś, jakiś sram pc830, 850, connexy 800, 804, kmc X8, są godne polecenia ale swoje kosztują Im lepszy łańcuch, tym lepszy wynik osiągniesz. ja np na kasecie XT osiągnąłem wynik 15000km na ileś tam łańcuchów, z czego kupiłem jeden tani, po 700km, miałem 2 zębatki do szlifu wiec naprawdę nie warto tutaj oszczędzać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tofi Napisano 3 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 Kiedy ostatnio regulowałeś przerzutki? Łańcuch nigdy nie powinien spaść, bo po to są ograniczniki regulowane śrubami L i H, co nie zmienia faktu, że nowy łańcuch powinien lepiej trafiać w tryby, o ile zębatki go przyjmą (nie są zbytnio zużyte). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vette Napisano 3 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 regulowałem jakieś 3mie temu w serwisie i wszystko ładnie simigało. jestem na 90% pewien że to właśnie o łańcuch chodzi.. kwestia tego kiedy wypłate dostane i zakupie nowy, jak sprawdze to dam znać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 3 Grudnia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 Jeżeli łańcuch jest naciągnięty, może spadać z kółeczka przerzutki co może powodować spadanie łańcucha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vette Napisano 9 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 i tak, kupiłem wczoraj łańcuch SRAM_pc-830. skróciłem, założyłem i dalej lipa.. przeskakiwał cały czas ale tylko na biegach na których najwięcej jezidziłem czyli 2x1-4 i 1x7. na 3 biegu przedniej przerzutki wcale nie skacze, działa jak należy. ściągnąłem łańcuch i schowałem rower I postanowiłem zmienić cały osprzęt na lepszy mam zamiar kupić przerzutke 8 rzędową, kolbe, kasete 8rz, manetki. Oglądając w internecie myśle nad takim zestawem: ;)Rower CROSS Hexsagon x2 http://www.soteshop.cyclosport.pl/kaseta-hg-31-8-rz-11-32-brazowa.html http://www.soteshop.cyclosport.pl/przerzutka-tylna-shimano-acera-7-8-rzedowa.html http://www.soteshop.cyclosport.pl/mechanizm-korbowy-alu-sta-28-38-48-170-mm-czarny-p.html http://www.soteshop.cyclosport.pl/dzwignia-ham-i-przerzutki-altus-3x8-czarna-p.html łancuch SRAM_pc-830 pytanie czy wszystko razem będzie dobrze współgrało ? czy może jakiś inny w podobnej cenie zestaw byłby lepszy ? opłaca się zmieniać z 7 na 8 rzedowe ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shiryu Napisano 9 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 Tylnego koła nie doliczyłeś Masz wolnobieg, więc nie możesz tam założyć kasety. Korba i manetki tragedia. Jaką masz tylną przerzutkę masz obecnie? Ile w ogóle możesz przeznaczyć na całą modernizację? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vette Napisano 9 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 przerzutke mam teraz shimano Tourney, moge wydac ok 300-400zł a moge tez dokupić też kolbe i kasetke i bedzie działało ale jakie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tofi Napisano 9 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 Jeżeli patrzysz się na dolną półkę, to zainteresuj się megarange. Kaseta CS-HG30-8I (8 rzędowa, 11-34T) i do tego przerzutka C201 z odwróconym ciągiem. W internecie piszą, że jest z nią straszna lipa, a prawie dwa lata jej używam, bo alivio miało problemy z wepchnięciem łańcucha na największą zębatkę i nie miałem żadnych problemów. Chodzi dokładnie tak jak ma chodzić. Ewentualnie jeżeli kaseta i korba, to może przejść na 9 rzędów, ale to więcej wydatków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.