Skocz do zawartości

[komplet] Komplet na zimę , ile warstw

peepeepee

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Obecnie jeżdżę w poniższej konfiguracji :

- bielizna Brubeck - jakiś model podstawowy ;

- Accent El Nino - spodnie długie na szelki, koszulka z krótkim rękawem, bluza/kurtka z długim rękawem ;

- kominiarka + czapka + rękawice - Shimano ;

- kask ;

- buty letnie + ochraniacze - Shimano ;

Do 0 stopni jest ok, przy -5 już marzną stopy, ogólnie chłodno po ciele.

Czapka, kominiarka, rękawice są ok.

Mam zamiar jeździć ile się da, jak jest zimno pod warunkiem, że nie ma kałuż, śniegu, błota pośniegowego.

Ile warstw powinienem mieć ?

Wg. tego co doczytałem 3 , bielizna , coś ciepłego i coś od wiatru, czy dobrze doczytałem i kombinuję czy mogą to być 2 warstwy , jedna bielizna a druga spełniająca funkcję ocieplającą i chroniącą od wiatru ?

Co polecicie w kwestii :

- ciepłych ochraniaczy,

- bielizna - cenowo i jakościowo wypada dobrze, z obecnej jestem zadowolony więc wybór padł na Brubeck tylko nie wiem który model, thermo, soft merino, extreme merino - którą wybrać i dlaczego ;

- co na drugą  trzecią warstwę , ewentualnie jak ma być tylko druga to co wybrać ? Na co zwrócić uwagę ? Ewentualnie co polecicie i dlaczego, jaka firma, modele ?

Warunkiem jest dobra jakość i oczywiście rozsądna cena.

• Mod Team

Co polecicie w kwestii : - ciepłych ochraniaczy,

Ochraniacze neoprenowe.

Ale jak nie zabezpieczysz letnich butów to żaden ochraniacz nie pomoże.

Wkładka filcowa z podklejoną folią aluminiową albo do kupienia taki gotowiec z folią. Jak but luźny to oryginalna wkładka + filcowa ,jak ciasny to zamiast. No i oczywiście skarpety ciepłe.

Jak but dopasowany to całe to szamaństwo bierze w łeb.

Dolacze sie do pytania

Bielizna brubeck dry

Bluza ocieplana rogelli ale bez stujki

Kurtka rogelli nelson

A myslalem o dokupieniu bluzy i wiatrowki lub kurtki sofshell koszty +- 500zl 3 dni juz siedze i nie wiem jak to rozwiazac myslalem tez o btwin auerofit 900 niby to bluza niby kurtka z kominiarka.

Jeśli chodzi o kasę :

Nie wchodzi w grę rzeźba z tanimi ciuchami typu Lidl, bo kupiłem na początku sezonu 2 komplety letnie i w obu spodenki rozeszły się na szwach w tym samym miejscu, z przodu, nie powiem gdzie ;-)

Nie wchodzi też zakup ciuchów być może dobrych jakościowo ale za kosmiczne pieniądze, typu tych co jeden z Kolegów zaproponował w linkach na początku wątku.

Generalnie chodzi o dobry stosunek jakość/cena.

Wstępnie wybrałem.

- bielizna Brubeck Extreme Merino czyli najcieplej jak można w Brubeck ;

- spodnie i kurtka Shimano Performance Windbrake ;

- czapka Shimano z daszkiem + ewentualnie czapka Brubeck Merino + ewentualnie kominiarka cieplejsza niż mam ;

- nogi - wkładka z aluminium pod spodem zamiast obecnej, buty mam dopasowane. Jakie polecicie ochraniacze ? Mam jedne Shimano Trail H2O (nie neoprenowe) ale poprzecierały się gumki, sam suwak i materiał jest ok ale jeżdżę w nich do pracy i kawałek idę po kostce brukowej, może to jest powodem, pewnie powinienem je zapinać pod but tuż przed jazdą.

Czy warto pchać się w drogie czy lepiej tańsze i wymienić częściej ?

Nie mam rozeznania w firmach.

Mam ciuchy Accent, bardzo dobre moim zdaniem przy umiarkowanej cenie ale w zimowych nie mają zbyt dużego wyboru.

Mam też Shimano, są dobre jakościowo ale już jak dla mnie dość drogie.

Generalnie powyższy zestaw wyszedł ok. 1200-1500 złotych i to byłaby kwota jaką mógłbym wydać.

Powiedzcie czy to jest dobry wybór i odnieście się do tego, co zmienić, na co i dlaczego ?

Czy zamiast Shimano można taniej i równie dobrze lub lepiej jakościowo i "cieplnie" ;-)

Myślałem o Rogelli ale widziałem różne opinie.

Wyszły 2 warstwy, czy to wystarczy ?

Tak faktycznie, to przekonasz się dopiero po zakupie czy to co kupiłeś jest dobre i spełnia swoje zadanie. My możemy rzucić Tobie milion propozycji.

Druga sprawa, to odczucie zimna. Każdy z nas ma inny stopień przy którym jest mu chłodno / zimno. Na obecne temp. (ok -5*C) mi wystarcza bielizna termo i bluza a i tak czasami jestem mokry na plecach, gdzie znajomi juz w zimowkach jeżdżą.

Jak temp oscyluje juz w granicach -10*C i poniżej to zakładam hak wyżej i do tego zimowke z Nowatexu i spodnie Mimo lub Rogelli. Mi to starcza;)

W tej kwocie jaka podałes skompletowalbym sobie 2-3 komplety na zimę ;)

Nie jestem zmarźluchem, na maratonach latem rozpinam koszulkę bo mi gorąco, jesienią na PBM Wawer jako jeden z nielicznych jechałem w krótkim rękawie i spodenkach ale teraz, jak w weekend zrobiłem 50 km bo zmarzłem lekko (przeważnie 60-80 a maksymalnie w tym sezonie 120 km) było -5 stopni to w lesie w tym co pisałem było komfortowo ale powrót asfaltem, jazda pod silny i zimny wiatr, to zmarzłem ... izotonik w bukłaku dał radę ale w rurce już zamarzł, musiałem schować rurkę do plecaka aby odpuściła.

Provid a co konkretnie poleciłbyś ?

2 czy 3 warstwy i co konkretnie na którą - producent/model ?

Też nie chcę wydawać dużo kasy ale z drugiej strony nie chcę kupić taniochy która rozpadnie się po sezonie czy dwóch.

Jak już pisałem Shimano dobre ale drogie, Accent dobry, cenowo ok ale w zimowych nie mają wyboru, Rogelli skompletowałem to co chciałem i wyszło ok. 1000 pln podczas gdy Shimano ok. 1550 tylko czy warto ?

W Lidlu jak pisałem kupiłem 2 komplety, wkłądka gorsza niż Shimano alei cena niższa, więc to mi nie przeszkadzało w jeździe do pracy ale rozpadły się spodenki po 1 sezonie, więc de facto zostały mi 2 koszulki ... i co z tego, że tanio - 200 za dwie koszulki i 2 spodenki.

Innych firm nie znam, tzn. nie miałem okazji używać ich ciuchów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...