Skocz do zawartości

[ad absurdum] czyli najbardziej absurdalne twierdzenia z jakimi się spotkaliście! - cz.2

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

.... rower służy mi przede wszystkim do codziennej rekreacyjnej jazdy w warunkach szosowych a nie do cotygodniowego szczegółowego czyszczenia i umartwiania się tym, ... takie szczegółowe to wykonuję tylko na początku sezonu a w trakcie to tylko kosmetyczne ..... również zastanawiam się nad częstotliwością smarowania łańcucha, gdyż tu na forum w tym temacie różne panują opinie, jedni smarują co 150 km, inni co 50 km a jeszcze inni co 500-600 km, ..... to właściwie jak z tym ma być? ..... nie wspominając już o "szlifowaniu do białości" całego napędu tj. kasety, łańcucha itd :woot:  .... czy te elementy nie mogą być czarne z racji stosowania smarów lecz mają błyszczeć na pokaz ?

Napisano

Kaseta czarna od smaru to prosta droga do zajechania napędu w krótkim czasie. Czysty napęd dlatego jest dobry, że nie przykleja się do niego cały piach z trasy i nie powstaje pasta ścierna. efekt wizualny jest ładnym skutkiem ubocznym :)

Napisano

Nasmarowany ma być łańcuch a kaseta powinna być sucha i czysta wtedy napęd się odwdzięczy żywotnością i lepszym działaniem. Ja staram się napęd czyścić raz w tygodniu i myślę że tak wystarczy. Czyszczę ze smarów, piasku i pyłów nie pucuje go na "lustro" ale staram się nie robić tego "byle jak". Jeżeli chodzi o smarowanie łańcucha to kwestia indywidualna ale tak raz na tydzień wypada żeby nie było go słychać ze 100 metrów - ja osobiście lubię bezdźwięczny napęd :) 

Napisano

.... rower służy mi przede wszystkim do codziennej rekreacyjnej jazdy w warunkach szosowych a nie do cotygodniowego szczegółowego czyszczenia i umartwiania się tym, ... takie szczegółowe to wykonuję tylko na początku sezonu a w trakcie to tylko kosmetyczne .....

Ale są osoby lub "maniacy czystości" co mają inną filozofię. Znam przypadki kolarek, które przez wiele sezonów nie widziały deszczu. Rower przyjeżdza pod serwis w stanie "nówka sztuka" gdzie nawet kurzu nie ma. Niby na początku można się ironicznie śmiać ale po chwili jak się obluka sprzęt nachodzi człowieka refleksja i już jest na poważne.

W temacie brudnego napędu to liczy się regularność. Łatwiej mi zwykłą szmatą przetrzeć łańcuch z kasetą no po powiedzmy co 2 wypad niż czekać na skorupę ze smaru i całego syfu z okolicy. Czyszczenie tego potem zajmuje x czasu więcej jak przy tej regularności.

Z doświadczenia przynajmniej u mnie jazda w deszczu i błocie powoduje wysychanie łańcucha w ekspresowym tempie.

Napisano

Z doświadczenia przynajmniej u mnie jazda w deszczu i błocie powoduje wysychanie łańcucha w ekspresowym tempie.

popieram

mam tak samo, czasem 10 km potrafi zabić całe smarownie -pucowanie itd

• 2 tygodnie później...
Napisano

to w sumie nie absurd, a może i tak :P, w każdym razie looknijcie na to

• 3 tygodnie później...
Napisano

O kurczę, ciekawe gdzie on znalazł szczyt 10k :)

Z drugiej strony komentarze na endomondo też żałosne, ewidentnie widać że to błąd i w rywalizacjach admin go wywali, a facet trzyma trening jako śmieszny bug.

Edit

Dobra, nie bug a samolot. Mimo to komentarze dalej żałosne.

Napisano

po prostu liczą na to, że ludzie co cię nie znają, rzucą się na słowo "karbon", a jakby się ktoś potem rzucał, to powiedzą, że to tylko nazwa marki

zbliżone nazwy modeli, to podobny zabieg 

Napisano

w podobnej konfiguracji  :woot:   miał Piasecki swoje Colnago

ponad 20 lat temu, na okładce jednej z naszych sportowych gazet.

Na zdjęciu jechał na tym rowerze.

Napisano

Mi się widzi, że to jest po prostu odbicie lustrzane zdjęcia.

Potrzeba byłoby odwrotnych przerzutek, odwrotnego bębenka w tylnym kole i odwrotnych zębatek, bo obecne HG nie są przystosowane do ciągnięcia w przeciwną stronę. No i oczywiście hak przerzutki po lewej :yucky:

Napisano

Chyba specjalny wypust dla anglików
W anglii rowery mają kierownicę po prawej stronie a na zdjęciu jest po lewej ;) 
  • 2 tygodnie później...
Napisano

Dzisiaj się dowiedziałem że tanie kaski chronią tylko przód głowy a droższe kaski chronią także boki głowy  :icon_confused:

Czy ja jestem jakiś niedouczony czy sprzedawca musiał odwieść mnie od zakupu tańszego?

Napisano

To to raczej zależy indywidualnie od każdego kasku, od jego budowy. Generalnie każdy powinien spełniać jakiś tam certyfikat CE XXXXX i to wystarczy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...