lm648 Napisano 14 Maja 2015 Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 .... rower służy mi przede wszystkim do codziennej rekreacyjnej jazdy w warunkach szosowych a nie do cotygodniowego szczegółowego czyszczenia i umartwiania się tym, ... takie szczegółowe to wykonuję tylko na początku sezonu a w trakcie to tylko kosmetyczne ..... również zastanawiam się nad częstotliwością smarowania łańcucha, gdyż tu na forum w tym temacie różne panują opinie, jedni smarują co 150 km, inni co 50 km a jeszcze inni co 500-600 km, ..... to właściwie jak z tym ma być? ..... nie wspominając już o "szlifowaniu do białości" całego napędu tj. kasety, łańcucha itd .... czy te elementy nie mogą być czarne z racji stosowania smarów lecz mają błyszczeć na pokaz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djzatorze Napisano 14 Maja 2015 Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 Kaseta czarna od smaru to prosta droga do zajechania napędu w krótkim czasie. Czysty napęd dlatego jest dobry, że nie przykleja się do niego cały piach z trasy i nie powstaje pasta ścierna. efekt wizualny jest ładnym skutkiem ubocznym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaczorak Napisano 14 Maja 2015 Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 Nasmarowany ma być łańcuch a kaseta powinna być sucha i czysta wtedy napęd się odwdzięczy żywotnością i lepszym działaniem. Ja staram się napęd czyścić raz w tygodniu i myślę że tak wystarczy. Czyszczę ze smarów, piasku i pyłów nie pucuje go na "lustro" ale staram się nie robić tego "byle jak". Jeżeli chodzi o smarowanie łańcucha to kwestia indywidualna ale tak raz na tydzień wypada żeby nie było go słychać ze 100 metrów - ja osobiście lubię bezdźwięczny napęd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 14 Maja 2015 Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 .... rower służy mi przede wszystkim do codziennej rekreacyjnej jazdy w warunkach szosowych a nie do cotygodniowego szczegółowego czyszczenia i umartwiania się tym, ... takie szczegółowe to wykonuję tylko na początku sezonu a w trakcie to tylko kosmetyczne ..... Ale są osoby lub "maniacy czystości" co mają inną filozofię. Znam przypadki kolarek, które przez wiele sezonów nie widziały deszczu. Rower przyjeżdza pod serwis w stanie "nówka sztuka" gdzie nawet kurzu nie ma. Niby na początku można się ironicznie śmiać ale po chwili jak się obluka sprzęt nachodzi człowieka refleksja i już jest na poważne. W temacie brudnego napędu to liczy się regularność. Łatwiej mi zwykłą szmatą przetrzeć łańcuch z kasetą no po powiedzmy co 2 wypad niż czekać na skorupę ze smaru i całego syfu z okolicy. Czyszczenie tego potem zajmuje x czasu więcej jak przy tej regularności. Z doświadczenia przynajmniej u mnie jazda w deszczu i błocie powoduje wysychanie łańcucha w ekspresowym tempie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 14 Maja 2015 Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 Z doświadczenia przynajmniej u mnie jazda w deszczu i błocie powoduje wysychanie łańcucha w ekspresowym tempie. popieram mam tak samo, czasem 10 km potrafi zabić całe smarownie -pucowanie itd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMMAAACCC7 Napisano 14 Maja 2015 Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 to jest mega absurd http://allegro.pl/forumrowerowe-org-i5354324237.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sephiroot Napisano 14 Maja 2015 Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 Można kupić a potem założyć sprawę i żądać wywiązania się z umowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 26 Maja 2015 Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 to w sumie nie absurd, a może i tak , w każdym razie looknijcie na to Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 13 Czerwca 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2015 nawet sterówka zeżarta... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Venec Napisano 14 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 Aż stąd czuję smród. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tofi Napisano 20 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2015 Patrzcie i płaczcie. Nie ma to jak być inwalidą https://www.endomondo.com/workouts/546066004/19006863 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Keke Napisano 21 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2015 O kurczę, ciekawe gdzie on znalazł szczyt 10k Z drugiej strony komentarze na endomondo też żałosne, ewidentnie widać że to błąd i w rywalizacjach admin go wywali, a facet trzyma trening jako śmieszny bug. Edit Dobra, nie bug a samolot. Mimo to komentarze dalej żałosne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmisiek9612 Napisano 26 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2015 "Lekka, a zarazem wytrzymała rama wykonana z materiału KARBON ALU LITE" http://www.karbon-rowery.pl/rowery/mtb/trail-b4,produkt-29 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sephiroot Napisano 26 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2015 @mmisiek9612Dobrze jest Producent się zwie Karbon. Jego rama to Karbon Alu Lite. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmisiek9612 Napisano 26 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2015 jakiś nowy stop czy coś w tym stylu To też jest dobre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 27 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2015 Dziwią mnie niektóre nazwy rowerów u nich: Voyager GTS/LDS (Unibike) Cośtam X/R/B (oznaczenia jak u Krossa) Daisy (znowu Unibike) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2015 po prostu liczą na to, że ludzie co cię nie znają, rzucą się na słowo "karbon", a jakby się ktoś potem rzucał, to powiedzą, że to tylko nazwa marki zbliżone nazwy modeli, to podobny zabieg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Foxi Napisano 29 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2015 Coś mi tu nie pasuje Chyba specjalny wypust dla anglików Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scar Napisano 29 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2015 w podobnej konfiguracji miał Piasecki swoje Colnago ponad 20 lat temu, na okładce jednej z naszych sportowych gazet. Na zdjęciu jechał na tym rowerze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 29 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2015 Mi się widzi, że to jest po prostu odbicie lustrzane zdjęcia. Potrzeba byłoby odwrotnych przerzutek, odwrotnego bębenka w tylnym kole i odwrotnych zębatek, bo obecne HG nie są przystosowane do ciągnięcia w przeciwną stronę. No i oczywiście hak przerzutki po lewej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scar Napisano 29 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2015 pewnie, że lustrzane zdjęcie ! Nie pierwszy raz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tofi Napisano 29 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2015 Chyba specjalny wypust dla anglików W anglii rowery mają kierownicę po prawej stronie a na zdjęciu jest po lewej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 29 Czerwca 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2015 za to ma wideł do freeride'u... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avatarus Napisano 9 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2015 Dzisiaj się dowiedziałem że tanie kaski chronią tylko przód głowy a droższe kaski chronią także boki głowy Czy ja jestem jakiś niedouczony czy sprzedawca musiał odwieść mnie od zakupu tańszego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Keke Napisano 9 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2015 To to raczej zależy indywidualnie od każdego kasku, od jego budowy. Generalnie każdy powinien spełniać jakiś tam certyfikat CE XXXXX i to wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.