luketapis Napisano 25 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 Hej, Mam hamulce Magura Big Twin. Sa one bardzo drogie (okolo 1200zl za komplet) - problem z nimi jest taki, ze czcesto wypada dzwignia, ktora jest wciskana do srodka przez manetke hamulca. Mam dosyc wydawania 1200 zl jak cos ise zepsuje w tych hamulcach. Czy mozna laczyc rozne komponenty hamulcow ze soba? Np. Kalipery i wezyk od Magury a zbiorniczek i manetke hamulca od Shimano? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 26 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 Oba hamulce pracują na oleju mineralnym, więc nie powinno być problemu. Natomiast na działanie hamulca ma wpływ jego konstrukcja i zależność między średnicami tłoczków w klamce i zacisku - trudno wyliczyć jak ta współpraca będzie wyglądać między komponentami dwóch producentów, do tego zależy też od modelu dźwigni i jej rocznika. W opisie konstrukcji podane jest "larger master cylinder" i to trzeba byłoby zweryfikować jak się ma do modeli Shimano ewentualnie który z nich jest kompatybilny. Zaciski wyglądają na coś rodzaju Julie (starszy najniższy model Magury), więc żadna rewelacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luketapis Napisano 27 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 dzieki za sugestie. Wlasnie znajomy mi powiedzial, ze odpowiednia ilosc plynu porusza tloczki dlatego wazne jest zeby miec podobny zbiorniczek na manetce...chyba pozostaje mi probowac... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 27 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Pokaź dokładnie na zdjęciu co ci się dzieje z tymi hamulcami to coś poradzimy. A i te hamulce w życiu nie są warte 1200zł , jeśli tyle za nie dałeś to grubo przepłaciłeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 27 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Hamulce kosztują w detalu - oferty znalezione w necie - nawet 250 funtów (hamulec jest do roweru poziomego, dwa zaciski z jedną dźwignią), więc jak najbardziej mogą kosztować tyle Model single i twin - z jednym lub dwoma zaciskami podpiętymi do systemu. Jeszcze jedna rzecz - skoro jest to magura to o ile pamiętam gwarancja wynosi 5 lat na szczelność układu - może napisz maila do producenta i przedstaw problem? Dziś wiele firm podchodzi bardzo przyjaźnie do problemów klienta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.