bysio58 Napisano 25 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 Hej, od jakiegoś czasu zapowietrza mi się tylny hamulec m615 myślałem, że to przez złe połączenie przy klamce. Wymieniłem wkład i oliwkę i dalej to samo. Dzisiaj zauważyłem, że olej cieknie spod dekielka. Hamulce odpowietrzałem kilkakrotnie i to samo. Zdjąłem również dekielek sprawdzić czy tam jest wszystko ok i wygląda na to że tak, więc skąd ten olej?? A olej wydobywa się tylko po nacisnięciu klamki, gdy odkręce śrubkę odpowietrzającą i nacisnę klamke oleju nie ma, gdy zasłonię go palcem i nacisne olej się pojawia razem z powietrzem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefan2810 Napisano 25 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 (edytowane) Może słabo przykręciłeś? Pod tym dekielkiem masz gumową membrankę która służy jako uszczelka. Może coś z nią nie tak? Może źle leży, zawinęła się lub jest uszkodzona. Innej opcji nie ma. Edytowane 25 Listopada 2014 przez stefan2810 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bysio58 Napisano 25 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 To wiem, pod dekielkiem jest membrana gumowa na to przychodzi taki biały plastik i potem blaszka przykręcana śrubką i potem dekielek na dwie śrubki no i wszystko leży ok, nic nie jest uszkodzone i cieknie. A próbowałem dokręcać naprawdę mocno i słabiej i cieknie Najpierw mambrana Na membranę plastik Blaszka przykręcana I potem dekielek, a gdy docisne blaszkę palcem i naciskam klamkę to olej nigdzie się nie wydobywa dopiero po założeniu dekielka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 25 Listopada 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 Na jednej a może na obu śrubkach powinny być o-ringi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bysio58 Napisano 25 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 Gumowy oring jest na śrubce odpowietrznika, a tą gdzie przykręcam dekielek nie ma, zresztą w przednim m595 jest tak samo i jest ok. Nie mam pojęcia skąd ten olej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 25 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 Wg mnie uszkodzona jest membrana. Zbytnio innej możliwości nie ma, jeżeli z tego miejsca wydobywa się olej. W przypadku Shimano oznacza to konieczność wymiany klamki lub odesłania na gwarancję. Jeżeli się mylę, to mnie poprawcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 25 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 Czesci zamiennych brak, wiec pozostaje nabyc nowa cala klamke. Srubki mocujace dekiel do zbiornika prawie na pewno nie posiadaja uszczelek. Mozna jeszcze uderzyc do lokalnych serwisow i zapytac - moze wymieniali taki hamulec i zostaly czesci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bysio58 Napisano 26 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 A czy w membranie patrząc od góry jak na zdjęciu powinien być olej? Pytam bo w przednim M595 w tej membranie nie ma ani kropli oleju i hamulec działa prawidłowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 26 Listopada 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 A olej tam jest bo nalałeś ? Bo jak jest a nie było to membrana jest uszkodzona i przepuszcza. To może być powód wycieku, olej w membranie pod dekielkiem i membrana jak pracuje to tłoczy na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bysio58 Napisano 26 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 Oleju tam nie wlewałem, hamulce odpowietrzałem przez ten odpowietrznik i po odpowietrzeniu olej tam się pojawił. Odkręciłem dekielek i wylałem olej z membrany, teraz tam nie ma oleju i olej nie cieknie spod dekielka Pojeżdżę i zobacze czy będzie się zapowietrzał jeśli tak to pewnie membrana do wymiany, a pewnie jej nie dostanę to nowa klamka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 26 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 Olej może tam być gdyż przy składaniu hamulca jego nadmiar może się przecisnąć spod membrany między nią a pokrywkę. Nie wiem jaka jest fabryczna procedura składania hamulców Shimano ale kiedyś gdy nie było odpowietrznika system był napełniany a po napełnieniu pokrywkę z membraną kładło się na lustro oleju tak by nadmiar wypłynął. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 26 Listopada 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 Nie rozbierałem jeszcze swoich klamek, ale wydaje mi się oleju w membranie nie powinno być, tylko pod nią. Może przecieka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi