Fluter Napisano 24 Listopada 2014 Napisano 24 Listopada 2014 Witam. Mam od jakiegoś czasu rower Merida Matts 70 Comfort . Nie byłem jakimś wymagającym użytkownikiem jeździłem nim do szkoły i z powrotem ale po 2 latach przerwy chce wrócić do jazdy na rowerze i to w trasy po lesie po torach (kolega mnie zaraził) i moje pytanie polega czy ta rama coś wytrzyma czy zaraz po pierwszej górce do wymiany będzie? i czy się opłaca inwestować bo chce wymienić kasetę i koła na nowe bo stare są już felgi przetarte. Specyfikacja: Model: MATTS 70 COMFORT Rower należy do grupy: MATTS COMFORTRozmiar ramy: 16 / 18 / 20 / 22 / 16L / 18LRama: MERIDA MATTS SPORT 6061 ALLOYAmortyzator/widelec: SR SUNTOUR M2000, 50 mmWkład suportu: CARTRIDGEKorby: SR SUNTOUR XR, 42 / 34 / 24Przerzutka przód: SR SUNTOUR 42TPrzerzutka tył: SHIMANO ACERA-XManetki: SHIMANO ALTUSHamulce: MERIDA ALLOYDźwignie hamulców: SHIMANO ALTUSWielotryb/kaseta: SHIMANO MF-TZ-7, 14-28TPiasta przód: JOY TECH ALLOY QRPiasta tył: JOY TECH ALLOY QRObręcze: ALEX Z-1000Opona przód: CST C-1348, 26"x2.10Opona tył: CST C-1348, 26"x2.10Pedały: XC STEELKierownica: MERIDA ALLOYMostek: MERIDA A-HEAD regulowanySiodło: MERIDA COMFORTSztyca: MERIDA amortyzowanaLiczba biegów: 21 Dodam ze jeszcze na temat rowerów mało wiem.
ugupu Napisano 24 Listopada 2014 Napisano 24 Listopada 2014 Muszę cię zmartwić. Ten rower nie nadaje się do jazdy po leśnych hopach. Oczywiście nie rozpadnie się od razu ale ma bardzo kiepski amor który musiałbyś zmienić co zmieni geometrię ramy (która może tego nie wytrzymać), kupić nowe koła jeśli te są już zużyte, wolnobieg bo nie masz kasety. Albo kupić koła pod kasetę, nową kasete itp itd. Innymi słowy jeździj na tym tak długo jak się da a w międzyczasie zbieraj na coś bardziej dostosowanego do jazdy terenowej.
Fluter Napisano 24 Listopada 2014 Autor Napisano 24 Listopada 2014 Tak zmieniam na kasetę. A poleciłbyś jakaś ramę do 700zł to już bym se dalej sam rower złożył.
malutki Napisano 24 Listopada 2014 Napisano 24 Listopada 2014 A poleciłbyś jakaś ramę do 700zł to już bym se dalej sam rower złożył. lepiej sobie odłóż te 700zł, sprzedaj całą resztę i poluj przez zimę na jakiś porządny używany rower przeznaczony do takiej jazdy. Niestety ten co masz to już się nie nadaje do tego typu zastosowań co planujesz.
ugupu Napisano 24 Listopada 2014 Napisano 24 Listopada 2014 A poleciłbyś jakaś ramę do 700zł to już bym se dalej sam rower złożył. Żeby coś móc polecić trzeba najpierw wiedzieć dokładnie do czego ma być ta rama. Napisz parę słów jaki rodzaj jazdy cię interesuje. Jeśli chodzi ci o dirt to np takie: http://allegro.pl/dartmoor-two6player-rama-26-dirt-street-i4791908436.html http://allegro.pl/rama-ns-traffic-zolta-dirt-street-stal-promocja-i4809728917.html Ale to są typowe ramy do dirtu/streetu więc na dłuższe wycieczki już by się nie nadawały.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.