Gość Napisano 23 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Witam, Zabrałem się za po sezonową konserwacje roweru, dzisiaj rozebrałem amor ( XCR LOD) i.... tragedia. Lewa górna goleń z tłumikiem od uszczelek do samego dołu jest dość trochę zmatowiona. Nie było by problemu gdyby nie to że tłumik ( czyli ta węższa rurka wystająca z grubszej rurki) jest poprostu poobcierany jakby piłować pilnikiem, w jednym miejscu jest nawet odprysk. Dodam tylko że większość sezonu przejeździłem na fabrycznym smarze ( amor kupiony w tym roku) i przy serwisie było wszystko ok, wazelinę wsadziłem i przejechałem pewnie ze 150- 200 km i taka kicha. Więc albo ja nie mam szczęścia w tym temacie albo wazelina do amora się nie nadaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 23 Listopada 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 To raczej miałeś pecha i jakiś syf Ci wszedł pod uszczelki. Sporo osób wazeliny używa i nikt takich rewelacji nie miał, sam użyłem wazeliny, tylko kosmetycznej, przy wiosennym serwisie, i do jesienego serwisu tak chodził, po rozebraniu niczego szkodliwego nie stwierdziłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 23 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 (edytowane) Jesteś w stanie wysłać tutaj fotkę Edytowane 23 Listopada 2014 przez ACTIVIA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 (edytowane) Tutaj widać zmatowioną goleń od uszczeli w dół: Tutaj natomiast zjechany tłumik: Edytowane 23 Listopada 2014 przez skom25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 23 Listopada 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Wazelina nie ma żadnego negatywnego wpływu na uszczelki, sam swego czasu stosowałem, chyba ze to co użyłeś nie było wazeliną techniczną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Było, przynajmniej tak było napisane na tubce Wcale nie załowałem przy nakładaniu więc było tego całkiem sporo W takim razie co się stało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 23 Listopada 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Wazelina nie ma najlepszych właściwości smarnych i dlatego stosuje się do mechanizmów słabo obciążonych. Wazelina nie ma żadnego negatywnego wpływu na uszczelki, Ale to nie znaczy że dobrze smaruje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 23 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Ten problem to nie jest przez wazeline. Często te problemy są przez te tuleje slizgowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Grunt że górne golenie są tylko zmatowione, zajechany tłumik jakoś przeżyje. Szkoda tylko że coś takiego się zrobiło po jakiś 500 km przebiegu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemko Napisano 23 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Nawet jeśli zmatowienie spowodowane jest wazeliną (choć wątpię) to takie wżery nie mają prawa powstać. IMHO kiepsko to wyczyściłeś albo uszczelki nadają się na śmietnik. Tak czy siak ślizgi (i pewnie uszczelki) do wymiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 23 Listopada 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Ale to nie znaczy że dobrze smaruje. Sądzisz ze przez słabe smarowanie powstał taki sznit ? I dont think so ... uszczelki są marne i tyle w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Wyczyszczone było na 100% dokładnie, wymyte benzyną itd. No nic, trzeba znowu nawalić wazeliny i jeździć, przy moich przebiegach to pewnie jeszcze z 2 sezony pociągnie zanim się rozsypie A właśnie, zostawić tak czy próbować trochę spolerować tłumik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 23 Listopada 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 trzeba znowu nawalić wazeliny a nie masz nic bardziej tłustego, lepszego smaru np. silikonowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 23 Listopada 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Najlepiej takiego do tego przeznaczonego, nie sa specjalnie drogie a same uszczelki starczy na ... no na długi czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 A co polecacie? Słyszałem o Motorex Bike Grease ale chyba jest ciężko dostępny, jest Judy Butter ale dość drogi. W zaufanym sklepie facet pokazał mi smar do amortyzatorów za 40 pare zł ale jak sam przyznał dla niego to jest zwykły TOWOT z ładną nalepką. Smar silikonowy? Gdzie kupić? Mam silikon w sprayu ( taki do uszczelek) ale to chyba nie to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 24 Listopada 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 Ja używam Rock&roll super slick, na pewno nie jest to zwykł smar, znacząco odbiega konsystencją i właściwościami od takowego, za 35zł na allegro są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 28 Listopada 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 Psze pana szanownego autora - coby zrobić dobry smar do amortyzatora w wersji dla ubogich, to trzeba wazelinę techniczną rozrobić z odrobiną oleju do amortyzatorów. Wtedy to psze pana taka wazelina dobrze smaruje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 Zapamiętam na kolejny raz, 2 dni temu złożyłem amortyzator na wazelinie bez mieszania z olejem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheGie Napisano 2 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 Psze pana szanownego autora - coby zrobić dobry smar do amortyzatora w wersji dla ubogich, to trzeba wazelinę techniczną rozrobić z odrobiną oleju do amortyzatorów. Wtedy to psze pana taka wazelina dobrze smaruje W jakiej proporcji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 2 Czerwca 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 no bez przesady - proporcje są "na oko".Do wazeliny dodajesz odrobinę oleju i mieszasz. Jeśli za gęste to znów kilka kropli oleju aż uzyskasz konsystencję niezbyt gęstego smaru. (nie może też być rzadki!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi