KrossA7Wr Napisano 23 Listopada 2014 Napisano 23 Listopada 2014 Hej, mam 400 zł na oświetlenie przednie. Zastanawiam się nad Fenix BC30 lub BT20, ma ktoś z Was taką lampkę ? lub czy znajdę coś innego dobrego w tej cenie ? Dodam ze nie chce lampek od bociana czy innych chińskich wynalazków, może i dobrze świecą ale jakoś nie mam do nich zaufania. Nie są estetyczne wyglądają na zwykłe chińskie latareczki nie mówię już o mocowaniu. A więc tylko oryginalne lampki doradzi ktoś coś : )?
mklos1 Napisano 23 Listopada 2014 Napisano 23 Listopada 2014 Jeżeli nie chcesz latarki z modem, to tylko MJ-872, ale wiązka będzie mieć inny kształt.
KrossA7Wr Napisano 23 Listopada 2014 Autor Napisano 23 Listopada 2014 Gdyby te latarki z modem miały jakiś konkretne mocowanie do kierownicy a nie takie jak z latarek za 5 zł to może bym się skusił. A co z tym fenix ?
robertos102 Napisano 23 Listopada 2014 Napisano 23 Listopada 2014 A brałeś pod uwagę Mactronic Noise 300/500 lm? Sporo zjeździłem lasy nocami i jestem bardzo zadowolony. Wytrzymałość baterii,wygląd,solidne mocowanie,także do kasku. No i bardzo mocne światło. pozdr. R/
KrossA7Wr Napisano 23 Listopada 2014 Autor Napisano 23 Listopada 2014 Mam teraz nosie 300 i jak dla mnie za mało światła. PS: nosie 300 idzie na sprzedaż za stówkę
robertos102 Napisano 23 Listopada 2014 Napisano 23 Listopada 2014 Między 300 a 500 nie ma dużej różnicy. Osobiście porównywałem,jednakże imho 300 w ciemnym lesie daję w zupełności radę. Widocznie Ty potrzebujesz czegoś mocniejszego...
KrossA7Wr Napisano 23 Listopada 2014 Autor Napisano 23 Listopada 2014 A czym się różnią te dwa fenixy które podałem ? bo cena ta sama, aha i jakie ogniwa kupić ? oraz ładowarkę ?
modelarz Napisano 23 Listopada 2014 Napisano 23 Listopada 2014 Jeśli nie pasują ci tanie uchwyty, to zawsze możesz kupić uchwyt fenix'a, taki http://latarki-fenix.pl/pl/p/Uchwyt-na-lunete-do-latarki-Fenix-seria-TKTA/524 czy też taki http://latarki-fenix.pl/pl/p/Montaz-rowerowy-Fenix-ALB-10/632. A za tą kwotę spokojnie można kupić chociażby dwie latarki i mieć znacznie lepszy rozkład światła niż z jednej.
KrossA7Wr Napisano 23 Listopada 2014 Autor Napisano 23 Listopada 2014 Nie będę robić wiochy, jeździć z dwiema lampkami... albo jak niektórzy dwie na kierownicy i dwie małe na amortyzatorze, Wieś tańczy wieś śpiewa. Szukam czegoś oryginalnego, pewnego, estetycznego i mocnego.
robertos102 Napisano 23 Listopada 2014 Napisano 23 Listopada 2014 To ja spytam inaczej. Szukasz czegoś bo faktycznie potrzeba Ci super mocnego śwatla czy tylko po to,bo chcesz. Do czego Ci tak mocne śwatło? Jeździsz nocą po bezdrożach? No i chyba musisz bujać się ponad 50km/h w zakrętach skoro dla przykładu noise 300 nie wyrabia.
KrossA7Wr Napisano 23 Listopada 2014 Autor Napisano 23 Listopada 2014 Noise jak dla mnie jest po prostu za słabe za mało światła po bokach a do tego bateria leci zbyt szybko. Dlatego szukam czegoś mocniejszego i dobrze zrobionego. A głównie na rowerze jestem w lasach w nocy gdzie jest totalnie ciemno
dziobolek Napisano 23 Listopada 2014 Napisano 23 Listopada 2014 Noise jak dla mnie jest po prostu za słabe za mało światła po bokach a do tego bateria leci zbyt szybko... Może Philips SafeRide???
robertos102 Napisano 23 Listopada 2014 Napisano 23 Listopada 2014 Skoro dużo siedzisz w lesie to raczej coś bez baterii dedykowanej. A Roxim'y? Wygląd i moc mają niczego sobie ale nie wiem jak z mocowaniem.
zukikiziu Napisano 23 Listopada 2014 Napisano 23 Listopada 2014 Powiedz jakie prędkości w lesie jesteś osiągać? Za taką kasę i tylko na przód, możesz kupić lampkę, która sprawdzi się w DH na szybkich technicznych zjazdach. Jeśli miałbyś jej używać jako reflektor, którym oświetlisz wszystkie drzewa w odległości 100m, tylko po to by zauważyć, że jedno z drzew się złamało zeszłej zimy to przepłacasz.
mklos1 Napisano 23 Listopada 2014 Napisano 23 Listopada 2014 Lampki drogowe (Roxim czy Busch and Muller) nie nadają się w teren.
MikeSkywalker Napisano 23 Listopada 2014 Napisano 23 Listopada 2014 Czytając posty autora tematu mam wrażenie że lampka ma być do szpanu a nie faktycznego oświetlania trasy. Więc może pod tym kątem trzeba czegoś poszukać Parę dni temu była taki temat, widać budżet i wymagania się zwiększyły. Teraz nie tylko ma być mocniejsza od Mactronica ale równie firmowo wyglądać. http://www.forumrowerowe.org/topic/173314-oswietlenie-do-200-zl/?do=findComment&comment=1598527
robertos102 Napisano 23 Listopada 2014 Napisano 23 Listopada 2014 Lampki drogowe (Roxim.....) nie nadają się w teren. A to byłem w błędzie :-) Myślałem,że mają wystarczająco światła. pozdr. R/
KrossA7Wr Napisano 23 Listopada 2014 Autor Napisano 23 Listopada 2014 Po prostu budżet się zwiększył miałem 200 zł chciałem kupić coś używanego. Ale że mam teraz 400 zł to chce coś lepszego, nie wiem zazdrościsz że ktoś ma 400 zł na oświetlenie czy co...Nalezę do osób które jak coś kupuję kupuję coś dobrego a nie byle co po kosztach. Wolę wydać dwa razy więcej a nawet przepłacić a mnie dobry produkt. Nie mówię, że ma być to halogen który oświetli mi drogę na 1000 metrów. Ale coś co będzie niezawodne będzie dawało dużo mocy w zapasie. Fakt faktem dużo też jeżdżę po mieście, ale dużo też po terenie gdzie jest zupełnie ciemno i tam też dochodzę do prędkości 40/45 km/h. Dlatego szukam czegoś uniwersalnego co w razie czego odpalę na max i nie będę się bać w lesie
zukikiziu Napisano 23 Listopada 2014 Napisano 23 Listopada 2014 Ale że mam teraz 400 zł to chce coś lepszego, nie wiem zazdrościsz że ktoś ma 400 zł na oświetlenie czy co... Wiedziałem, że taki argument się pojawi Jeszcze bardziej mnie upewniłeś, że nie potrzebujesz takiego oświetlenia. Ale jak koniecznie musisz coś kupić w tych pieniądzach. To zagadaj do ludzików ze http://www.swiatelka.pl oni Ci pomogą spożytkować te pieniądze, byś później nie żałował (choć w to wątpię).
KrossA7Wr Napisano 23 Listopada 2014 Autor Napisano 23 Listopada 2014 A druga sprawa to co Cię to interesuje czy potrzebuję światła do jazdy czy do tego żeby było ? nie mam zamiaru się tłumaczyć, a jak Tobie coś nie odpowiada to po co piszesz ? zadałem konkretne pytanie a Ty piszesz że mi takie światło nie jest potrzebne.
zukikiziu Napisano 23 Listopada 2014 Napisano 23 Listopada 2014 W mojej opinii, posiadanie takiego oświetlenia do jazdy rekreacyjnej jest jak posiadanie zjazdówki do jazdy po DDRach. Jacek z UC mówił coś o lampkach jakie używał https://www.youtube.com/watch?v=xWXV7dxGgGE&list=UUjM65Vo9s3FC7vEc8UsrcFQ Zweryfikuj, czy taka jak ostatnia jest Ci potrzebna.
Tofi Napisano 23 Listopada 2014 Napisano 23 Listopada 2014 Przejrzyj aliexpress. Zajdziesz tam zarówno Fenixy w przystępnej cenie jak i lampki rowerowe z aluminiowym mocowaniem. Niedawno kupiłem właśnie taką lampkę i praktycznie ma dwa mankamenty: przydało by się abym dorobił sobie nową baterię na ogniwach 32650 albo 26650 (kwestia polutowania akumulatorków, bo ładowarka ta sama) tak abym mógł ładować raz na tydzień, a druga kwestia, to za mało trybów - średni jest słabszy niż poprzednia lampka a mocny olśniewa ludzi z naprzeciwka, chociaż wciąż jest słabszy niż reflektor samochodowy na ulicy obok ścieżki, więc nie do końca rozumiem tych ludzi. Ewentualnie musiał bym ją rozkręcić, pomierzyć, i sprawdzić czy znajdę odpowiednie soczewki i reflektory, które zwężą pionową wiązkę.
MikeSkywalker Napisano 23 Listopada 2014 Napisano 23 Listopada 2014 No właśnie, sławny i troszkę wg. mnie śmieszny filmik UC z którego płynie jeden wniosek - wszystko tańsze i słabsze od tego Magicshine jest be, nie świeci i nie zapewnia bezpieczeństwa. A tak nie jest co też kilka osób w tym temacie stara się wyjaśnić.
Tofi Napisano 23 Listopada 2014 Napisano 23 Listopada 2014 posiadanie zjazdówki do jazdy po DDRach Czyli np. taki napęd 1x8 z 44T z przodu? Chyba najlepsze rozwiązanie na miejskie DDRy - proste, bo tylko jedna manetka do obsługi, oraz efektywne bo można wykorzystać pełny zakres przełożeń, w przeciwieństwie to takiego 3x9.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.