Skocz do zawartości

[Wieszak ścienny] Własny?

lukaszk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, 

koniecznie muszę powiesić 2 rowery na ścianie, jeden nad drugim. I jedynym słusznym wyborem są uchwyty, w których na opony są specjalne rynienki i dodatkowo uchwyt na pedał. Jako, że będzie to stało w salono-sypialni (duża kawalerka), to muszą one wyglądać jakoś ładnie. Te które znalazłem na allegro to z przesyłką wyjdzie 130 zł (za drogo) a i tak nie będzie mi pasowało bo mam żółtą ścianę. Dlatego pomyślałem, żeby zrobić taki uchwyt samemu.

Wymyśliłem coś takiego:

Jeden 8cmx8cmx8cm kątownik skręcę z trzema malutkimi, które będą trzymały oponę od zewnątrz, Pomaluję wszystko sprajem na żółto i przykręcę do ściany. Na drugie koło zrobić tak samo. Jednak zamiast uchwytu na pedał to wkręcam jeden kołek za zaokrąglonym hakiem, na którym zaczepiał będę pas materiałowy poniżej 1m. Rower będzie wtedy zaczepiony np i ramę lub sztycę. 

Nie wiem tylko jak rozwiązać przy tych rynnach aby ściana się nie brudziła. Najlepsza byłą by jakaś mata samoprzylepna w wymiarach 30x20cm ale nie wiem gdzie takich rzeczy szukać.

Co myślicie o takim rozwiązaniu? Może jakieś rady?

Ja zrobiłem drewniane haki i rowery  wieszam za przednie koło. Ponieważ nie wolno mi trzymać rowerów w domu (trzymam je  w starym domu) wieszak nadal jest w fazie prototypu. A wygląda to tak https://drive.google.com/file/d/0B_d8GGEU8KyseFJmUHdtcVhmMDA/edit https://drive.google.com/file/d/0B_d8GGEU8KysTVYtVkpBQmowRnc/edit

Coś się wymyśli tylko powiedz coś o tym pomieszczeniu (meble, styl wnętrza) i o tym jakie masz możliwości technologiczne (cięcie stali, drewna, wiercenie etc.) :)

Styl wnętrza to jest wszystkiego po trochu. Ściana żółta, rowery koniecznie muszą być poziomo jeden nad drugim. Chciałem uniknąć właśnie chwytu za pedał. Jeśli chodzi o możliwości technologiczne, to nie mam możliwości cięcia stali dlatego myślałem o kątownikach, które nie będą problemem. Co do drewna to raczej problemu nie widzę. 

Ogólnie ma być w miarę tanio i z ochronioną ścianą przed zabrudzeniami. 

Po co rzeźbić.  Weź kup takiego gotowca z nierdzewki za grosze.

Sam go mam i używam jest b. dobrze wykonany. Pomalować możesz na dowolny kolor.

http://allegro.pl/euro-wieszak-rowerowy-na-rowery-na-rower-inox-i4791131511.html

Też myślałem o malowaniu ale ten uchwyt za pedał nie przemawia do mnie za bardzo. Chyba, że same rynny dorwać. Ostatnio przeszedłem całą Castoramę i nie wpadłem na nic odkrywczego. 

Szukałem czegoś podobnego, ale w innym celu. Poszukaj w Obi albo czymś podobnym. Kiedyś kupowało się na metry bieżące.

Obi nie mam u siebie a w Castoramie ani Leroy Merlin nic takiego nie widziałem

Styl wnętrza to jest wszystkiego po trochu. Ściana żółta, rowery koniecznie muszą być poziomo jeden nad drugim. Chciałem uniknąć właśnie chwytu za pedał. Jeśli chodzi o możliwości technologiczne, to nie mam możliwości cięcia stali dlatego myślałem o kątownikach, które nie będą problemem. Co do drewna to raczej problemu nie widzę.
Myślę że nie musiałby być to kątownik nawet czy lita "półka" a wystarczyłby np para (dwie - po jednej na koło) kołków zakończonych gałką czy czymś zabezpieczającym przed zsunięciem się koła. Pod takie kołki proponowałbym na ścianę przykleić coś ochronnego na ścianę. Myślę że można by wykorzystać gumowe podkładki pod talerze ( o takie http://alejka.pl/dwie-podkladki-pod-talerze-blomus-desa.html) choćby jako materiał. 

Mocowanie za pedał jest ta samo trwałe jak na pasek tylko łatwiej rower zabrać z takiego bo nie trzeba nic odpinać.

ishi, ile tam jest miejsca w tym uchwycie na pedał na długość?

ca. 11cm - zmieścisz 99% platform.

Chyba, że same rynny dorwać. Ostatnio przeszedłem całą Castoramę i nie wpadłem na nic odkrywczego

Ten uchwyt z aukcji w całości z przesyłką kosztuje 27pln. Więcej wydasz na paliwo i materiały :)

Tyle, że jeśli rower mi się zmieni na np wyższy to czy zamontowany w odpowiednim miejscu uchwyt na pedał będzie pasował? Nie zmieni się jego położenie? poprzez np fakt, że rower już nie będzie sięgał np kołka z gałką albo, że pedał będzie wystawał ponad uchwyt?  Bo mając linkę to nie będzie to miało znaczenia. Od razu chciałem coś uniwersalnego. 

I jak wygląda kołek z gałką? :D

Tak samo jak gałka meblowa np ;) pod koła nie musi być rynienka. Wystarczy cokolwiek co będzie wystawała kilka centymetrów ze ściany, fizyka zrobi resztę. Ja wykorzystałem po dwa na koło takie malutkie łączniki kontowe 50gr/szt. Tyle, że u mnie rower wisi w piwnicy więc nie bardzo przejmowałem się designem. 

wszystkie_katowniki.jpg

do tego taki kołek, tylko trochę go odgiąłem i zaczepiam za pedał. Koszt całości około 5zł. :) Kto da mniej? 

009%20779.jpg

Jeżeli zależy Ci na wyglądzie to przejdź się po sklepach meblowych i może trafisz na jakiś fajny uchwyt meblowy np. http://e-sklep.cordiaplus.eu/pl/p/ALUMINIOWY-UCHWYT-MEBLOWY-G9/10752ee6255e4cc7629b1e25c5df940a495.jpg

Tak samo jak gałka meblowa np ;) pod koła nie musi być rynienka. Wystarczy cokolwiek co będzie wystawała kilka centymetrów ze ściany, fizyka zrobi resztę. Ja wykorzystałem po dwa na koło takie malutkie łączniki kontowe 50gr/szt. Tyle, że u mnie rower wisi w piwnicy więc nie bardzo przejmowałem się designem. 

wszystkie_katowniki.jpg

do tego taki kołek, tylko trochę go odgiąłem i zaczepiam za pedał. Koszt całości około 5zł. :) Kto da mniej? 

009%20779.jpg

Jeżeli zależy Ci na wyglądzie to przejdź się po sklepach meblowych i może trafisz na jakiś fajny uchwyt meblowy np. http://e-sklep.cordiaplus.eu/pl/p/ALUMINIOWY-UCHWYT-MEBLOWY-G9/10752ee6255e4cc7629b1e25c5df940a495.jpg

No właśnie takie kątowniki chciałem bo są wytrzymałe i tanie, trochę spraya i gotowe. 

Co do tych profili aluminiowych to jakoś nie wierzę w nie, że dadzą radę utrzymać np 15 kg bez odginania się.

te mejd in poland to są trochę inne allegrowe, i tka muszę zabezpieczyć ścianę i tak.

Bez cięcia metalu to pozostaje jedynie kupienie dedykowanych rynienek, tudzież kombinowanie z kątownikami meblowymi, tylko same z siebie będą za wąskie, trzeba by coś dodać, można pokusić się o wykonanie rzeźbionych podstawek z litego drewna :)
Wracając na ziemię, po prostu dwie zbite w "L" deski (+- 60x10-15) o długości <rozstaw kół +200> na 2/3 kątownikach, wtedy część po środku byłaby miejscem na przykład na wyposażenie roweru a ściany nie trzeba by niczym zakrywać bo sama długość "półki" zabezpieczałaby przez otarciami od opon, ew. na końcach można by dodać boczne ścianki przeciw "zjechaniu" koła.

Sam wieszak na pedał powinien sprawować się dobrze. Co w przypadku zmiany roweru? Po zdjęciu powinno udać się dogiąć, a jak nie, to przenieść a otwory zagipsować, nie ma problemu...
Pozostając przy mocownaiu na pasie - pamiętać należy iż musi być to przemyślane - po wstawieniu roweru zapięcie musiałoby odbywać się jedna ręką... chyba, że trzymalibyśmy rower na ścianie siłą woli.

Pozdrawiam

Edit: deski oczywiście wyszlifowane i zabezpieczone, najlepszą opcją będzie lakierobejcą o danym kolorze, mała puszka to kilkanaście pln.

Jakiś rok temu tez zastanawiałem się jak powiesić 2 rowery i to w wąskim korytarzu. Skorzystałem z tych samych uchwytów o których wspomniał kolega ishi. Koszt całości ok. 50 zł i kilka zł na kołki. Uchwyty pancerne ale żeby rower nie jeździł rynienki pod koła trzeba wieszać lekko pod kątem. Dwa standardowe rowery mtb (oba wielkości ok 18 cali) udało się powiesić bardzo zwarto. Przy czym ten niżej musi być trochę bardziej odchylony (wystarczy zamocować za inny element pedała). Zakładanie i ściąganie bardzo wygodne, praktycznie jednym ruchem.

Szerokość korytarza: 120 cm

Wysokość: 260 cm

Odległości od najniższego elementu do podłogi: 193 cm.

Najbardziej odstający element od ściany: 76 cm

Miejsca na ścianie zajmuje tyle co długość 2 rowerów a najniższy element uchwytu koła: 180 cm od sufitu a 80 cm od podłogi.

Dodatkowo na jednym ze zdjęć możesz zobaczyć w których miejscach ściana się brudzi najbardziej. Dolny rower używany często górny sporadycznie. W sumie to chyba nic prostszego nie da się zmontować. Widziałem też rozwiązanie gdzie zamiast uchwytu za pedał było oczko w ścianie a rower był mocowany kawałkiem linki, działa tak samo tylko trzeba szybki i wygodny system mocowania rozkminić jak wspomniał Plastyk. Tylko jeśli rower będzie wisiał wysoko to może to już być bardziej problematyczne.

e3b41408fe73a0e8m.jpg   ca6d8290704c0d21m.jpg  3666f70ffb7740dam.jpg   9465c6e840a45794m.jpg

884d43a273f681fbm.jpg  02d458dee50ab37fm.jpg  313e1f4b2fc1b7a7m.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...