Skocz do zawartości

[rower] pierwszy rower dirt/street

filip1117

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Jestem nowy w tej dziedzinie sportu,dlatego proszę was o pomoc.Po 4 latach katowania dh przyszedł czas na zmianę dziedziny,więc szukam roweru dirt/street do około 6000zł.Zależy mi,żeby rower był złożony na nowych i możliwie jak najlżejszych i najlepszych częściach.Mam 182cm wzrostu i ważę 82 kg,do tego jaki hamulec polecilibyście do roweru. :) Proszę was o pomoc,ponieważ jestem totalnym lajkiem,nie chce seryjnego sprzętu.Z góry dziękuję. :)

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Kwota 6000 zł jak na rower dirt/street jest konkretna. Na upartego dwa by można było złożyć :)

Jeśli chodzi o ramę to polecam NS Suburban lub NS Majesty (zależy czy chcesz koło 24" czy 26")
Do tego amortyzator ze skokiem 80-100mm, np. Rock Shox Pike lub Fox Talas czy 32, ewentualnie sztywny widelec, który lepiej się sprawdzi w streecie lub technicznej jeździe na dircie.

Reszta osprzętu do wyboru - w tej chwili na rynku jest w czym wybierać.
Marki, które specializują się w tego typu osprzęcie to m.in. NS Bikes lub Dartmoor.

Hamulec mechaniczny Avid BB7 w wersji MTB - myślę, że w zupełności wystarczy na miasto czy hopy. Możesz też kupić jakąś lepszą hydraulikę, np. coś z HOPE'a, ale trzeba się liczyć z większymi kosztami eksploatacji.

Dlaczego nie chcesz seryjnego? Nie podoba Ci się np:

dartmoor_-_26player_miami_vice_-_web.jpg
lub

dartmoor_-_quinnie_red_devil.jpg

Pierwszy 3999 zł, drugi 2999 zł - według mnie bardzo dobre rowery, na upartego masz jeszcze budżet na "zamianę" komponentów, które Ci nie pasują.

Dodam, że składając rower od podstaw wyniesie Cię on dużo drożej niż "seryjny", a te które pokazałem w zupełności wystarczą nawet dla półprofesjonalisty!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...