krystiancross Napisano 22 Listopada 2014 Napisano 22 Listopada 2014 Witam. Posiadam piastę Scott QR 20 (przód) i od pewnego czasu zauważyłem, że koło ma luzy na boki. Jest to spowodowane piastą więc postanowiłem zobaczyć dokładniej co jest grane. Zrobiłem to co na filmiku https://www.youtube.com/watch?v=7YlyKO8iQ9Q (wyciągnąłem tulejki) i ku zdziwieniu nie chodziło tu o łożyska, lecz o luz na tulejce i jej nakładce, podkładce (nie wiem jak to nazwać. Na filmie 1:38). Co mam zrobić aby pozbyć się tego luzu ? Jest on nawet bardzo odczuwalny podczas jazdy. Próbowałem dokręcić mocniej oś lecz wystarczy to na 1 dzień jazdy i znów luz się pojawia. Rozglądać się za nową piastą ?
Mod Team Puklus Napisano 22 Listopada 2014 Mod Team Napisano 22 Listopada 2014 Jeżeli nie jest to piasta na konusach, tylko na łożyskach maszynowych, to wynikiem luzu mogło być zatarte łożysko, szala stanęła, czyli łożysko sie zatrzymało a inercja reszty obracała osią, tulejkami czy co tam jeszcze jest, wycierając te elementy które są prawdopodobnie z alu, Wiec tutaj albo wymiana zniszczonych elementów albo piasty. Oczywiście ja tylko przypuszczam co sie stało, bazując na niezbyt obszernym opisie.
krystiancross Napisano 22 Listopada 2014 Autor Napisano 22 Listopada 2014 Tak, jest to na maszynach po rozebraniu łożyska według mnie nie miały większych zastrzeżeń, no ale niestety będę musiał poszperać i poszukać tych tulejek póki pogoda w miarę
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.