krzysiek8406 Napisano 22 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 Witam, jestem zainteresowany trochę nietypowym rozwiązaniem, będzie ono zastosowane w rowerze własnego pomysłu. Czy jest możliwe zaplecenie koła fatboy na piastę flip-flop? oraz zastosowanie do takiej piasty z jednej i drugiej strony wolnobiegu? Z góry dziękuję za odpowiedź w mojej sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panSocjolog Napisano 22 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 Co konkretnie masz na myśli pisząc o kole fatboy? Piasty flip flop z dwoma gwintami pod wolnobieg są bez problemu do kupienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek8406 Napisano 22 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 Co konkretnie masz na myśli pisząc o kole fatboy? Piasty flip flop z dwoma gwintami pod wolnobieg są bez problemu do kupienia. Dziękuję za odpowiedź, jeżeli chodzi o koło fatboy to mam na myśli ten nowy typ, bardzo szerokiej opony z dobraną do niej obręczą. Przez to, że jest to tak szeroka opona, a piasta flip-flop jest przeznaczona na ostre koło, to pewnie nie ma opony fatboy z obręczą zaplecioną na piaste tego typu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panSocjolog Napisano 22 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 Fat bike, nie fatboy ;)raczej nie da się tego pożenić, ponieważ tłusta opona potrzebuje bardzo dużo miejsca w ramie. W fat bikeach zazwyczaj stosuje się piasty o szerokości 170 lub 190mm a flip flop ma zaledwie 120mm wiec może się to nie udać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 22 Listopada 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 ... chyba że dorobisz u jakiegoś kumatego tokarza odpowiedniej długosci oś. No i oczywiscie czeka Cię przebudowa ramy aby taki wynalazek się pomieścił... Szacunek... I. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubim Napisano 22 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 Jeszcze pytanie które koło chcesz zapleść? Tylne - raczej się nie da, chyba że tylny trójkąt będzie dość "finezyjnie" wygięty. Przednie - można coś tam pokombinować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek8406 Napisano 23 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Jeszcze pytanie które koło chcesz zapleść? Tylne - raczej się nie da, chyba że tylny trójkąt będzie dość "finezyjnie" wygięty. Przednie - można coś tam pokombinować Dziękuję za tak liczne odpowiedzi , jeżeli chodzi o powyższą kombinacje to jednak będę od niej odchodził, ponieważ rodzi ona sporo komplikacji. Pójdę teraz trochę w prostsze rozwiązanie i zamontuje pod piasty flip-flop obręcze pod ostre koła, czyli najprawdopodobniej kupie gotowca, kompletne koło, ale bez opony. I tu rodzi się pytanie, jaką najszerszą oponę mogę założyć na taką obręcz? Mam trochę nietypowe wymagania, i nie zależy mi tyle na oporach toczenia, co na komforcie i wyglądzie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 23 Listopada 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Jeszcze pytanie które koło chcesz zapleść? Tylne - raczej się nie da, chyba że tylny trójkąt będzie dość "finezyjnie" wygięty. Przednie - można coś tam pokombinować Nic nie trzeba giąć. Wystarczy zastosować ofset przy pleceniu koła. Poniżej koło tylne na pieście OLD 135mm, w ramie Surly Moonlander. Obręcz 100mm, opona 4.8". Standardowe, dostepne powszechnie na Alle czy w sklepach ostrokołowe kółka maja wąskie obrecze szosowe. Pewnie ze można wsadzic tam szerokie papcie ale beda sie one masakrycznie nieukładać, efekt żarówki zniweluje zaś komfort i trakcję. Tutaj sugerowane maxymalne rozmiary opon (w mm) dla poszczególnych obręczy (wewnętrzna szerokość w mm) ze strony Schwalbe Szacunek... I. PS Graficzka z efektem żarówki jak bys nie wiedział co-zacz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek8406 Napisano 23 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Nic nie trzeba giąć. Wystarczy zastosować ofset przy pleceniu koła. Poniżej koło tylne na pieście OLD 135mm, w ramie Surly Moonlander. Obręcz 100mm, opona 4.8". Standardowe, dostepne powszechnie na Alle czy w sklepach ostrokołowe kółka maja wąskie obrecze szosowe. Pewnie ze można wsadzic tam szerokie papcie ale beda sie one masakrycznie nieukładać, efekt żarówki zniweluje zaś komfort i trakcję. Tutaj sugerowane maxymalne rozmiary opon (w mm) dla poszczególnych obręczy (wewnętrzna szerokość w mm) ze strony Schwalbe Szacunek... I. PS Graficzka z efektem żarówki jak bys nie wiedział co-zacz... Wielkie dzięki za wyczerpujące objaśnienie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubim Napisano 23 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Nic nie trzeba giąć. Wystarczy zastosować ofset przy pleceniu koła. No tak, ale można też tak (notabene daaawno temu chyba wrzucany ten rower gdzieś): http://forums.mtbr.com/fat-bikes/my-custom-budget-fatbike-842065.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panSocjolog Napisano 23 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 No i właśnie do takiej ramy jest niezbędne koło z offsetem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 23 Listopada 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 No tak, ale można też tak (notabene daaawno temu chyba wrzucany ten rower gdzieś): http://forums.mtbr.com/fat-bikes/my-custom-budget-fatbike-842065.html Pewnie że można, ale chyba "nieco" łatwiej zastosować sam offset w zwykłej ramie niż ingerować w ramę i jeszcze na dodatek gimnastykować się z offsetowanym kołem... Szacunek... I. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubim Napisano 23 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Oczywiście że łatwiej Po prostu piszę że jest jeszcze taka opcja na takiej piaście (135), a koszt jest nieporównywalnie większy od zbudowania takiego koła jak Ivan wkleiłeś. Co ja mówię - tu i tu trzeba koło zapleść, tak więc rachunek jest prosty.Ale nie rozumiem jednej rzeczy - fat na praktycznie szosowej obręczy? Serio? Przecież na takiej szerokości nawet 2.0 nie wygląda dobrze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 23 Listopada 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Marudzenie... Podoba się to co się podoba a nie to co jest ładne... Autor ma pomysł i wizję... I niech ja realizuje o ile to technicznie możliwe A inspirację pewnie znalazł tutaj: Szacunek... I. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubim Napisano 23 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 (edytowane) No tak, ale trochę to takie dziwne dla mnie.Ale niech autor tematu sprecyzuje co w końcu chce, i w jaki sposób chce tym hamować skoro mają być dwa wolnobiegi - szczękami? Żeby nie było że się czepiam - sam jestem ciekaw co z tego wyjdzie, bo póki co półświatek fatów dopiero u nas raczkuje... Edytowane 23 Listopada 2014 przez kubim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek8406 Napisano 23 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 No tak, ale trochę to takie dziwne dla mnie. Ale niech autor tematu sprecyzuje co w końcu chce, i w jaki sposób chce tym hamować skoro mają być dwa wolnobiegi - szczękami? Żeby nie było że się czepiam - sam jestem ciekaw co z tego wyjdzie, bo póki co półświatek fatów dopiero u nas raczkuje... Wizja mojego konceptu bardzo odbiega od tradycyjnego roweru, w zasadzie to nie wiem czy dalej można mówić o rowerze, tylko o czymś na bazie mobilnej siłowni, gdzie do napędu jest wykorzystwywana szersza grupa mięśni. W zasadzie to inspiracja nawet nie pochodziła od roweru . Dlatego zagadnienia jakie chcę poruszyć w żaden sposób nie kojarzyłbym dosłownie, a jedynie fragmentarycznie z normalnym rowerem . Mówiąc inaczej, nie chce przerobić ani stworzyć roweru, chcę wziąć tylko trochę techniki od niego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 23 Listopada 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi