ZenonZZ Napisano 22 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 Witam. Jako początkujący zastanawiam się nad dwoma rozwiązaniami na ubranie wierzchnie na okres zimowy. Dokładniej na temperatury od -5 do +10 stopni. Kurtka Windchill czy zestaw Pakajak plus bluza MT500? Kurtka jest ze swojej natury przeznaczona na takie ( i nie tylko temperatury) ale czy takie rozwiązanie jak Pakajak plus MT500 jest dobrą alternatywą? Wydaje się bardziej uniwersalnym rozwiązaniem po może być wykorzystany w temperaturach powyżej 10-15 stopni - w kurtce Winchill powyżej 15 będzie zapewne za gorąco. Ale czy na zakres zimowy -5 do +5 stopni Pakajak+MT500 będzie wystarczający ?Oczywiście z pierwszą warstwą termoaktywną i/lub potówką . Czy ktoś jeździł z was w Pakajaku plus MT500 przy -5 do 0 i co wówczas miał pod spodem jako pierwszą warstwę? Czy dla -5 do 0 wystarczy Pakajak + MT500 + termoaktywna koszulka? Może jakaś dodatkowa czwarta warstwa jak kamizelka polarowa lub bluza? Chodzi o rekreacyjną jazdę ale w miarę intensywną, 30-40 km , Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rob99 Napisano 22 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 Mam wiatrówkę (nie Pakajak, na pewno nie gorszą od niej ), a pod nią zakładam bluzę MT500. Pierwsza warstwa to jakaś koszulka termoaktywna (cieńsza lub grubsza). Najniższa temp. w jakiej jeździłem to 4 st. Na tej podstawie stwierdzam, że przy -5 st. zmarzniesz - bez dwóch zdań. Pamiętaj, że MT500 ma rękawy, które nie grzeją (chronią przed wiatrem). Myślę, że lepszym rozwiązaniem, jeśli chodzi o temp. ujemne, jest wykorzystanie czegoś ala polar zamiast MT500. Wiatrówkę polecam bez zająknięcia - bardzo uniwersalny produkt. Założysz ją w okolicach 0 st. jaki i 15 st. odpowiednio regulując warstwy wewnętrzne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
solar21 Napisano 22 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 Ja w bluzie MT500 i koszulce Crafta jeżdżę komfortowo do 2-3C. Typowych wiatrówek nie używałem do tej pory, ale właśnie nabyłem kurtkę/wiatrówką GoreBikeWear z WS i dam głowę, że założona na ten zestaw wystarczy mi do -5C, jak nie niżej. Przy 2C zestaw Craft+koszulka Endura Hummvee (zdecydowanie cieńsza i chłodniejsza niż MT500)+GBW i jest mi za ciepło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZenonZZ Napisano 22 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 A gdyby Windschilla zakładać na MT500 dla dla temperatur poniżej np. +2 st.... a Pakajaka na MT500 dla temperatur powyżej +2 st? Mając te wszystkie trzy pozycje nie byłoby najlepiej? Drożej ale pewniej............... Mozę więc warto zainwestować w całość? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
solar21 Napisano 22 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 Jak napisałem, ja powyżej 2-3C nie mam potrzeby zakładania czegokolwiek na Craft+MT500. Windchill z opisu wygląda całkiem nieźle i obstawiam, że ona + Craft wystarczyłaby mi w okolicach 0C albo i poniżej. A z MT500 pomiędzy to wyszłyby już porządne minusy. Pewnie potestuję tę nową GBW w minusach, ale typowe wiatrówki (całkiem nieocieplone jak Pakajak czy właśnie ta GBW) to generalnie nie mój typ ubierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m4tti Napisano 23 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Ja organoleptycznie obecnie (temperatura 3-6stopni) testuje zestaw Velo+Bluza MT500+baselayer nike proz długim rekawem i powiem szczerze że nie ma rewelacyjnego komfortu termicznego po powiedzmy 1h-1.5h jazdy tempem dość intensywnym jak dla mnie czyli przedział 28-32km/h . Przy takich prędkościach czuje że robi sie już chłodnawo ,to samo przy szybszych zjazdach. Reasumując uważam że poniżej zera będzie juz zdecydowanie za zimno , chyba że Velo dzięki panelom pod pachami oddycha 2x lepiej od pakajaka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rob99 Napisano 23 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 testuje zestaw Velo+Bluza MT500+baselayer nike proz długim rekawem i powiem szczerze że nie ma rewelacyjnego komfortu termicznego po powiedzmy 1h-1.5h jazdy tempem dość intensywnym jak dla mnie czyli przedział 28-32km/h . To jeszcze zdejmij wiatrówkę Velo, która bardzo borze chroni przed wiatrem i wtedy się będzie działo. Mam identyczne odczucia co ty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.