jogi109 Napisano 20 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 Dzień dobry! Mam możliwość kupić Epicona LO-R tapered 15mm białego 100 mm za około 800zł, lub Epicona RL-RC tapered 15mm białego 100 mm za około 940 zł. Główne róznice między nimi to możliwość regulacji jakiejś niskiej prędkości kompresji (?) i manetka na kierownicę w tym RL-RC. Zamontowany będzie do Peaka, uzywany do treningów XC i startów w zawodach- XC i pochodne. Lubie mozliwość ustawiania wszystkiego, ale średnio jestem przy kasie. Do tego musze dokupic jeszcze piaste i przepleść koło. Musiałbym jeszcze dozbierać, z LO-R-em zmieściłbym się w budżecie. Pytanie teraz, czy jest sens dopłacać do RL-RC, czy do maratonów styknie LO-R? I czy na maratonie manetka na kierownicy jest użyteczna? (do tej pory maratony jeździłem na sztywniaku, nie wiem jak to jest z bujakiem) Proszę o mozliwie szybką pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sagitt77 Napisano 21 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 Lepiej z manetką. Jeśli będziesz chciał szybko przyśpieszyć np. przy wyprzedzaniu, wstając z siodła to wtedy przyda się zablokowanie amora, a sięganie do korony w czasie szybkiej jazdy jest ryzykowne. Podobnie podczas szybkiego pokonywania podjazdu na stojąco. A zaglądałeś do czeskich lub zachodnioeuropejskich sklepów? Czasem można tam znaleźć ciekawe oferty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jogi109 Napisano 21 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 A to tłumienie sie przyda? W innych sklepach nie ma taniej. Kupuje go po cenie dystrybutora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sagitt77 Napisano 21 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 Chodzi Ci o regulację prędkości kompresji? W ten sposób ustawiasz moment samoczynnego zwolnienia blokady amora, jeśli dobrze to rozumiem. Chyba mało przydatne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jogi109 Napisano 21 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 (edytowane) http://uzurpator.com.pl/?tlumienie-kompresji,109 Właśnie nie mogę dojść do czego to słuzy. Bylbym szczesliwy gdyby to było to, ze bedzie mozna ustawic ze wybiera liście, ale nie zapada sie. Oczywiście mowa o niebieskim pokretle nad blokadą, nie czerwonym na dole goleni Edytowane 21 Listopada 2014 przez jogi109 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ugupu Napisano 21 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 Tłumienie wolnej kompresji pozwala, w dużym uproszczeniu, na ustawienie tego jak szybko amortyzator ugina się na nierównościach. To tak jak tłumienie powrotu-ustawiasz jak szybko amor się rozpręży, tak tu -jak szybko się spręży. Moim zdaniem, przetestowane na Manitou Minute, bardzo przydatne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinusz Napisano 21 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 (edytowane) @Sagitt, zle rozumiesz. Ja bym dopłacił do tłumienia kompresji. Zwłaszcza jesli planujesz jazdę górska. Kiedys była wersja pośrednia LO-RC. Z tłumieniem kompresji ale bez manetki. Edytowane 21 Listopada 2014 przez marcinusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jogi109 Napisano 21 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 O, czyli juz wiem do czego służy. Czyli warto dopłacić te 200 zl do manetki i wolnej kompresji, zakładając ze nastawiony jestem na maratony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ugupu Napisano 21 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 Moim zdaniem tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass3 Napisano 21 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 (edytowane) 200zł za manetke i regulację tłumienia kompresji to dobra cena. Moim zdaniem warto, regulacji nigdy za wiele. Edytowane 21 Listopada 2014 przez lucass3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jogi109 Napisano 21 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 Ale spójrzcie tu http://www.eurobike.pl/pl/sr-suntour/technologia Wyraźnie stoi na końcu przy RLRC ze reg. czułości blokadyskoku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass3 Napisano 21 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 Opisy są trochę dziwne i wg. mnie powinny tak wyglądać: Czerwone pokrętło - to regulacja tłumienia powrotu (a nie regulacja tłumienia) Niebieskie pokrętło - to regulacja tłumienia wolnej kompresji (a nie czułości blokady skoku) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 21 Listopada 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 Flood gate u RSa to czułość blokady ... można tak powiedzieć ... widać jakie mózgi u dystrybutora pracują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jogi109 Napisano 25 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 Zakupiłem RLRC. Mam tylko nadzieję, że to był dobry wybór, jesli chodzi o wybranie marki Suntour. Podobno wersje 2014 juz sa na wysokim poziomie. Pytanie czy dorasta do pięt Rebie? Wierzę, ze tak. Z drugiej strony, nie znalazł bym Reby z moimi wymaganiami w tej cenie (biały, tapered, 29). Dziękuję za pomoc. Jak nie zapomnę zdam relację, może już po weekendzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poleczek Napisano 25 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 Jakbyś coś potrzebował to pisz, trochę już z moim RLRC przeżyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jogi109 Napisano 25 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 Wrażenia na plus, na minus? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jogi109 Napisano 26 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 Przyszedł. Z miejsca ostrzegam przyszłych kupujących przed tym, że kolor biały to tak naprawdę białe lagi i czarna korona,a nie jak na zdjęciach na stronie dystrybutora cały biały. Dystrybutorze Eurobike na Polskę- DAŁEŚ PEWNEJ TYLNEJ CZĘŚCI CIAŁA! Zakupiłem go jednak w firmie Activia, która wywiązała się z swojego zadania perfekcyjnie. Dodam nawet, ze gdy dzwoniłem do Pana Piotra z wontami na temat tego, że nie jest cały biały, to oddzwonił by wyjaśnić sytuację! Wielki plus. Polecam i w ogóle. Jak nie zapomnę zdam relację, przynajmniej po krótce, co i jak. Wstępnie jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 26 Listopada 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 Z tego co wiem wszystkie korony typu hollow są czarne i nic z tym nie zrobisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jogi109 Napisano 26 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 Zgadza się. jednak na Eurobike na zdjęciu jak byk stoi cały biały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 26 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 Sami chyba wiecie że na targach europejskich zawsze są wystawiane najlepszej jakości modele, a później produkcyjnie już tak nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poleczek Napisano 28 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 Dziwne że mój jest calutki bielutki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 28 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 (edytowane) A na pewno kupiłeś Epicona pod koło 29" z rocznika 2014r. Edytowane 28 Listopada 2014 przez ACTIVIA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poleczek Napisano 28 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 29" RLRC 2013, co nie zmienia faktu że nie jest tak jak napisałeś: "zawsze dają na pokaz ładne a potem korona jest czarna" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 28 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 Rozumiem cie lecz z tego co Pamiętam to na 29" Eurobike sprowadzał w 2012 i teraz 2014. W 2013 żadnych Epiconów nie sprowadzał. Może masz jakiś sprowadzony. Często widziałem że poza Polską są amorki z białą korona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poleczek Napisano 28 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 Wymieniana była góra po krótkim okresie użytkowania, w sierpniu 2013r. ze względu na przebarwienia na lagach i korona jest biała... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi