boogeyman Napisano 20 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 Witam, ze znajomym planujemy w przyszłym roku wyskoczyć pojeździć w Szkocji. Przelot do Glasgow, a potem... No właśnie, nie wiadomo. Tutaj zwracam się do Was o małą pomoc. Wstępnie myśleliśmy o przejeździe z Glasgow do Glen Cloe, kolejny dzień przejazd w okolice Cairngorms National Park i pojeździć po parku. Powrót pociągiem/autokarem do Glasgow i do domu. To jest bardzo ogólny zarys, nie znamy tamtych terenów, zakazów, nakazów itp. Cała wycieczka ma być nastawiona typowo widokowo, trasy nie za ciężkie, dzienne przeloty w graniach 100-120km. Celujemy w 3-5 dni, w zależności od trasy. Noclegi w agro, hostelach itp. Najważniejsze na koniec, i od tego w sumie zależy to czy uda się plan zrealizować. Rowery planujemy wypożyczyć w Szkocji, przewóz jest za drogi. Dopuszczamy też możliwość aby z Glasgow przetransportować się pociągiem/autokarem do innego miasta i tam dopiero zacząć wyprawę. Tak więc pytanie do Was, zwiedzał ktoś z Was Szkocję w podobny sposób jaki planujemy i może doradzić jakie trasy wybrać, jak wygląda wypożyczenie rowerów, noclegów itp? Pozdrawiam Marek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamfan Napisano 20 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 Przewóz rowerów jest drogi? W Wizzair i Ryanair ok. 60 euro w obie strony, w takiej kwocie możesz dobry rower wypożyczyć na 3 (max. 4) dni w Szkocji... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boogeyman Napisano 20 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 Racja... Sam nie sprawdziłem, a kumpel powiedział że 250zł w jedną stronę. Trochę racji miał, lecz dotyczy to opłaty na lotnisku, opłata przez neta to 125zł więc oki. Tak więc kwestia wypożyczenia roweru odpada Tylko będzie trzeba pokombinować w czym go przewieźć, ale to już niuanse. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamfan Napisano 20 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 Najlepiej w kartonie rowerowym... W sklepach rowerowych dostaniesz go za darmo. W Ryanair limit wagowy dla roweru o ile dobrze pamiętam to 30 kg, więc bez problemu upchniesz do niego też sakwy i zaoszczędzisz na bagażu rejestrowanym jeżeli to ma być budżetowa wyprawa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boogeyman Napisano 20 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 Też myślałem o kartonie. Po przylocie wywalić na śmietnik a z powrotem załatwić jakiś w Glasgow. Sakw nie planujemy brać, na parę dni dużo nie potrzeba więc plecak da radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawba Napisano 20 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2014 Witajcie. Mój pierwszy post na tym forum więc się przywitam. W sierpniu planuje wycieczkę po wyspach Szkocji. Ale trochę dłuższą niż 3-4 dni Mniej więcej ma to tak wyglądać: Glasgow-Oban-Barra-Eriskay- Na północ do wyspy Harris-Skye i powrót do Glasgow. Jak masz więcej czasu to może dołączysz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boogeyman Napisano 20 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2014 Trasa konkretna W jakim czasie planowałbyś to zrobić, jakie dzienne przeloty +/-? Być może się zdecyduję gdyż znajomy odpadł z wyprawy, a samemu zbytnio nie mam ochoty jechać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawba Napisano 20 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2014 Planuje wyjazd 6 sierpnia a 19go muszę być w pracy więc jest trochę czasu. Nic na siłę nie chcę być związany terminami więc dlatego taki zapas czasu. Noclegi namiot. Inspiracją był ten filmik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 20 Grudnia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2014 Kłaniam, W Szkocji jest o tyle dobrze, że obowiązuje tam Right to Roam, czyli Prawo do Szfendania się Oznacza to, ze w odróżnieniu do Anglii można poruszać się rowerem wszędzie o ile nie wkraczasz na czyjś prywatny, zastrzeżony teren. Jeśli nie uda Ci sie zorganizować kartonu do przewozu roweru możesz zapomnieć o jego transporcie autokarem. O ile nie trafisz na jakąś lokalna, elastyczna firemkę, główni, krajowi operatorzy autobusowi/autokarowi nie zezwalaja na przewóz roweru w pojeździe. Kolej jest bardziej liberalna i poza paru wyjątkami nie pobiera nawet opłat za przewóz roweru, jednakże trzeba często-gesto zarezerwować na niego miejsce. Czasem z wyprzedzeniem... Poza tym ceny biletów kolejowych, szczególnie kupowanych na popularne trasy lub tuz przed podróżą moga stanowić niezły szok dla nieprzyzwyczajonego. Jest poprostu drogo jak pies Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michalik85 Napisano 21 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2014 tak jak pisał Ivan, cena na kolej może Cie zwalić z nóg.. a jesli chodzi o nocleg, to moge powiedzić Ci na moim przykładzie, kiedy jeszcze pracowałem w pubie z pokojami. U nas w knajpie cena za nocleg za pokój 2 - osobowy to było 20 funtów. Nie za osobe a za pokój, ale to było mega tanio i raczej szału nie nalezało sie spodziewać. Łóżko, lazienka i tyle. Zadnego sniadania w cenie itp. Nad morzem natomiast pokoje ze sniadaniem sa od 25 funtów za osobe. Ja w tamtym roku byłem w Szkocji z żona i chcieliśmy zrobić to jak najtaniej, to za nocleg ze sniadaniem za 2 osoby płaciliśmy w granicach 40-50 funtów. Ale były to lepsze knajpy niz ja pracowałem, ale przy odrobinie szczescia znadziesz nocleg w granicach 30 - 40 funtów za 2 osoby. ( ale nie licz że spotkasz sie z Polskimi standardami, może to być dla Ciebie mały szok ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarny1991 Napisano 4 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Witam. Razem ze Slawba wybieramy się na szwendanie po wyspach. Warto aby dorzucić parę informacji. 1) Kolej - jedziemy pociągiem z jednego względu. Nie mamy wystarczająco urlopu aby móc sobie pozwolić na rarytas jazdy rowerem do Oban ( z tamtąd płyniemy promem), a nie chcemy się ścigać z czasem tylko jechać spokojnym tempem aby zobaczyć trochę tych pięknych krain. 2) Nocleg - nie śpimy w żadnym hotelu, hostelu, B&B. Nocleg zapewnią nam namioty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wafel69 Napisano 15 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Witam!Też planuję wypad do Szkocji w czerwcu. 5 dni jazdy około 550km do przejechania. Lecę z Gdańska do Glasgow, a stamtąd pociągniem do Iverness. I stamtąd powrót rowerem do Glasgow. taniej jest brać rower z sobą niż wypożyczać. Koszt przelotu roweru to około 250zł. Trasa: Inverness, Gairloch, Fort William, Glencloe, Lochawe, Tarbet, Glasgow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 15 Stycznia 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Kłaniam, Koniecznie zabierzcie ze sobą dobry i sprawdzony specyfik na meszki. W przeciwnym wypadku zeżrą Was żywcem Czerwiec to akurat pora ich rojenia się, a szkockie meszki to generalnie rzecz ujmując fruwające, wiecznie głodne szczęki Szacunek.. I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekwisniewski0 Napisano 29 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2015 Do transportu rowerów najlepiej wynająć firmę przewozową. Takie firmy zajmują się organizacją przeprowadzek oraz przewozem zwierząt. Myślę, że nie byłoby problemu z przewiezieniem rowerów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.