Skocz do zawartości

[trening] odżywianie a efekty w treningu

qusiu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, niedawno miałem przyjemność wziąć udział w treningu w grupie i zauważyłem, że osoby, które są lepiej zbudowane trenujące krócej odemnie są w stanie utrzymywać to samo tempo co ja w podobnym stopniu wysiłku. Różnica polega na tym, że ich waga była większa od mojej ok. 15-20kg przy tym samym wzroście. Zauważyłem też że podczas jazdy ok 100-150 km spożywają ok 1/3 tego co ja. Wynika z tego, że mam badzo szybką przemianę materii, pytanie czy to dobrze? Czy jeśli popracowałbym nad masą, byłbym w stanie póżniej ją przełożyć na wzrost masy mięśniowej i osiągnąc lepsze efekty w jeździe nie tracąc dotychczasowej przewagi na podjazdach? Moja waga waha się w przedziale 63-68kg przy wzroście 180cm  ~0,37kg/cm więc według bibli kolarza górskiego mam zadatki na górala czy jednak mogę w jakiś sposób polepszyć swoje osiągi podczas jazdy po płaskim terenie? Bo biorąc pod uwagę mój czas jaki poświęciłem na trening i efekty jakie z niego mam w stosunku do wcześniej wspomnianego kolegi, który jeździ mniej odemnie a ma podobne osiągi to wypadam blado. Może poprostu powinienem popracować nad większą wydolnością tlenową/dietą? 

• 2 miesiące temu...

Rada jest prosta...musisz popracować nad siłą a co za tym idzie na generowanej mocy bo widocznie masz za małą. Jeżeli masz dobrą wydolność tlenową to tylko praca nad siłą...Oczywiście przy jeżdzie po prostym osobom lepiej zbudowanej jest łatwiej utrzymać prędkość ale za tym musi iść siła no i wydolność. Pocieszę Cię ale zrobienie większej siły jest stosunkowo proste do zrobienia

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...