diaglab Napisano 19 Listopada 2014 Napisano 19 Listopada 2014 Witam, chce kupić rower crossowy Romet orkan 5.0, często polecany tutaj. Wyczytałem natomiast, ze droga wysyłkowa oznacza brak gwarancji. Chyba ze rower przejdzie płatny przegląd zerowy w serwisie autoryzowanym. Może kupowal ktos z Was Rometa droga wysyłkowa i wie jak to wygląda w praktyce? Ile dodatkowych kosztów mi dojdzie tuż po samym zakupie roweru? Jak taki rower jest skręcony? Wymaga całkowitego wkładu i regulacji bo jest tylko skręcony żeby się trzymało? Czy może jest skręcony dobrze gotowy do jazdy lecz na czas transportu zostają demontowane pedaly, ster itp. ? Cale szczęście u mnie w mieście jest autoryzowany serwis, niestety ciężko się z nimi skontaktować. A może nie warto bawić się w zakupy przez Internet tylko kupić rower stacjonarne w salonie? Kilka informacji o mnie Wzrost 187 cm Waga 85kg Budżet 2500 zl Dziękuje za odpowiedzi pozdrawiam forumowiczów
rodszyld69 Napisano 19 Listopada 2014 Napisano 19 Listopada 2014 Wyczytałem natomiast, ze droga wysyłkowa oznacza brak gwarancji. Chyba ze rower przejdzie płatny przegląd zerowy w serwisie autoryzowanym W ubiegłym roku zamówiłem przez internet rower mtb. Obowiązkowo musiałem dać rower do przeglądu "0" po przejechanych ok 500 km. Tam podbili mi kartę gwarancyjną i zainkasowano 150 zł. Jak taki rower jest skręcony? Wymaga całkowitego wkładu i regulacji bo jest tylko skręcony żeby się trzymało? Czy może jest skręcony dobrze gotowy do jazdy lecz na czas transportu zostają demontowane pedaly, ster itp. ? Rower przysłano do mnie w kartonie, musiałem tylko ustawić kierownicę, gdyż była przekręcona wzdłuż górnej rury po to aby zmieścił się w kartonie. Pedały były odkręcone, wystarczyło je tylko przykręcić do tego ustawienie siodła pod własne preferencje i nic więcej nie musiałem robić. Nie pamiętam ale chyba jeszcze przednie koło musiałem zamontować. A może nie warto bawić się w zakupy przez Internet tylko kupić rower stacjonarne w salonie? Musisz sobie porównać cenę roweru w necie dodać do tego koszty serwisu z ceną w sklepie stacjonarnym i sobie przekalkulować czy jest opłacalny zakup drogą wysyłkową.
diaglab Napisano 19 Listopada 2014 Autor Napisano 19 Listopada 2014 Dzięki za odpowiedz. Cena roweru wyniosla ny wtedy, przy założeniu 150 zl, ok 2250 wiec dalej dość atrakcyjna. Żeby bylo tak jak w Twoim przypadku to by nie bylo zle. Na stronie rometa wyczytalem, ze przegląd ma sie odbyć w ciagu 7 dni od zakupu. Wiec mie wykluczone ze potrzebne będą 2 przeglądy, zerowy i po przejechaniu ileś km jak u Ciebie. Napisze bezpośrednio do rometa zapytanie. A tym czasem moze zjawi sie jakiś forumowicz co przerabial temat Orkana
bobanr Napisano 19 Listopada 2014 Napisano 19 Listopada 2014 Czy wspomniany przegląd zerowy, to to samo co potwierdzenie przez Sprzedawcę gotowości roweru do jazdy (pieczątka + podpis w KG)?
rodszyld69 Napisano 19 Listopada 2014 Napisano 19 Listopada 2014 Czy wspomniany przegląd zerowy, to to samo co potwierdzenie przez Sprzedawcę gotowości roweru do jazdy (pieczątka + podpis w KG)? Nie, to co opisujesz to jest potwierdzenie że rower jest sprawny, brak usterek. Przegląd "0" wykonuje się np: w określonym czasie od zakupu lub po przejechaniu wyszczególnionej ilości kilometrów. Nie wszystkie sklepy stosują obowiązkowy przegląd zerowy. Po zakupie roweru należy dokładnie zapoznać się z warunkami gwarancji które powinny być wyszczególnione w K.G. Jeśli tam nic nie pisze o obowiązkowym przeglądzie to znaczy że nie ma przymusu takowego wykonywać. Natomiast jak jest wyszczególnione obowiązek wykonania przeglądu gwarancyjnego to jeśli chce się zachować gwarancję należy rower oddać do serwisu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.