lukaszl Napisano 17 Listopada 2014 Napisano 17 Listopada 2014 Witam, bardzo proszę o pomoc odnośnie konwersj napendu 2x10 na 1x10. Mam pełną grupę x0 szkoda mi ją sprzedawać na jej bazie chciałbym zbudować 1x10. Ogólnie ktoś może przedstawić mi koncepcję aby łańcuch na przekosach nie spadał? Nie chcę żadnych prowadnic. Ogolnie koncecpja jest taka że tylna kaseta zostaje bez zmian czyli 11-36 przód tarcza 36 albo 34 zębów. Zostawiam sobie tylną przerzutkę 10 x0, kasetę 10, manetkę tylną. Dobrze by było zostawić też korbę ona ma blaty 42, 28. Wiadomo trzeba by było je rzucić i załatwić jakiś 34,36 ale tu pojawia się pierwszy problem do srama cieżko znaleźć dedykowany blat do napedów 1x10 znaczy tak wyprowfilowany aby miał nieco większe zęby aby lepiej trzymał łancuch. Myślałem nad zakupem korby dedykowanej do napędów 1x11 ale wtedy trzeb akupić specjalny łańcuch który będzie skakał na zwyklej 10 kasecie. Ewentulanie kupić korbę xtr i do niej jest kilka dedykowanych blatów do napędu 1x10. posiadam oś gxp ale rama przyjmnie też halowtech 2 a więc xtr jak najbardziej wchodzi w grę. Bardzo proszę o pomoc osoby które posiadają wiedzę w tym zakresie.
modrzew Napisano 17 Listopada 2014 Napisano 17 Listopada 2014 Zębatka narrow-wide i tyle. Poszukaj i poczytaj o co chodzi, takie napędy są ostatnio dość popularne i tematów sporo.
lukaszl Napisano 17 Listopada 2014 Autor Napisano 17 Listopada 2014 jakaś konkretna zębatka do korby sram x0 bcd 120 proszę o linka
Ziemko Napisano 17 Listopada 2014 Napisano 17 Listopada 2014 Proponuję do korby wrzucić koronkę 34T zawsze to jakiś zapas miękkości. Koronka najlepiej narrow-wide a do tego może jakaś prowadnica łańcucha.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.