herosa Napisano 15 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 Witam, od pewnego czasu hamulce przestały poprawnie hamować tj. moc spadła i hamuje się 3 razy dłużej. Na terenie, po którym jeżdżę, nie mogę sobie na to pozwolić. Dziś odtłuściłem tarcze płynem do naczyń a potem benzyną ekstrakcyjną, klocki benzyną i papierem ściernym. Potem ciut przygrzałem tarcze na osiedlu stale przyspieszając i ostro hamując. Rezultatem jest jedynie możliwość zablokowania tylnego koła, więc jest lepiej, ale szczególnie z przednim nie tak jak wcześniej. Co mogę jeszcze zrobić? Dodam, że klocki nie są zużyte, a hamulce wyregulowane bdb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodszyld69 Napisano 15 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 Jeżeli hamulce nie są zapowietrzone to prawdopodobnie klocki mogą być albo źle odtłuszczone bądź nie nadają się już do regeneracji. Oczywiście mówimy tu cały czas o klockach metalicznych. Ja juz miałem kiedyś podobny problem, nie pomagało nic ani odtłuszczanie chemicznymi specyfikami ani wypalanie w piekarniku, dopiero wymiana klocków przyniosła oczekiwane efekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herosa Napisano 15 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 Tak, metaliczne. Nie zapowietrzone, bo mechaniczne Jutro jadę długą trasę, jak się nie dotrą, to będę coś działał. Płyn do mycia silników i te sprawy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djzatorze Napisano 15 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 Benzyna ekstrakcyjna nic dobrego nie zrobi, bo zawiera minimalne ilości parafiny... jeżeli nasączyłeś klocki benzyną to jedyny ratunek to wyprażenie ich. Tarcze mają być odtłuszczone czymkolwiek, ale klocki mają być niczym nie smarowane, co najwyżej przetarte delikatnie miałkim papierem ściernym z wierzchniego brudu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 15 Listopada 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 http://www.forumrowerowe.org/topic/154776-poradnik-hamulec-tarczowy-nie-hamuje-dlaczego/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herosa Napisano 16 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 Dziś już po trasce 50km (ponad połowa w deszczu) hamulce się jakoś dotarły, szczególnie przedni Wszystko wróciło do normy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi