TomekRze Napisano 15 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 Witam, jako że jestem nowym użytkownikiem tego forum to na wstępie chciałbym się przywitać. Mam na imię Tomek i jestem z Rzeszowa. Przejdźmy teraz do konkretów, szukam roweru głownie do maratonów które odbywają się na Podkarpaciu czy Małopolsce. Jeździłem po sklepach rowerowych w moim mieście i znalazłem 2 ciekawe propozycje ( + 1 dodatkowo na internecie ) a sa nimi: 1. Stumpjumper Comp 29 - http://www.specialized.com/pl/pl/bikes/mountain/stumpjumper/stumpjumper-comp-29 2. Trek Superfly 8 - http://www.trekbikes.com/pl/pl/bikes/mountain/cross_country/superfly/superfly_8/ 3. Canyon AL SLX 7.9 - https://www.canyon.com/pl/mountainbikes/bike.html?b=3645 Stumpiego mógłbym kupić za 6500 , Treka za 6200 , Canyon jak wiadomo ma ceny sztywne. Jako ze nigdy nie miałem do czynienia z profesjonalnymi rowerami, mam duży dylemat z wyborem roweru. Dodam ze jestem otwarty na inne propozycje, mój nieprzekraczalny budżet to 7000 zł. Moje wymiary: wzrost 177 cm , przekrok 78cm , waga 76kg. Bardzo Was proszę o pomoc ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 15 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 Masz dodatki do tej zabawki jak bidony, koszyki, pompkę, łyżki niezbędnik i pedały? Ciuchy? Kask? Jeśli nie to od kwoty maksymalnej na całość musisz odjąć cenę gadżetów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekRze Napisano 15 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 Tak, posiadam wszystkie niezbędne akcesoria łącznie z butami spd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_wro Napisano 16 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 Jesteś pewien, że dobrze zmierzyłeś przekrok? Jeżeli tak, to masz krótkie nogi i długi tułów. Ja jestem dość typowej budowwy i przy twoim wzroście ma nogę o 5 cm dłuższą. Na M-kach Speca i Canyona możesz mieć już problem z przekrokiem. Trek w rozmiarze 18,5 ma od nich znacznie większy przekrok i powinien być najdłuższy, więc moim zdaniem z tych trzech wybór jest prosty. W tym konkretnym przypadku osprzęt moim zdaniem schodzi na drugi plan. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekRze Napisano 16 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 Tak, mierzyłem przekrok kilkukrotnie przy użyciu książki i ściany, zawsze wychodził ten sam wynik. Przymierzałem Speca w sklepie w rozmiarze M i powiem ze było całkiem ok, może dlatego ze bylem w butach zimowych gdzie podeszwa jest zdecydowanie grubsza jak w butach SPD. Jazdy testowej jeszcze nie miałem ale myślę ze się to zmieni w tym tygodniu. W przypadku Treka, również pojadę w tym tygodniu i sprawdzę jak wygląda sprawa z rozmiarami. Canyon ma stosunkowo wysoki przekrok co niestety jest w moim przypadku na pozycji spalonej, chyba że w rozmiarze S ale boje się ze będzie górna rura za krótka . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_wro Napisano 16 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 O S-ce zapomnij, będzie za krótka, ale M-ka Canyona nie jest wiele wyższa niż Spec. Najwięcej miejsca nad górną rurą powinieneś mieć na Treku, a przy najdłuższej ramie, powinien być on teoretycznie najlepszym wyborem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekRze Napisano 16 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 Pojadę raz jeszcze do sklepów i po przymierzam dokładnie te 2 rowerki, na pewno rozwieje to pewne wątpliwości. Mam jeszcze pytanie co do ram, która z nich jest teoretycznie najlepsza baza do rozbudowy ? Chodzi mi o sztywne osie, suport i inne. Tak jak napisałem wcześniej jestem amatorem w sprawach technicznych i nie mam bladego pojęcia w tym temacie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
errwin Napisano 16 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 Trek w rozmiarze 18,5 ma od nich znacznie większy przekrok Jestem niższy od Ciebie o 3cm ale przekrok mam większy o 6cm i jeżdżę na SF8 17,5". Za to rozmiar 18,5" ma dokładnie taki przekrok jak u Ciebie więc będzie za wysoki. Jeżeli masz krótszą nogę to zakładam, że mniej więcej o tyle samo będziesz miał niżej siodło, co spowoduje przesunięcie się do przodu ze wszystkimi tego zaletami i wadami. Dlatego w czasie przymiarki gdybyś miał wątpliwości co do pozycji to rozważ korektę ustawień o offset i zmianę podkładek. Dla sprzedawcy to jest 5 minut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekRze Napisano 16 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 Jutro jadę do sklepu po przymierzać tak dokładnie Treka jak i Speca, wiec pewnie wiele się wyjaśni z rozmiarówkami. Na pewno sprzedawca będzie wiedział co zrobić aby dopasować rozmiar roweru pod moja budowę Pytanie mam jeszcze dotyczące przyszłej rozbudowy, który z nich ma największy potencjał ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sivydym Napisano 17 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 Skoro rower do zawodów to za 6k z groszem można już kupić "zeszłoroczne" modele na karbonowej ramie np: http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/xtc.composite.29er.1/17695/74018/ ... i o wytrzymałość węgla też nie ma co się obawiać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekRze Napisano 17 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 Bylem u dystrybutora Giant-a, z serii XTC mieli tylko na stanie coś takiego z rocznika 2014 w rozmiarze M http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/xtc.advanced.27.5.3/17754/74016/ rozmiar jak najbardziej mi odpowiadał, chodzi mi o przekrok , co do reszty to się umówiłem na jazdę testowa jak będzie tyko sucho, cena za taki rower to 7tyś zł. co do reszty rowerów ,to tak jak w przypadku Giant-a , jak tylko będzie sucho to pojadę na jazdy testowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 18 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 wzialbym http://www.trekbikes.com/pl/pl/bikes/mountain/cross_country/superfly/superfly_7/ , do roznicy dolozyl 500-800zl i kupil nowe wypasione kola - rower bedzie latac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekRze Napisano 18 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 nabialwzialbym http://www.trekbikes...fly/superfly_7/ , do roznicy dolozyl 500-800zl i kupil nowe wypasione kola - rower bedzie latac Tego Treka przymierzałem w sklepie i leży jak ulał co do geometrii, ponadto za ten egzemplarz musiałbym zapłacić jedyne 5200 wiec zostaje trochę na jakaś rozbudowę. Myślałem o Superfly 8 ale nie wiem czy jest sens dopłacać. Doradziłbyś mi Nabiał ? ) Z góry wielkie dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_wro Napisano 18 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 A jaki w końcu rozmiar mierzyłeś tego Superfly'a? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekRze Napisano 18 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 18,5 mierzyłem, pasuje jak złoto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 18 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 (edytowane) polecam wlasnie tego tanszego, dodatkowo uzasadniam i pokazuje 'moj' kierunek wydawania kasy - kola za 1,5-2k Edytowane 18 Listopada 2014 przez nabial Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekRze Napisano 18 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 Mógłbyś mi jakieś polecić ? przyznam ze nie mam zielonego pojęcia o kolach ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_wro Napisano 19 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 18,5 mierzyłem, pasuje jak złoto A nie mówiłem? Też wziałbym chyba tańszego i dołożył do lekkich kół. Ile ci kasy zostanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekRze Napisano 19 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 SF 7 mogę kupić za 5300zł, wiec około 1700-2000zł na kola. Hm zastanawia mnie jedna rzecz a mianowicie czy te kola które są montowane w tym rowerku są aż tak kiepskie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_wro Napisano 19 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 (edytowane) Na pewno powinny być wytrzymałe, ale wagowo będzie raczej słabiutko. Trek nawet w sporo droższych rowerach upycha koła, które do najlżejszych nie należą. Pewnie po to, żeby się nie rozleciały pod amerykańskimi tyłkami w rozmiarze XXL. Sprzedaj te koła, najlepiej razem z oponami, a za zaoszczędzoną kasę kupisz fajne lekkie koła, na których rower będzie śmigać. Może coś na ZTR Crest. Oklepane, ale za przyzwoite pieniądze można zejść znacząco na wadze. Edytowane 19 Listopada 2014 przez arek_wro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekRze Napisano 20 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 Bylem raz jeszcze w sklepie Treka, wynegocjowałem nowe ceny SF 7 mógłbym kupić za 5300zł a SF 8 za 5900zł, na korzyść 8 przemawiają hamulce korba i widelec i co najważniejsze, zdecydowanie bardziej podoba mi się malowanie co jest również ważną zaleta dla mnie Niestety ta pomarańcz nie pasuje mi ani trochę hehe Waszym zdaniem warto dopłacić te 600zł do SF8 ? Co do kol, to je pewnie zmienię, skoro są ciężkie, ale dopiero w zimie, jak dostanę rower ( planowany odbiór roweru z początkiem lutego 2015 ) do tego czasu na pewno dozbieram do ZTR Crest Chyba ze źle myślę to mnie poprawcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukas1 Napisano 20 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 Rozwazales specialized carve a teraz crave , posiadam carve i w maratonach nie startuje Ale przy wadze 105 kg zrobilem 3400 km i nic a nic nie pryka. Pare razy wpadlem na ciezszy singletrack , walilo ostro a rower smiga, poczytej tez recencje innych . Fakt ze wymienilem kola na bardziej hardkorowe Ale pierwsze miesiace bylem na oryginalnych i zadznych problemoe nie bylo Ä wytrzymalsze sa ztr flow ex tylko så szerokie wew okolo 25.9 Ale komfort i walic bardziej mozna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
errwin Napisano 21 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 Ä wytrzymalsze sa ztr flow ex tylko så szerokie wew okolo 25.9 Można oczywiście i koła do DH polecić bo też mocne... tyle że chłopak waży 76kg i chce się ścigać. Więc jeżeli już ZTR to Cresty mu w zupełności wystarczą i jeszcze lżejsze o 330g na komplecie ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukas1 Napisano 21 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 Kurde sory niedoczytalem ze zamowiles Moze byc ja tylko wlasnie przy 105 czuje niesamowita roznice pomoedzy 21 chyba oryginalne mialy a 25.9 Opony fast tracki polecam Speca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekRze Napisano 21 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 Brałem jak najbardziej pod uwagę Crave ale w sklepie nie chcieli zejść z ceny tak jak w przypadku Treka. Crave w podstawowej wersji która kosztuje 5 tys , zeszli do 4,6tys wiec te 400zl to nie jest za dużo, Trek mi daje 22% rabatu a to jest zdecydowanie więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi