Skocz do zawartości

[opony] Zmiana z Rocket Ron Performance

ILC

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, zamierzam zmienić opony z Schwalbe rocket ron performance 26x2.25. Rozmiar moich obręczy to 559x19

Szukam oponek głównie na asfalt (60%) oraz szutry (40%)

Oczekuję sporo mniejszych oporów toczenia w porównaniu z aktualnymi schwalbe, dodatkowo oczekuję dużo mniejszej szerokości niż 2.25. Opony mają wytrzymać jakieś 4-5kkm. Cena nie gra dużej roli.

Napisano

Jeśli Twoje RoRo są zwijane to będzie trudno coś znaleźć, IMHO najlepsza będzie Geax Aka Pluma 26x1,8 zwijana. Bardzo szybka ale daje ciała na mokrej nawierzchni.

Napisano

Szukam oponek głównie na asfalt (60%) oraz szutry (40%) Oczekuję sporo mniejszych oporów toczenia w porównaniu z aktualnymi schwalbe, dodatkowo oczekuję dużo mniejszej szerokości niż 2.25. Opony mają wytrzymać jakieś 4-5kkm. Cena nie gra dużej roli.
 Polecam geax mezcal, na suchym podłożu są nie zawodne.
Napisano
IMHO najlepsza będzie Geax Aka Pluma 26x1,8 zwijana

Polecam geax mezcal, na suchym podłożu są nie zawodne.

Dzięki, bardzo fajne i interesujące dwie propozycje, jednak druga opcja tj. mezcal ma trochę bardziej agresywny bieżnik i chyba ona lepiej sprawdzi się na troszkę trudniejszych leśnych ścieżkach, co o tym myślicie ? Natomiast ktoś powie jak z przyczepnością tych opon ?

Napisano

Aka świetnie sobie radzi w każdym suchym terenie a nawet lekko wilgotnym ale jak wspomniałem i o czym mówi także producent jest kiepska na mokre nawierzchnie. Czy to prawda nie wiem bo przezornie nigdy z niej nie korzystałem w takim terenie. Mazcal'a nie uwżywałem ale IMHO obie opony podobne. Tu masz wątek nt Mazcal'a http://www.forumrowerowe.org/topic/133281-opona-geax-mezcal-21/ a tu test wersji na duże koło http://www.team29er.pl/testy/813-test-opon-geax-mezcal-29

Napisano

mezcal ma trochę bardziej agresywny bieżnik i chyba ona lepiej sprawdzi się na troszkę trudniejszych leśnych ścieżkach, co o tym myślicie ? Natomiast ktoś powie jak z przyczepnością tych opon ?
Mezcale są dość popularne jeśli chodzi trasy mieszane z dużą domieszką asfaltu ze względu na mniejsza ścieralność bieżnika. Tak jak wcześniej pisałem Mezcale "nie lubią" za bardzo błota i mokrych liści, choć osoba która już jeździ trochę na tych oponach potrafi sobie dać radę na takich nawierzchniach. 
Napisano

Rzadko jeżdżę po mokrym, także z tym problemu nie ma. Jak z przyczepnością obu oponek na luźniejszym szutrze/żwirze ?

Napisano

Na piaski nadaje się jedynie większy balon w okolicach 2.1 i to się tyczy każdej oponki. Luźne podjazdy podjeżdzałem zarówno na RoRo jak i na Aka'ch. Jakoś nie wiedzę różnicy tzn obu zdarzają się uślizgi. Ale generalnie Aka Pluma jest na ubite ścieżki. Do luźnieszy teren zwykła Aka. Nieco cięższa ale bardziej uniwersalna

A i jeszcze coś takiego http://biketires.pl/product-pol-2191-Opona-zwijana-Hutchinson-Cobra-Air-Light-26x2-10-kevlar-520-g.html obecnie je jestem w stanie nic o tej oponce powiedzieć ale planuję zakup (wersje 29").

Napisano

Koledzy tak rzucają oponami typowo MTB, a przecież asfalt i szuter to jest nawierzchnia pod opony crossowe, a nawet trekkingowe. Na mokrym asfalcie na oponie z wysokimi bocznymi klockami strach w zakręt wejść...

Ja proponowałbym jakiegoś semi slicka pokroju Kenda Khan lub Shwalbe Marathon o szerokości 1,95 lub nawet 1,75 cala. Opory toczenia spadną wyraźnie, a skoro nie jeździsz po mokrym to klocki na środku opony są Ci totalnie zbędne.

Napisano

I Geax Aka oraz Mazcal i Hutchinson Cobra Air Light to semi slicki. Aka świetnie się spisuje prawie wszędzie a z tego co wiem to kenda Khan ma spore opory toczenia na asfalcie. No ale w końcu nie ta półka cenowa.

Napisano

Ok, decyduję się na Mezcal zwijane 1.9, wydaje mi się, że tak samo dobrze sprawdzą się na asfalcie jak aka pluma ale dodatkowo będą bardziej uniwersalne w luźniejszym podłożu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...