kaps Napisano 14 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 Kupiłem komplet, a właściwie dwa komplety Shimano BR-M432. Mają w zestawie klocki z wymiennymi okładzinami. Dopiero po otwarciu pudełka, zorientowałem się, że oba zestawy są niby tylko na tył. Czym one różnią się od przednich? Wydaje mi się, że chodzi tylko o zamienienie ze sobą klocków... żeby przy hamowaniu, nie wysunęły się z obudowy. Czy faktycznie tylko o to chodzi, czy same hamulce też się czymś różnią? Inaczej: zamieniać klocki, czy pozbywać się jednego kompletu? dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LUTY123 Napisano 14 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 Tzn tak hamulce jako zaciski nie różnią się niczym, jednak co do klocków to mógłbyś sprecyzować o co ci właściwie chodzi ? Bo klocki jako klocki czy na przód czy na tył są takie same wiec... o co chodzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ska Napisano 14 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 (edytowane) Same hamulce obojętnie jak dasz czy przód czy tył są identyczne (z resztą takie powinny być), ale klocki czasami różnią się między sobą szczególnie te które mocowanie nie mają równo w osi tylko jest przesunięte wtedy trzeba montować je zgodnie z przeznaczeniem przód/tył, a te z wymiennymi okładzinami zgodnie ze strzałką bo inaczej szybko pozbędziesz się okładzin Edytowane 15 Listopada 2014 przez ska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudeusz09 Napisano 15 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 Zakładaj śmiało. Nie tak dawno temu też kupiłem nowe v-ki tyle że 670 i przysłali mi dwa tylne. Wystarczy zamienić klocki jeśli są "kierunkowe" i możesz śmigać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaps Napisano 15 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 Tzn tak hamulce jako zaciski nie różnią się niczym, jednak co do klocków to mógłbyś sprecyzować o co ci właściwie chodzi ? Bo klocki jako klocki czy na przód czy na tył są takie same wiec... o co chodzi ? O takie są klocki: Fakt, nie mają symetrycznego mocowania. Ale chodzi o to, że przy montażu w jedną stronę, okładzina będzie się opierać tylko na "kołeczku", a w drugą stronę, również na obudowie klocka. Ale chodziło mi o same zaciski. Ale skoro są identyczne, to tylko przełożę klocki . Swoją drogą, to dziwne, że Shimano robi dwie wersje... dla leniwych, którym się nie chce zamienić klocków miejscami . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 17 Listopada 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 Masz zaznaczony kierunek obrotu koła. Nie ma rozróżnienia przód tył jednak jak widać klocki są niesymetryczne wiec sa prawe i lewe, masz je założyć tak by strzałka pokazywała obrót koła, ot cała filozofia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi