Skocz do zawartości

[Cisnienie-felga-detka]

lukas1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie ,

od paru dnie nurtuje mnie pytanie i mala zagadka dla mnie.

chodzi o wartosci cisnienia.

na moich Stan Flow EX jest napisane ze dl aopon 2.3 cisnienie max to 38 psi a dla 2.0 to 40 psi a 2.2 chyba 35 psi.

38 psi to okolo 2.5 bara i jes tto warosc max dla fegi.

Jak sie to ma do ewartosci producentow opon gdzie np podaja  CONTI mini warots to 50 psi?

lub inne to minimum 40 psi

dzieki za pomoc

Napisano

Bierzesz mniejszą wartość. Dostosuj się do najsłabszego ogniwa, to uniwersalna zasada nie tylko dla ciśnień i rowerów.

Tapatalk. Jak palnąłem głupstwo to to wina autokorekty!

Napisano

Proponuję przestrzegać zaleceń producenta obręczy.

Widziałem raz rozerwaną obręcz pod tarczę, Ritcheya, bo właściciel miał w kole zbyt wysokie ciśnienie.

Napisano

Dziekuje, czyli powiedzmy gdy Max jest 38 to na asfalt uzywam. Okolo 33-35 a las 25 okolo. I dobre gumy tylko bede szukal takich Co Maja jak najnizsza wartosc mniejsza

Napisano

NoTubes sam chyba nie wie :) Jedni dostają odpowiedź, że zalecane ciśnienia tyczą się stosowania systemu bezdętkowego, a z dętką można pompować na max. Drudzy dostają odpowiedź, że max ciśnienie tyczy się obu przypadków. I bądź tu mądry... ;)

Niemniej zakładanie slicków na ZTRy to niezbyt dobry pomysł "(...) Olympic i oponie Tacx 1.25. Jeśli chodzi o szerokość to było wszystko ok, natomiast ciśnienie 5 atm zrobiło z obręczą coś takiego:".

aRlbgtb.jpg

Napisano

NoTubes sam chyba nie wie Jedni dostają odpowiedź, że zalecane ciśnienia tyczą się stosowania systemu bezdętkowego, a z dętką można pompować na max. Drudzy dostają odpowiedź, że max ciśnienie tyczy się obu przypadków. I bądź tu mądry...

o to jeszcze lepiej :-)

Jezli moj apompa pokazuje ok to na asfalt biore tak 33-35psi a do lasu okolo 25 psi i jezeli sa to warosci dla obydwu detek i bezdetek to w moim przypadku uzywajac detek nawet nie osiagne minimum zalecane przez proaducenta opon.

Jendn ejakie znalazlem to byly opony stan no tubes o wadze 520 gram i minimmalnym podanym jako 1.4 bara

pozatym jak na wiosne bede zmienial opony to zmienie na bezdetki

Napisano

Nie patrz na minimalne ciśnienie napisane na boku opony. Minimalne ciśnienie to takie na którym możesz jeździć bez ryzyka podwinięcia opony w zakręcie czy dobicia opony do obręczy na przeszkodach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...