Hedo77 Napisano 13 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Witam, mam pewien problem ze swoim leciwym manitou, mianowicie zauważyłem że wycieka trochę oleju z prawej goleni i ścieka on na lagę, nie ma sporego wycieku ale jednak musi być jakaś nieszczelność. Mało tego, manitou bardzo słabo amortyzuje nierówności i słuchać ciche stukanie podczas amortyzacji. Co mogło się popsuć w nim ? Czy opłaca się go serwisować, jeśli tak to jakie mogą być koszta i gdzie wysłać ten sprzęt, bo u mnie w Koszalinie raczej nie ma serwisów które podejmą się tego zadania. Pomocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zdrower Napisano 14 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 (edytowane) Trudno powiedzieć bez rozłożenia co się stało. Tym bardziej trudno wycenić koszty naprawy . W serwisie też nikt nie odpowie na 100% co się stało, trzeba go rozebrać. Olej z jakiego miejsca wycieka konkretnie ? Spod uszczelki kurzowej ? Edytowane 14 Listopada 2014 przez zdrower Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 15 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 (edytowane) Trzeba rozebrać tłumik (na początek wyciągnąć tłumik kompresji jak wyciągnąć widać na zadjciach - 2,3,13,14 link poniżej jeżeli masz tłumik bez regulacji kompresji zdjęcie 2 i 3 pomijasz po prostu wykręcasz korek, sprawdzić uszczelkę na gwincie, dokonać oględzin pod kątem pęknięć czy luzów na gwintach, sprawdzić poziom oleju), serwis jest prosty, każdy średnio rozgarnięty mechanik powinien sobie z nim poradzić, rozbiera się w sposób zbliżony do Skareba : http://mtbikes.pl/artykuly/warsztat/serwis-amortyzatora-manitou-skareb-comp-air-2005-r-z-tlumieniem-tpc/ Winny może też być tłumik odbicia, żeby go wyjąć trzeba rozdzielić golenie - wszystko dokładnie widać na zdjęciach. Moim zdaniem warto przynajmniej spróbować naprawić ten amortyzator. Edytowane 15 Listopada 2014 przez Rulez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi