Skocz do zawartości

[rower] CANYON vs. SCOTT

MartinKRK

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jeśli patrzysz na geo to Scott, jeśli na osprzęt to Canyon. Pytanie czego oczekujesz od roweru..

Osprzęt się zużywa wolniej lub szybciej w zależności od intensywności, geo zostaje na co najmniej kilka lat i na pewno poczujesz je w rywalizacji i w górach..

Napisano

Co do geo, to wbrew temu co można wyczytać z tabelek, Scott ma krótszą ramę niż Canyon. W przypadku Canyona efektywna długość górnej rury pokrywa się z tym co można wyczytać ze strony Canyona, natomiast Scott jest krótszy niż to co podaje na swojej stronie. Oba rowery własnoręcznie pomierzone. Warto to wziąć pod uwagę, bo np, M-ka Scotta, która teoretycznie powinna być dla mnie w sam raz (178 cm wzrostu), była dla mnie za krótka.

Napisano

Byłem nastawiony na CANYONa ale po testach SCOTTa miałem naprawdę dobre odczucja, dobrze się czułem na SCOTTcie, poczułem naprawdę radość z jazdy. CANYON o którym myśle ma lepszy osprzęt a cena praktycznie obu ta sama, więc się waham/zastanawiam a "Mikołajki" tuż - tuż.

Napisano

Oba rowery własnoręcznie pomierzone

Podobny problem ma miejsce w przypadku wybranych ram Treka SF (opisane w oddzielnym wątku) Co prawda mojej ramy 17,5" dotyczy to w niskiej wartości -3mm ale jak piszą inni różnica w TT dla większych ram potrafi wynosić nawet -2cm, a to już jest 1 rozmiar w dół !

Cały poprzedni sezon jeździłem jednak na Scott Scale 640 i uważam, że jest to jedna z najlepszych ram HT w górach uwzględniając geometrię i sztywność.

M-ka Scotta, która teoretycznie powinna być dla mnie w sam raz (178 cm wzrostu), była dla mnie za krótka.

Też jeździłem na M-ce (174cm ) i miała TT dokładnie tyle co w tabelce, ale może to kwestia egzemplarza.

Napisano

Być może mierzyłeś ramę 640, ja mierzyłem ramę w rozmiarze L na kołach 29 cali i była sporo krótsza niż deklarowane 620 mm. Zresztą problem "dziwnego" pomiaru TT dotyczy wielu innych producentów. Mierzyłem Treka, Scotta, Gianta i Canyona i tylko ten ostatni miał taką długość ramy jaka podawana jest w tabelce z geometrią. Pozostałe ramy były ponad 2 cm krótsze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...