Marcin000 Napisano 12 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Kupiłem ostatnio centrownicę bitul i stwierdziłem, że do precyzyjnego centrowania przydałoby się wyposażyć ją w czujniku zegarowe. I tak powstał autorski (amatorski :-) ) projekt. Wynik w załączonym zdjęciu. Działa całkiem nieźle. Bardzo przydatne, kiedy korygujemy niewielkie odchylenia. Moze się komuś przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ugupu Napisano 13 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Zdjęcie to się na pewno nikomu nie przyda do niczego więcej niż podziwianie. Jakieś szczegóły? Co to za czujniki? Jak zamontowane? Jaki koszt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Garlock Napisano 13 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Te rolki na końcach czujników sam dorabialeś czy kupiłeś gotowe (gdzie, jesli można spytać)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 13 Listopada 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Takie czujniki można kupić, ok 20zł za sztukę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin000 Napisano 13 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Czujniki kupowałem za 30-35 zl, jest ich sporo np. na allegro. Resztę robiłem sam. Niestety nie znalazłem nigdzie rolek, które mocuje się na końcu czujnika, wiec musiałem je zrobić (aluminiowy profil, kilka śrubek i małe łożysko). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Garlock Napisano 13 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Niestety nie znalazłem nigdzie rolek, które mocuje się na końcu czujnika, wiec musiałem je zrobić (aluminiowy profil, kilka śrubek i małe łożysko). O, to dałeś tam łożysko? Mógłbyś wkleić większe zdjęcie tego fragmentu z rolką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin000 Napisano 13 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 To jest najlepsze zdjęcie jakie w tym momencie mam. Mam nadmiarowo kilka elementów, jakby ktoś byłby zainteresowany, to moge sprzedać. Wykonanie nie jest może idealne (trudno np. perfekcyjnie wywiercić otwory bez profesjonalnego sprzętu), ale się sprawdza. Jak będę miał chwilę to zrobię zdjęcie samych elementów bez zegara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Garlock Napisano 13 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 OK, dzięki. Ja używam zwykłych czujników z kulką i szukałem czegoś szerszego. Bo kulka wybiera wszelkie nierównosci, najgorzej jest z obręczami ponacinanymi lub "podziobanymi" żeby zwiększyć skuteczność hamulców. A szeroka rolka "uśredniła" by pomiar w sposób mechaniczny. Te małe łożyska podsunęły mi koncepcję usprawnienia centrownicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin000 Napisano 13 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Też próbowałem z kulką, ale oprócz problemów z nierównościami, o których pisałeś, miałem wrażenie, ze kulka skrobie obręcz, stąd pomysł z łożyskiem. Szeroka rolka sprawdziłaby się szczególnie przy badaniu czy koło jest idelanie okrągłe. Jakbyś potrzebował jakiś informacji to daj znać. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jechan Napisano 13 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 (edytowane) Jak nazywają się takie czujniki? Możesz podrzucić link?Jak będziesz miał chwilę to pstryknij pare dokładniejszych fotek Edytowane 13 Listopada 2014 przez Jechan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin000 Napisano 13 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Ja mam takie 2: http://allegro.pl/czujnik-zegarowy-na-statyw-0-01-0-10mm-f-vat-tanio-i4762355565.html http://allegro.pl/czujnik-zegarowy-b-0-01-0-10mm-e-d-k-a-r-f-vat-i4762355959.html w pierwszym wypada mi szybka :-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BikerLight Napisano 19 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 Niestety nie znalazłem nigdzie rolek, które mocuje się na końcu czujnika, wiec musiałem je zrobić (aluminiowy profil, kilka śrubek i małe łożysko). Jaki to profil, jakie śrubki i jakie łożyska? Innymi słowy jak takie rolki zrobić i dokładnie z czego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin000 Napisano 20 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 Jaki to profil, jakie śrubki i jakie łożyska? Innymi słowy jak takie rolki zrobić i dokładnie z czego? Profil taki: http://www.leroymerlin.pl/artykuly-metalowe/profile-i-akcesoria/profile-aluminiowe/ceownik-1000x8x8mm-gah-alberts,p153500,l1112.html Łożysko: średnica zewnętrzna: 10mm średnica wewnętrzna: 3mm szerokość: 4mm Śrubki: dla czujnika: M2,5 x 25 + 2 nakrętki dla łożyska: M3 x 12 + nakrętka i podkładki Jakbyś chciał gotowe to daj znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BikerLight Napisano 20 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 I o takie informacje chodziło. Thx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vitesse Napisano 16 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 tez kiedys nad tym myślałem, i chyba do tego powroce, choc centrownice mam inna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi