mrSpock Napisano 12 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Witam. Co myślicie o tej konkretnej ofercie? Nie mam zbyt czasu na zgłębianie tematu, bo dość szybko się rozchodzą. Wiem, że są różne wersje reby, jak na ich tle wypada RL? Amortyzator ma skok 120mm, moja rama jest zaprojektowana pod 100mm, jak to wypada w praktyce? Ostatnio o amortyzatorach czytałem 5 lat temu przed wyborem Darta pozdr, Paweł link do aukcji http://www.ebay.de/itm/ROCK-SHOX-REBA-RL-120-mm-Federgabel-Luft-Lockout-9-mm-SSP-1-1-8-neu-Hammerpreis-/271666694912?pt=Sport_Radsport_Fahrradteile_Komponenten&hash=item3f4098cb00 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 12 Listopada 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Aktualna cena na polskie jest atrakcyjna jeżeli widelec jest nowy. W rebie łatwo zmienić skok na mniejszy jeżeli jest taka potrzeba choć 120 mocno życia nie zaburzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrSpock Napisano 12 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Nie mieszkam na ta chwile w Polsce, wiec na tutejsze realia cena tym bardziej "zrywa dach" To nie jest jakas okrojona wersja? Nie ma info o manetce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass3 Napisano 12 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Nie ma manetki za to masz możliwość regulacji kompresji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrSpock Napisano 12 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Czyli brac? to rocznik 2013, stan: nowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
monter Napisano 12 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Ja bym brał. Bardzo dobra cena! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 12 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Bier Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrSpock Napisano 12 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Dzięki za poradę! Amortyzator kupiłem, po mnie ktoś dwie sztuki wiec wszystko się rozeszło w 8h. Mam nadzieję jedynie, że nie pochodzi z aliexpress.com jeszcze raz dzieki teraz przedemna lektura 80stron w temecie "[Amortyzator]Rock Shox Reba - Porady serisowo-eksploatacyjne" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass3 Napisano 12 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 "Ciesz" się, że nie będziesz musiał jeszcze czytać o ustawianiu dual air. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 12 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 (edytowane) Kupiłeś "solówkę" więc lipa z najlepszego. Lektura mocno okrojona Edytowane 12 Listopada 2014 przez beskid Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrSpock Napisano 23 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Pozwolcie, ze zapytam jeszcze o zmniejszenie skoku. Znalazlem dokladny opis jak zwiekszyc, ale malo os chce zmniejszac. Potrzebne sa podkladki, ale co one tak wlasciwie robia, powoduja mniejszy skok czy zapadniecie sie amortyzatora o dana wartosc? Czy normalne jest, ze w nowej rebie zostaja obwodki z oleju na goleniach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 23 Listopada 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 No mniej więcej, podkładki przesuwają czynną wartość skoku w dół lub w górę, tym samym zmieniając skok i też charakterystykę widelca gdyż zmieniają sie objętości komór powietrznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Maniak Napisano 29 Listopada 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 W solo-air skok zmienia się zmieniając cały trzpień sprężyny powietrznej, koszt ok 150zł za ten element plus robota. Podkładki czy korki wkręcane w górny kapsel komory zmieniają tylko charakterystykę pracy. W dualu działa to inaczej : bez podkładek sprężyna wysuwa się z goleni na powiedzmy 120mm, podkładki stanowią ogranicznik wysunięcia. Aby to ogarnąć wizualnie zerknij na fotki oddzielonych górnych goleni od dolnych będziesz wiedział o czym mowa, to zupełnie jak tłok w pompce. W nowej rebie mogą zostawać obwódki oleju lub rzadkiego smaru, wynika to z jego lekkiego nadmiaru, powinien się wypracować po paru jazdach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrSpock Napisano 29 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 Dzięki za odp. Czyli zostałem wprowadzony w błąd, ze łatwo zmienić skok. Co do obwódek, to przynajmniej mam pewność, że w środku nie jest sucho - wspominano na forum, że nowe RS moga mieć min. zawartość oleju. Jest sens używać brunox puki gubi olej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 29 Listopada 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 Brunoxa nie ma sensu używać w ogóle lepiej kapnąć zamiast tego olejem 5w na uszczelki co jakiś czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrSpock Napisano 11 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 (edytowane) W Harfie cena jaką podali mi za zmniejszenie skoku to 310zl. Gdzie mogę wykonać to w takiej cenie jak wspominał Maniak ? Edytowane 11 Stycznia 2015 przez mrSpock Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 11 Stycznia 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 Jeżeli trzeba dokupić części to faktycznie tyle by mogło wyjść. 150 zł za sprężynę a nie wiadomo czy tłumika także nie będzie trzeba wymienić, moim zdaniem lepiej by było mienić widelec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 11 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 (edytowane) Ja ci to mogę wykonać po kosztach . Koszt trzpienia komory powietrznej to ok 100-150zł http://www.ebay.pl/sch/i.html?_from=R40&_sacat=0&_nkw=air+shaft+reba&LH_PrefLoc=2&_arm=1&_armm=63&_ruu=http%3A%2F%2Fwww.ebay.pl%2Fsch%2Fi.html%3F_from%3DR40%26_sacat%3D0%26_nkw%3Dair%2Bshaft%2Breba%26_arr%3D1. @puklus nie rozumiem o co ci chodzi z tłumikiem . Gdybyśmy chcieli zwiększyć to okej mógłbyś mieć racje ale tu autor chce zmniejszyć skok Edytowane 11 Stycznia 2015 przez jasinski21444 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 11 Stycznia 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 yyy także tego ... my mistake Wiec wyślij do mnie widelec to ci to za kilka gorszy zmienię To w sumie tylko kwestia posiadania podkładek o żądanej grubości. No i narzędzi by to rozebrać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 11 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 (edytowane) A teraz spójrz na to co napisał Maniak i ja W solo air musi wymienić tzw air shaft czyli popychacz tłoka komory air , podkładki tylko w wersji dual air Edytowane 11 Stycznia 2015 przez jasinski21444 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 11 Stycznia 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 Głodny nie jesteś sobą jak to mówią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihaurs2 Napisano 4 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 Brunoxa nie ma sensu używać w ogóle lepiej kapnąć zamiast tego olejem 5w na uszczelki co jakiś czas. Jeszcze niektórzy magicy polecają przed jazdą przekręcić rower do góry nogami na ok 10min, olej spływa wtedy na uszczelki i mamy smarowanie. Dla mnie ma to sens, chyba w RS-1 uszczelki cały czas w oleju chodzą - większe smarowanie lag? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi