Cona78 Napisano 12 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 (edytowane) Oba rowery mają dość podobny (dziadowski) osprzęt, różnią się zasadniczo geometrią i trochę szerokością opon. Waga praktycznie ta sama (14,5kg), Trek tylko kilkadziesiąt gram mniej. http://www.trekbikes.com/pl/pl/bikes/mountain/trail/farley/farley_6/ http://www.mondraker.com/15/esp/bikes/panzer/441 Mondraker Panzer jest stabilniejszy, ma dłuższe widełki więc pewnie jest mniej żwawy ale za to ma krótki mostek więc spodziewam się łatwiejszej zmiany kierunku. Rower ma służyć głównie do jazdy po płaskim terenie, po błocie i śniegu. Kilka razy w roku małe góry. Oba mogę mieć w tej samej cenie więc pytanie jest proste - co lepsze? Edytowane 12 Listopada 2014 przez Cona78 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cona78 Napisano 13 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Może zadam pytanie inaczej. Z grubsza wiem czego się spodziewać po Farleyu, ale Panzer jest dla mnie trochę zagadką. Czy taka geometria jaką ma Panzer robi z niego bardzo ociężały rower? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 13 Listopada 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Kłaniam, Doświadczeń w Polszcze w temacie Tłuściochów jak śniegu w czerwcu, także nie nie oczekiwałbym jakiegos wysypu porad... Sugerowałbym: 1. Zadac pytanie na MTBR w dziale FatBikes. 2. Nie wiem za ile możesz mieć Mondraker'a czy Trekśa, ale za pieniadze RRP mozna mieć On-ne'a Fatty z apgrejdem do węglowego forka. 3. Najlepiej - z mojego skromnego doswiadczenia z Tłuściochami - to spraw sobie Singular'a Puffin'a Rama i widelec niby stalowe ale geo tego sprzęta to PETARDA. W życiu nie myślałem, że nieodchudzony Tłuscioch może się TAK zbierać i być tak zwinny... A z rzeczy bardziej ogólnych... Graty zużyja się i tak wymienisz, takze nie ma sie co ciąć. Mostek takze można za niewielkie pieniądze zmienić na krótszy lub dłuższy. Bierz poprawke na fakt, że Mondraker ma piasty 135/190mm a Trek 135/170mm. Moze sie to wydawać nic nie znaczacym szczegółem ale potencjalnie do Panzer'a łatwiej bedzie Ci wsadzic - o ile Ci sie kiedyś zachce - zestaw szerszych obręczy/opon. Kwestią dyskusyjną pozostaje fakt czy 15mm róznicy tylnego widelca to coś co faktycznie wyczujesz... Zależy od człeka. Są tacy co mają zmysły jak ważka i każde pół stopnia i 5mm to dla nich wielka zmiana, a są tacy - jak ja - którzy musza wsiąć na coś NAPRWDĘ genialnego (Puffin) aby dostrzec jakieś raźnice BTW... Pozazdrościć rozterek... Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cona78 Napisano 16 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 Najchętniej to bym kupił Fatboya od Specialized bo tez mogę mieć na niego rabat ale niestety nie jest dostępny. Rocznik 2014 wyprzedany a 2015 będzie w lutym. Ściągnąć z zagranicy tez problem bo Spec pozwala dystrybutorom sprzedaż tylko bezpośrednio w sklepach, bez prawa do wysyłki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 19 Listopada 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 Szpeca? Jak komu tam pasuje... Jak dla mnie to takie trochę słabe od tak parszywej firmy jak Szpec brać tłuściocha... A z tym kupowniem na odległośc to chyba Ci coś nakłamali... http://www.tredz.co.uk/.Specialized-Fatboy-Expert-Mountain-Bike-2015-Hardtail-Race-MTB_73429.htm?sku=230122&utm_source=Google&utm_medium=AdwordsProductAds&utm_campaign=Adwords&gclid=CPm2l8THh8ICFeHHtAodHxQAMw 30 funia bez 1 pena... Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiekmz Napisano 19 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 (edytowane) Wiekszosc dobrze pisze o Farley 6 jak i 8. Za Farley przemawiaja obrecze, jedne z najlatwiejszych do przerobienia na bezdetki. To min. 0.5kg mniej z kol. Opony sa jednymi z najlzejszych dostepnych do rowerow typu Fatbike. Wiele dobrego o nich slyszalem. Jest tez kolor inny niz czarny do wyboru... Pozdrawiam. Edytowane 19 Listopada 2014 przez krzysiekmz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cona78 Napisano 19 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 Znalazłem porównanie szerokości opon na śniegu i chyba przeszła mi ochota na Farleya, bo z tego co czytałem na MTBR, opon szerszych niż 4.0 tam się nie włoży z tyłu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 20 Listopada 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 ... tak jak pisałem, inny wymiar tylnego widelca = mniejsza pojemność tego ostatniego. No ale nie przesadzałbym odrazu, ze jak "tylko" 3.8 incza to juz sodomniaigomornia... Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ishi Napisano 25 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 Jeździłem na Fatboju 2014 przez chwilę po parkingu. Geo powiedziałbym turistico. Ma podobny kąt główki jak ten Farley. Co do opon to wydaje mi się, że dość rozsądnym wymiarem jest 4" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rexio Napisano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 Najchętniej to bym kupił Fatboya od Specialized bo tez mogę mieć na niego rabat ale niestety nie jest dostępny. Rocznik 2014 wyprzedany a 2015 będzie w lutym. Ściągnąć z zagranicy tez problem bo Spec pozwala dystrybutorom sprzedaż tylko bezpośrednio w sklepach, bez prawa do wysyłki. Pytales w Rowmix Krakow na Zakopianskiej? Ja jakis miesiac, dwa temu kupilem tam Experta, mieli jeszcze wtedy jakiegos. Szpeca? Jak komu tam pasuje... Jak dla mnie to takie trochę słabe od tak parszywej firmy jak Szpec brać tłuściocha... A to dlaczego? Masz jakies zle doswiadczenia ze Specem? Bo to moj juz ktoryz z kolei rower Speca i na inne nawet nie patrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ishi Napisano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 Tutaj masz podane konstrukcje w okolicach 1000eu. Może się przyda. http://www.fat-bike.de/einsteiger-fatbikes-2015/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cona78 Napisano 7 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 Grubas zakupiony, ostatecznie szarpnąłem się na Fatboya 2015. Jestem już po pierwszym ubłoceniu nowej zabawki :-) Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 8 Grudnia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 A to dlaczego? Masz jakies zle doswiadczenia ze Specem? Bo to moj juz ktoryz z kolei rower Speca i na inne nawet nie patrze. Nowy jesteś tutaj, to nie wiesz... Darzę SzSz czyli Szmatławego Szpeca głębokim, zapiekłym uczuciem nienawiści. Nie wnoszą NIC innowacyjnego a kasuja za wszywkę jak za mokre zboże. (odrazu mi lepiej, jak trochę żółci upuściłem...) Szacunek... I. PS Fajnie, żeś kupił fata, lipa, że od Szpeca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 8 Grudnia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 Fajnie, żeś kupił fata, lipa, że od Szpeca Taka trochęKoledze Cona78, oczywiście gratuluję nowego nabytku i chciałem tylko nadmienić, że przedwczoraj był Światowy Dzień Grubola, w związku z czym, może Panowie Posiadacze, w jakiś minizlocik by się zorganizowali? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herman88 Napisano 8 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 Hehehe +1 za lipę z miodem A koledze oczywiscie gratuluję nowego nabytku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ishi Napisano 8 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 @@Cona78, jaką wersję zakupiłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cona78 Napisano 8 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 (edytowane) Tą najtańszą na X7 w rozmiarze 'M'. http://www.specialized.com/pl/pl/bikes/mountain/fatboy/fatboy Niestety nie zważyłem przed ubłoceniem. 'L'-ka waży dokładnie 14,10kg, więc 'M' troszkę poniżej 14kg. wygląda obłędnie, dużo lepiej niż matowa zieleń modelu 2014. Edytowane 8 Grudnia 2014 przez Cona78 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 8 Grudnia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 A tak z ciekawości... Jak bardzo - może wcale... - oszukali na szerokości papci? Mają te deklarowane 117mm (4.6cala)? Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rexio Napisano 9 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 Nowy jesteś tutaj, to nie wiesz... Darzę SzSz czyli Szmatławego Szpeca głębokim, zapiekłym uczuciem nienawiści. Nie wnoszą NIC innowacyjnego a kasuja za wszywkę jak za mokre zboże. (odrazu mi lepiej, jak trochę żółci upuściłem...) Haha, tak czulem, ze jakies osobiste zadry w Tobie siedza. Ja z kolei kocham Speca, glownie za ich design. Kazdy ma swoj gust ale tak pieknego grubasa, w idealnej imho kolorystyce jak Fatboy Expert ze swieca szukac. I te smaczki jak malowanie ramy, polaczenie kolorystyki wszystkich elementow - dla mnie bomba! Swojego bardzo dlugo szukalem i juz sie poddalem az rzutem na tasme trafila sie Lka w dobrej cenie. Ostatnie kilka lat przejezdzilem na Enduro, kupilem Fatboya z mysla ze na tym sie niby bedzie ciezko jezdzilo, ze bedzie to drugi rower. Nic bardziej mylnego. Nie sadzilem ze na facie da sie normalnie pedalowac po asfalcie. Szeroko rozumiany teren to juz jest bajka. Stabilnosc jazdy na tych gumach jest nie do opisania, amortyzacja jak na moje potrzeby idealna, na zjazdach jest niesamowity. naprawdę nie sadzilem ze ten rower da mi tyle frajdy. Teraz czysty czeka na kolejny sezon i dokupilem mu kilka swiecidelek oraz zmienilem hebel na XTR 2015. Tamten nie byl moze zly ale do XTR to mu brakowalo dosc duzo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 9 Grudnia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 (edytowane) Fajny ten Gruby Chłopczyk rexiu.Z fotkami, wrażeniami z ujeżdżania i innymi doświadczniami zapraszamy do właściwego wątku. Edytowane 9 Grudnia 2014 przez adamos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 9 Grudnia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 Uuuuu... Najgorszy rodzaj Szpecoluba... Fanboj Enyłej... Jak tam z oponami? Mają te zadeklarowane 117mm szerokości czy oszukane? Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rexio Napisano 9 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 A to jest jakas roznica te pare mm w lewo albo w prawo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ishi Napisano 9 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 Teraz czysty czeka na kolejny sezon No chyba oszalałeś. Tłuściochowy sezon za chwilę się zacznie! Niech tylko sypnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rexio Napisano 9 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 Kiedys duzo jezdzilem zima, obecnie musze odpuscic. Troche mnie zawieje i zaraz mam 39,9*C goraczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 9 Grudnia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 A to jest jakas roznica te pare mm w lewo albo w prawo? No nie wiem... Wlasnie sie pytam... Ciebie Prawdziwy FAIL , tak wielki jak wielka jest Szmatlawosc Szpeca, ze nie pouzywasz w Porze Tlustej Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi