Fanator Napisano 12 Listopada 2014 Napisano 12 Listopada 2014 Witam Serdecznie. Od pewnego czasu zastanawiam się nad przejściem na koła 29 cali. Znam całkowicie teorie oraz wszystkie wady i zalety tych kół. Wiedza podręcznikowa ostatnio była uzupełniona praktyką i wieloma testami które znacząco bogłębiły tylko moje wahanie. Dlaczego tak się stało ? Wykonując kilka testów na moim rowerze 26 " (Scott Genius MC10 carbon po mocnym tuningu pod MTB waga 10kg) oraz rower ojca scott sportster hardtail 28" koła szosowe 1,5 cala szerokości o wadze około 12,5kg. Sprint po płaskim odcinku szosowym 3 km, podjazd 400m z nachyleniem 12% - podjęto po 5 prób każdym rowerem. Wyniki mnie zniechęcają do zmiany na większe koła ponieważ każdorazowo szybszy byłem na swoim rowerze z małymi kółkami a nie na szosowym 28" gdzie przecież wszystkie teorie itd wskazują że powinienem być szybciej używając większych kół o węższej oponie. Różnica pomiędzy szerokością opon 2,1 a 1,5 cala jest znaczna i oczywiście powinna być na korzyść dużego koła tym bardziej że test odbywał się na nawierzchni asflatowej. Na sprintach miałem zawsze ponad 30 sek przewagi "małym" rowerem. A na podjazdach około 10 sek. Wiem że mój Scott waży dwa kilogramy mniej - ale gdybym przeszedł na koła 29" to moja maszyna mimo wszystko utyłaby jakieś 1,5kilograma w stosunku do tego co mam obecnie. Tym samym chciałem zapytać forumowiczów czy jak założę koła 29" wymienię ramę i amortyzator na 29nera to rower będzie się jak to mówią posiadacze ów maszyn sam jechał, sam podjeżdzał pod wzniesienia, przelatywał przez nierówności i w ogóle będzie hiper super? Patrząc na ceny ram i amortyzatorów to gdybym sprzedał mój set carbonowy ledwo i to z dopłatą około 1000zł przejdę na podobne komponenty z tym że aluminiowe (czyt. cięższe) w opcji 29" Koła 29" bardzo zachęcają mnie swym wyglądem oraz tym że, nie słychac negatywnych opini a cała zawodnicza stawka śmiga właśnie w tym rozmiarze. Wiem, może być tak że zawodnicy nie powiedzą nic złego na te koła (np. Maja Włoszczowska nie uznaje innego rozmiaru niż 29 a w swojej nowej książce wyklucza 26" tak jakby nie istniał sens ich jakiegokolwiek istnienia) ponieważ mają sponsorów którzy żyją bogato właśnie dlatego że, jakiś czas temu odbyła się owa rewolucja rozmiarowa i marketing i hype nakręcił spirale zysków. A osoby kóre wydały po 5tys aby jeździć na alivio i sr suntour też nie powiedzą nic złego o rozmiarze kół 29 cali ponieważ nikt nie przyzna się nawet przed samym sobą do błędu. NIe chcę abym wyszedł tu na tzw. hejtera rozmiaru 29 bo tak nie jest. Sam rozważam taką opcję... ale testy których się podjęłem torchę mnie zdziwiły i to bardzo negatywnie. Gdzie ta hiper petardyczna prędkość kół 29 się podziała... tylko dlatego że 29ner ważył 2kg więcej? Prosze pomóżcie... kto ma jakieś obiektywne zdanie na ten temat, warto zmieniać rower z hi end-u carbon na średnią pułkę alu ? Czy to ma waszym zdaniem ma jakikolwiek sens? Bardzo szanuję swoje finanse i niechciałbym wydac sporo kasy tylko po to by się przekonać że nie było warto - lub że warto było tylko na sypkim piasku jak na pustyni (rzecz niepodważalna) Pozdrawiam!
dawkon13 Napisano 12 Listopada 2014 Napisano 12 Listopada 2014 Mam takie same odczucia jak Ty: na swoim starym, ociężałym MTB 26" (2.0") osiągam większe prędkości i szybciej się rozpędzam niż na crossowym 28"(1.6"), chociaż jeździ mi się na nim zdecydowanie ciężej i waży duużo więcej
zekker Napisano 12 Listopada 2014 Napisano 12 Listopada 2014 Po pierwsze popraw tytuł, bo zaraz jakiś moderator usunie. Na sprintach i podjazdach zawsze będzie się liczyć masa. Na jakim ciśnieniu robiłeś te testy? Szersza opona przy tym samym ma mniejsze opory od węższej. Zrób też testy w terenie na zjazdach i płaskim, bo asfalt nic nie wykaże z zalet większego koła (ewentualnie tylko na większym dystansie).
Mod Team Puklus Napisano 12 Listopada 2014 Mod Team Napisano 12 Listopada 2014 Temat usunięty. Powód: - pkt. 2b regulaminu - brak klamrowego nazewnictwa tematu. Zobacz tutaj, jak założyć poprawnie temat: http://www.forumrowerowe.org/topic/9018-zasady-pisania/ .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.