kantele Napisano 15 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 jak się roztrenować? Odpuścić rower, pochodzić na basen, saunę, pospacerować, nie męczyć się za bardzo Tydzień-dwa wystarczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukasz318 Napisano 15 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 ja szykuje się na sezon (tak do amatorskiego jeżdżenia jak uda się do polatam z najwolniejszą grupą w okolicy na ogonie), trenuję siłke 4x tyg 60min treningu ułożonego przez trenera (modyfikuję go co 2-3mieś)+ bieżnia/orbitrek 20-40min po i 10min przed +3x tyg trening funkcjonalny z nastawieniem na wydolność + trenażer a jak starczy mi czasu to jeszcze rower jak jest w miarę ciepło i bez deszczu to rower obowiązkowo nie piszę tego aby się chwalić ale abyś zobaczył, że jak chcesz efekty to nie chodź na skróty ciężka praca popłaca czy robię to dobrze - nie wiem, ja jestem z efektów zadowolony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tofi Napisano 15 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 czy robię to dobrze treningu ułożonego przez trenera Plan treningowy to podstawa więc robisz dobrze, bo najważniejsze to mieć postawiony przed sobą cel do realizacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek220999 Napisano 15 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 Łukasz a na siłowni co robisz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukasz318 Napisano 15 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 Nogi,plecy,klatka, barki,triceps,biceps,ramiona, brzuch etc. Mam rozpisane kilka treningów wiec sam je sobie modyfikuje tak aby ćwiczenia nie były jednakowe za każdym razem Pomysl co chcesz osiągnąć i poproś kogoś ogarnietego aby ułożył trening pod Ciebie 7 lat temu też chodziłem na silke i przez rok zrobiłem 30% tego co teraz przez 4 miesiące Jak iść to w konkretnym celu i ćwiczyć tak aby sprawiało Ci to przyjemność -wtedy efekty są najlepsze, cele zmieniają się u mnie średnio co 2 miesięce ale tak to jest Ważne też aby ktoś nauczył Cie jak prawidłowo wykonywać poszczególne ćwiczenia po co dźwigać klamoty bez sensu lepiej mały ciężar a efektywnie, nie nastawiaj się też,że to musi być 4x w tyg chodź tyle ile lubisz jak się wkrecisz i będą efekty to sam zdecydujesz Okres zimowy to dobry czas na start. Co do wagi to nie przejmuj się tak u mnie też się sporo waha ostatnie 2 tyg - 4-5kg a wcześniej mimo starań stała w miejscu, Nie waga jest najważniejsza ale skład ciała stosunek woda.mięśnie, tłuszcz itd ale o miarodajny pomiar trudno Rób takie pomiary analizuj i wyciagaj średnią obserwuj przy tym swój wygląd i wymiary Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek220999 Napisano 16 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 Wygląd sie dość zmienił brzuch urósł a na spodniach to widać najbardziej jeszcze 1 miesiąć temu bez paska ani rusz a teraz nie muszę xd . Teraz planuje odpocząć od roweru więć pójdę na siłownie kiedyś, głownie będę ćwiczył raczej nogi ale górę też będę jakoś wzmacniał . Dzięki wielkie I mam jedno pytanie co może być przyczyną podniesionego pulsu na rowerze ? Jeszcze niedawno miałem max puls ok.180 a teraz jak podjeżdżałem pod tą samą górę to miałem aż 189 powietrze wogóle tak cięzko szło wdychać nw czy to może być przez kaszel itp ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukasz318 Napisano 16 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 Ja mam puls ok 115-125 a jak przycisne to ok 144 pisze o średniej max łapie ok 170 ale bardzo rzadko Jak Chcesz zrzucić to proponuje na silce przyłożyć się do nóg -przydadzą się w resztę bym robił aerobicznie lub pomysl o treningach lekkich kondycyjnych Ważne abyś podkrecil metabolizm Jak coś to napisz na p.w. Tel to spróbuję cos poradzić Mega ekspert nie jestem ale moje efekty (w mojej ocenie) zrealizowalem w 300% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tofi Napisano 17 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 Wysoki puls to chyba dobrze, gorzej jak wysokie ciśnienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek220999 Napisano 17 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 Racja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukasz318 Napisano 18 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 ja zauważyłem im lepsza kondycja tym trudniej utrzymać wyższe tętno, ale to chyba dobrze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
parmenides Napisano 18 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 A ja zauważyłem wręcz przeciwnie;) Im lepsza kondycja, tym łatwiej i dłużej można utrzymać wyższe tętno (a co za tym idzie znieść większy wysiłek). Jak się jest zmęczonym lub w słabej formie to organizm wręcz "nie pozwala" wejść na wyższe obroty. Ty chyba chciałeś powiedzieć, że jeśli jedzie dwóch rowerzystów koło siebie, to ten o lepszej kondycji będzie mieć niższe średnie tętno, od tego w gorszej dyspozycji. Bo to też prawda, ale nijak się ma do wchodzenia na wysokie tętna. Chyba Dominik Lau pisał, że wyścigi wygrywają najszybsi, a nie Ci z najniższym tętnem;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek220999 Napisano 18 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 No nw właśnie bo 1 miesiąc temu byłem w lepszej kondycji i miałem mniejsze tętno a teraz jest dużo większe a jest to możliwe przez kaszel i ogólnie zainfekowane płuca tchawicę itp ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ishi Napisano 18 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 Ja z doświadczenie wiem już, że nie wolno odpuszczać całkowicie treningów bo takie wahania (np. nagle miesiąc totalnego opier*******ia) źle wpływają na ogólną formę. Na podtrzymanie w sezonie zimowym polecam zajęcia typu spinning mtb class. Oczywiście wszystko robione wg. zdrowego rozsądku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek220999 Napisano 19 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 Też tak sądzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukasz318 Napisano 19 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 parmenides cyt: "Ty chyba chciałeś powiedzieć, że jeśli jedzie dwóch rowerzystów koło siebie, to ten o lepszej kondycji będzie mieć niższe średnie tętno, od tego w gorszej dyspozycji." w sumie o to mi chodziło:) jeżdżąc na dotychczasowym poziomie mam niższe tętno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek220999 Napisano 19 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 Jej ale czemu mam wyższe to tętno ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tofi Napisano 19 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 Wyższe tętno = większy wysiłek dla organizmu. Wyższe HRmax = lepszy stopień wytrenowania, lub młodszy organizm, niższe tętno przy tej samej mocy/kg masy ciała = lepszy stopień wytrenowania i na koniec niższe tętno spoczynkowe = lepszy stopień wytrenowania. Uff... To chyba wszystko w temacie tętna. P.S. Wyższe tętno może się również wiązać z pierdzeniem w towarzystwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek220999 Napisano 20 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 Problem jest taki iż mam wyższe tętno a mnie siły a kondacja jak by spadła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek220999 Napisano 24 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 I jeszcze jedno ostatnio dużo spożywam cukru czy to może być przyczyna wyższego pulsu większego zmęczenia oraz brak siły ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukasz318 Napisano 24 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 cyt: "I jeszcze jedno ostatnio dużo spożywam cukru czy to może być przyczyna wyższego pulsu większego zmęczenia oraz brak siły " wydaje mi się że nie polecam treningi ogólnorozwojowe i kondycyjne zacznij od delikatniejszych bo są naprawdę wyczerpujące ja takie treningi uskuteczniam 3 tydzień i widzę poprawę formy, sam mam ambitny plan na zrobienie formy zimą ale nie mam pomysłu jak trenować aby efekty w jeździe na rowerze były jak najlepsze jednym z trenerów na siłce na którą chodzę jest kolo który zdobył kilka bardzo znaczących sukcesów w DH a brat właściciela jeździł długo w CCC- mogę podpytać ale nie wiem czy zrealizuję ten plan w 20% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek220999 Napisano 24 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 Ok dzięki zalozylem inny temat i tam jest mój trening jaki robię możesz zerknic i zob czy ma sens ale ten spadek formy mnie bardzo niepokoi ...ehh czy to przetrenowanie może jakas depresja kolarski jesienna XD albo większy brzuszek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
celar Napisano 25 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 Wyższe HRmax = lepszy stopień wytrenowania Bez urazy, ale większej bzdury dawno nie czytałem:) hrmax nie zależy prawie wogóle od stopnia wytrenowania, a jak coś to może się nieznacznie obniżyć. Hrmax jest zdeterminowane genetycznie i jest cechą osobniczą. Fakt z wiekiem spada, ale nie mylić z tym że jak jestem młodszy od kogoś to mam od niego wyższe HRmax. Znam ludzi 15 lat starszych ode mnie co mają wyższe HRmax. To co pisze Tomek, że ma wyższe tętno w trakcie jazdy jest normalną rzeczą po okresie odpoczynku/roztrenowania. Po prostu przy braku treningu spada objętość wyrzutowa serca (główny cel treningu w kolarstwie), aby utrzymać tą samą objętość minutową (=objętość wyrzutowa*hr) serce musi bić szybciej, dodając jeszcze parę kilo i zapotrzebowanie na większą moc to już wogóle:). Jak sie ma gorszą formę to serce bardzo szybko osiąga wartości bliskie maksymalnego hr, gdyż to właśnie objętość minutowa jest najsłabszym ogniwem. Będąc w szczycie formy Hrmax osiągnąć jest trudno, bo wcześniej inne układy zaczynają się "sypać" : zdolność dyfuzyjna, ilosć mitochondriów itp itd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek220999 Napisano 25 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 no i w końcu dostałem to co chciałem wielkie dzięki celar Czyli już wiem co jest nie tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukasz318 Napisano 25 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 Bardzo merytoryczny wpis, ja też dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adhed Napisano 25 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 I jeszcze jedno ostatnio dużo spożywam cukru czy to może być przyczyna wyższego pulsu większego zmęczenia oraz brak siły ? Może mieć jakiś wpływ. Każdy jest inny i inaczej reaguje, ale ogólnie odżywianie ma duży wpływ na wyniki w sportach wydolnościowych. Duże spożycie cukrów nie jest wskazane, bo możesz mieć skoki i spadki insuliny - po zjedzeniu masz dużo energii, a później nagle to spada i czujesz się słabo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.