tomiz1 Napisano 11 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 WitamOd początku używania hamulców Magura Marta SL Magnesium z oryginalnymi tarczami był problem z delikatnym szarpaniem. Dziś, gdy tarcze są już mocno zużyte pojawia się nawet problem z demontażem koła, bo całość jest tak skonstruowana, że mocniej ścierane są ramiona tarczy(więc i klocki nierówno się zużywają), co widać na foto:https://drive.google.com/folderview?id=0BzOaFM8N-iwkZkRwaFNRZUVLcjA&usp=sharing Moje pytanie jest takie? Jakie zastosować tarcze, by uniknąć tych problemów? Dodam, że używam klocków ceramicznych co jest chyba równoznaczne z metalicznymi spiekanymi (jeśli nie proszę o poprawkę ;p)Z zakupem dwóch tarcz 180mm chciałbym się zmieścić w 200 zł.Jedyna sensowna propozycja to Avid HS1?PozdrawiamTomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 11 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 HS1 , XT , Cloud/Baradine na pająku . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomiz1 Napisano 11 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 A jak to jest ze stosowaniem metalicznych klocków? Są tarcze dedykowane, albo które czegoś nie zniosą? Potwierdzi ktoś zgodność Marty SL i tarcz Shimano RT76? Zacisk nie ociera o pająk? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 11 Listopada 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 IMO lepszym rozwiązaniem będą tarcze Magura Storm http://www.bikecenter.pl/p13113,magura-storm-180mm-tarcza-hamulcowa.html Tarcze Shimano są minimalnie cieńsze od oryginałów . Jeździłem na zestawie Magura MT6/tarcze RT76 oraz Louise /RT76 i średnio to połączenie działało. Pomijam już,że Twoje oryginalne tarcze są starte grubo poniżej dopuszczalnej wartości. Ciekawe ,że hamulce Shimano XT z tarczami Storm SL działają rewelacyjnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cuberider Napisano 11 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 Ja do Mart używam Storm SL działają bardzo dobrze, brak szarpania i się nie "palą" jak te od Mart a jeżeli chcesz zamienników to unikaj tych wylajtowanych typu Ashima - wtedy poczujesz co to szarpanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomiz1 Napisano 12 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Jak na moje oko już Storm SL jest dużo powycinana Osobiście skłaniałbym się ku Shimano RT76, mieszczą się w budżecie a i są na pająku. Niestety brak opinii z działania z Martami.Mierzył ktoś dokładnie nowe tarcze Shimano? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.