kaps Napisano 9 Listopada 2014 Napisano 9 Listopada 2014 Koledzy, proszę o poradę, jaki suport mam dobrać do korby i osłony łańcucha?Korba: Shimano FC-M311, 48-38-28, kwadrat, 175mm.Osłona Accent Trekking 48T: http://velo.pl/czesci/oslony-lancuchazebatek/accent/trekkingRower z marketu, mufa 68mm, najzwyklejszy gwint.Czym różni się suport Shimano BB-UN26 "zwykły" od przeznaczonego pod osłonę BB-UN26-K?W opisie korby jest, że suport ma mieć oś LL123-K. Ok, niby nic prostszego, wedle katalogu, coś takiego ma symbol: EBBUN26KB23X. Tylko skąd to wziąć? Internet mówi, że nikt nie ma.I tu liczę na Was: czy można zamiast suportu pod osłonę łańcucha, na LL123, zastosować jakiś inny, np.:1. też z osią długości LL123, ale w wersji pod przerzutkę type E, czyli mocowaną na suport (EBBUN26EB23X)?albo:2. z osią D-NL (która ma niby 122,5mm), pod osłonę łańcucha (EBBUN26KB22B lub EBBUN26KB22X)? Czym one się różnią od zwykłego? Czy tylko tym, że oś nie wstaje symetrycznie, tylko jest delikatnie przesunięta (bo dochodzi grubość mocowania osłony łańcucha albo przerzutki typu E)? Czy może w ogóle osłona nie podejdzie do suportu zwykłego albo pod E-type? A czy różnicą 0,5mm długości osi, to warto się przejmować, czy można to olać? Gdzieniegdzie jest nawet, że LL123 też ma 122,5mm tak jak standard D-NL, a nie 123mm jak sugeruje logika.Od razu mówię, że ja się na tym nie znam. Czytam katalogi i robię się coraz głupszy :/ . Druga rzecz... Katalogi podają, że ta korba jest pod linię łańcucha 50mm. Ale czy to nie jest tak, że istotna jest też linia łańcucha z tyłu? Z przodu przecież można sobie "wyregulować" linię, dobierając odpowiednią długość osi suportu. Ale przecież tyłu nie ruszymy. Chyba, że tył, to jakiś standard. Przykładowo, mam z tyłu "jakąś" piastę Shunfeng "SF-A213R a0025" + wolnobieg 7-rzędowy MF-HG50. Czy każda piasta ma standardową szerokość i głębokość nakręcenia wolnobiegu? Czy zawsze czwarta, czyli środkowa koronka, wypadnie dokładnie 50mm od osi roweru? Z góry dziękuję za odpowiedzi
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.