DrOetker Napisano 9 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 Czołem! Zima idzie, a mnie korci żeby złożyć jakiś rower. A jako że sam już więcej rowerów nie potrzebuje (tjjaa, ciekawe na jak długo ) postanowiłem złożyć coś dla mojej Dziewczyny. Nie wiem tylko jaką ramę wybrać. Chciałbym, żeby był to sztywniak z amorem 100-120mm, napęd 2x8/9, tarczowe mechaniki,. w miarę lekki. Będzie używany powiedzmy raz w tygodniu na wypady 30-50 km, z czasem więcej/częściej, może jakiś wypad w góry. W miarę większego wtajemniczania prawdopodobnie ostrzejszy teren. Ostatnio użyczam swojej Lubej 16 calowego Dragstara z Reconem 120mm i jeździ jej się wygodnie, chociaż trochę ciężko (pancerne koła i twarde przełożenia). Dlatego pomyślałem, żeby złożyć coś na ramie w podobnym stylu, jak np. Dartmoor Primal w roz. M, czyli 17" (wzrost Lubej 166cm, noga 79cm) Myślicie, że rama-sztywniak AM dobrze się sprawdzi? Czy może pójść w coś 'łagodniejszego', np. Accent Tormenta etc.? Liczę na pomoc i propozycje z Waszej strony Pozdrawiam, M. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 9 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 Jeżeli chcesz rower, którym Luba będzie jeździła w góry to taki Primal jest dobrym pomysłem. Jeżeli jednak raczej wycieczki z nastawieniam na szosę to szukałbym czegoś lżejszego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 9 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 Innymi słowy, nie płeć a zastosowanie ma tu kluczowe znaczenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roonin Napisano 9 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 Tylko jedna sprawa... sztywniak AM ze skokiem 100-120? Jak już to Primall który toleruje taki skok ale widelec ze zmiennym skokiem. Myślę ze to jakiś kompromis. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DrOetker Napisano 9 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 @Roonin - pisząc "sztywniak AM" miałem na myśli geo ramy Primala, nie to jaki będzie docelowy rower Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roonin Napisano 9 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 No ale jak by zainteresowania się rozwijały to taka rama i widelec były by przyszłościowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DrOetker Napisano 9 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 Słuszne spostrzeżenie Myślę jednak, że te zainteresowania mogą się dość długo rozwijać. Primal z amorem 100mm raczej nie będzie miał mocno skopanej geo, dobrze myślę? Nie ukrywam, że patrzę na tę ramę gdyż są obecnie promocje i tego dartmoora można za nieco ponad pińcet złotych wyrwać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roonin Napisano 9 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 Skoro producent przewiduje taki skok to nie skopiesz geo. Rower z takim niskim widłem będzie lepiej się sprawował w płaskim niewymagającym terenie, ale szukał bym coś regulowanego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 9 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 Skoro ma być w miarę lekko, bez specjalnie ostrego terenu, szedłbym w 120, może 140mm. Można się już trochę pobawić, a rower nie przytyje i nadal będzie uniwersalny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DrOetker Napisano 9 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 Właśnie jakieś lekkie powietrzne 120mm wydaje mi się dobrym kompromisem. A jeszcze pytanie cd. rozmiaru. 17 cali przy wymiarach jak w pierwszym poście będzie w porządku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roonin Napisano 9 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 Na 166 cm wzrostu ja bym myślał o 16". Dłuższa sztyca ale zwinniejszy rower. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DrOetker Napisano 9 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 Ok, dzięki wielkie za pomoc. Jestem już niemal w stu procentach zdecydowany na Primala. Ale poczekam jeszcze, może ktoś coś od siebie dorzuci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.