Skocz do zawartości

[kuchnia] Najlepsze przepisy na dania forumowiczów

jelen

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

dobra LUDKI powiedzcie co zrobic na obiad ale z bardzo lym budzetem :D ale cos co bedzie cool wygladalo no i zecz jasna smakowalo... ;) ziemniaki z cebulka i masln mi sie przejadają:P

• Mod Team
Napisano
rekiny ośmiornice krewetki i inne "ekskluzywne frutti di mare" tak samo smakują w kołobrzegu jak i w cieszynie

całkiem prawdopodobne ale co za przyjemnośc pojechać w góry ( cz gdzieś indziej )by szamać rybe :cool:

a tu rybki słoneczko i ten krajobraz na plazy i poza nią :D no w samej knajpce piękne rybki pływały w byczym akwarium orz koniki morskie ;) to była knajpka/smażalnia Belona ( Bulwar Jana Szymańskiego 4) :D bayer akwarium mają :P co na zapleczu robią wole nie wiedzieć - idealnej knajpy to chyba wogóle nie ma - najważniejsze że rybka była pyszna i jak będe kiedyś w Kołobrzegu na pewno tam wpadne na rekina :P no i oczywiście do pizzy king ( morska 7b) na model XXL - większej pizzy nie zjadlem w zyciu :P

Jelen proponuje naleśniki z gruszkami (zimnymi oraz soczystymi) w polewie czekoladowej na zimno - przy obecnej temp chyba miodne będzie ( można dodać wg gustu/smaku bitej śmietany oraz inne owoce ) i mało roboty z tym :), i tak jak chciałes ładnie wygląda a smakuje jeszcze lepiej :D do tego soczek z wyciskanego grejfruta(2szt){ewentualnie pomarańczy} z limetka na zimno :wink:

Napisano
całkiem prawdopodobne ale co za przyjemnośc pojechać w góry ( cz gdzieś indziej )by szamać rybe  

Nie ma to jak pojechać nad morze i nad samą plarzą zjeść sobie cos w góralskiej chacie :grin: W sopocie są takie dwie góralskie chaty nad samym morzem (20m od wody) :grin:

Ostatnio byłem u kumplei i zostałęm poczęstowany karkówką.

Pokroić karkówke na plastry, wymoczyć je w staropolskiej marynacie (chyba w sklepie można kupić) przez jeden dzień. Nastepnie troche cebuli na karkóweczke plaster sera i oregano. Wkałdamy do piekarnika ustawionego na 200*C i w tej tem. pieczrmy przez 30min.

Ludzie niebo w gebie normalnie palce lizać 8)

Napisano

taka dyspóta sie wywiązała a ja w świecie nie normalnym wtedy byłem

co do pizzy w kołobrzegu to naj naj fajniejsza naprzeciwko ratusza od 7 lat duże koło z pieczarkami i szynką kosztuje 21 zł , a co najważniejsze to od tej pzzerni to 100 metrów do mnie ?

a teraz coś na deserek w upalny dzionek

weź rower

pojedź do minimala albo netto i kup : ( nie zapomnij zamknąć roweru do płota bo mogą Ci zwinąć )

1. puszke ananasów w kostke

2. puszke brzoskwiń potem pokroj je w kostke

3. puszke manadarynek koniecznie w puszce a nie świeże mandarynki

4 2 szt bananas

5. kiść niedużą winogron zielonych i fioletowych

wróć do domu

rower zabezpiecz przed kradzieżą

i:

banans w plastry winogrona w połowki potnij

puszki pootwieraj i jak wszystko masz skostkowane i splastrowane do dużej michy wlej

wymieszaj i do lodówy wstaw co by schłodziło sie

potem do michy a`la poncz wlej i 6 osób na jeden raz zaspokoić będziesz mógł

Napisano

ja tu o taniocha bambocha obidku a Wy mi tu tkie szmery bajery :( Jurasek, do tego tez jest dobr zecz dodac a mianowicie galretke ugotowana i jak juz wyjiemy z lodowki tobedzie ciut tylkogęstrze bo sa soki z puszeki jest bamboocha :) ! mniam :) do tegojeszcze plasterki Citrone :)

• 2 tygodnie później...
Napisano

Zaczął się sezon na truskawki, więc dziennie jem ich teraz ponad 1kg :)

Macie jakies pomysły co można z nich zrobić ?? Kończą mi się juz pomysły :? Jem z cukrem, ze śmietana, robie mus, koktajl, ciasto z truskawkami, nie wiem co jeszcze można bo to mi sie już powoli nudzi :D

Napisano

truskawki z makaronem :) często jadam w sezonie :D oczywiście truskawki sa posztakowane i lekko dosłodzone, a makaron oczywiscie zimny. można też troche śmietany dodać.

Gość Mika logout
Napisano

heh, obżartuchy ;-) Ide zjeść obiad, z racji nieobecności połowy rodziny nie mam ustalonego dania więc bede kombinować. Jak mi wyjdzie coś fajnego to napisze ;D Tak na razie to pomieszajcie sobie twaróg (półtłusty albo chudy) z jakimś dżemem, mniammm!

Napisano

A mi powoli braknie już truskawek, i dobrze bo już pomysły mi się skończyły (oprócz tego co pisałem wyżej to jeszcze ryż albo makaron z trusawkami i inne).

Gość Mika logout
Napisano

no ja nic nie wymyśliłam ciekawego... Tosty z zółtym serem,a do tego sałatka z pomidorów, ogórków, cebulki, do smaku sól, pieprz i ocet winny ;] Nie chciało mi się kombinować... Thomash ty sobie zrób lody truskawkowe, albo sorbet z tych truskawek ;-)

Napisano

Macie jakies pomysły co można z nich zrobić ?? Kończą mi się juz pomysły :? Jem z cukrem, ze śmietana, robie mus, koktajl, ciasto z truskawkami, nie wiem co jeszcze można bo to mi sie już powoli nudzi :D

możesz sobie zamrozic

a kiedy śnieżyce nastana rozmrozic

i przypomniec ciepłe chwile

smacznego

Napisano

Macie jakies pomysły co można z nich zrobić ?? Kończą mi się juz pomysły :? Jem z cukrem, ze śmietana, robie mus, koktajl, ciasto z truskawkami, nie wiem co jeszcze można bo to mi sie już powoli nudzi ;)

Jeszcze może być galaretka z truskawkami - pycha 8) .

Pozdrówko deserowe :-) .

Napisano
chwytam niebieską kartkę z napisem PIZZA EXPRESS, dzwonię, za 40 minut jest na stole...

najprostszy przepis świata

Chwytam pomarańczową karde z napisem Pizz Capone, dzwonię, za 20min jest na stole pizza rodzinna 40x40cm za 25zł z dowozem

8)

• 2 miesiące temu...
Napisano

prostsze niz zmiana dętki

moja szarlotka

2,5 szklanki mąki przesiać przez sitko na stół i dodac:

200 gram margaryny "Kasia"

3 żółtka

0,5 szklanki gęstej smietany

czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia

otrzymaną mieszankę siekać nożem do otrzymania równej masy

tak otrzymane ciasto zagnieść i wstawić do lodówki do schłodzenia

/ja trzymałem pół godziny/

po wyjęciu z lodówki podzielić ciasto na dwie równe części

jedną część ciasta rozwałkować na cienki płat

blache wysmarowac margaryną

wyłożyc ciasto na blache

około 0,7 - 1,0 kg obranych i potarkowanych jabłek ułożyć na cieście w blasze

jabłka posypać cukrem zużywając 3/4 szklanki cukru

drugą część ciasta rozwałkować jak pierwsza i przykryć mase jabłkową

wstawić do rozgrzanego piekarnika 240 stopni

piec 45 minut

wyszło mi 9 dobrych porcji

smacznego

od razu pisze żę jest jedna wada

nie można sie od wypieku oderwać

dopóki sie nie skończy

a kończy sie szybko NIESTETY

Napisano

Ja do jabłecznika jeszcze cynamonu dodaję (dokładnie do jabłek) - bardzo dobry jest, choc nie wszystkim podchodzi.

Zauważyłem ze dużo osób pizzę preferuje.

Ostatnio zrobiłem coś co z francuska wymawia się "kisz" (fonetycznie co by pisowni nie spartolić) i jest to faktycznie wytrawna tarta, a we francji jest czyms na modłe pizzy właśnie (choć jest bardziej elskluzywne)

Sposób wykonania

Nalezy zagnieśc kruche ciasto ale bez cukru czyli

- kostka masła

- ok 30dkg mąki

- 2 zółtka

- soli do smaku

- mleka do uzyskania odpowieniej konsystencji

ciasto należy zagniatac mozliwie krótko, a potem mozna je na jakis czas do lodówki wsadzić.

Następnie należy je rozwałkowac i wylepić jakąś formę najlepiej specjalną. Ja takiej nie posiadam więc na zwykłej okrągłej blasze to zrobiłem wyłozonej pergaminem do pieczenia - trzeba zrobic niezbyt wysoki rancik.

Kolejno należy ponakłuwac dno widelcem i podpiec w piekarniku az się zacznie rumienic - wyjąć i odstawic do ostygnięcia.

Nastepnie należy roztrzepać 4 żółtka ze szklanką śmietany, wrzucic cokolwiek na wystudzony placek (grzyby, wedlinę, ser-ten to nawet powinien się znaleźć), zalać śmietaną z żółtkami, posypać startą gałką muszkatołową i zapiec aż się z wierzchu brązowa skorupka wytworzy.

Pyszne choć dietetyczne to to nie jest.

A tanie szybkie żarcie

Makaron (najlepiej świderki) + rozgnieciony twaróg + skawarki jakiekolwiek +sól + pieprz

Napisano
Makaron (najlepiej świderki) + rozgnieciony twaróg + skawarki jakiekolwiek +sól + pieprz

makaron swiderkowy, twarog, cynamon, cukier, = mniam ;]

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...