qrczakzul Napisano 9 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 Cześć, jak wgrać mapę Polski (ump pcpl) lub jej kawałka do telefonu z andoidem? Chciałbym korzystać z niej w aplikacji IpBike. Czy ten sposób będzie skuteczny?http://ump.fuw.edu.pl/mediawiki/images/8/86/Ump_osmand.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass3 Napisano 9 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 Musi być ta aplikacja? Wygląda strasznie archaicznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BikoBiko Napisano 9 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 Musisz wiedzieć w jakim formacie ta apka korzysta z map. To co wyżej to jest pomoc do osmanda i niekoniecznie tak samo będzie tutaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qrczakzul Napisano 9 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 To prawda, ja na początku też się zraziłem, ale pod względem możliwości to kombajn. Używam po prostu zamiast garmina.W ustawieniach mapy są sekcje:-Plik MapsForge [wybierz plik MapsForge] - po wejściu eksplorator szuka pliku .map-Plik stylu wyświetlania Maps... [ Wybierz plik stylu wyświetlana MapsForge. Plik .xml] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BikoBiko Napisano 9 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 To jest inny format niż mapa UMP , czy openstreetmap. Pewnie da się przekonwertować, ale na teraz nie odpowiem jak. W tym formacie mapy offline Polski są np. tutaj - www.openandromaps.org/maps/europe/Poland.zip Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qrczakzul Napisano 9 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 Dorwałem taką apkę, w jaki sposób się w niej eksportuje? Nie umiem się dokopaćOto screen:https://lh5.googleusercontent.com/ukKXz-wYaq-k-ojoB9UYvnTdhj23p0JyNK20MeaeW78=w957-h620-no Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass3 Napisano 9 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 To ja nieśmiało wysunę taka propozycję: Program Locus (prawdziwy kombajn) i do tego mapy Compassu (świetne pokrycie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qrczakzul Napisano 9 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 Przetestuję Skąd wyrwać te mapy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass3 Napisano 9 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 Kupić http://compass.krakow.pl/mapy-gps-trek-buddy/ Albo chomik (na testy ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qrczakzul Napisano 9 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 Nie chcę szczegółowej i szukam darmowej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BikoBiko Napisano 9 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 W tym Mobacu najpierw musisz wybrać jaki atlas tworzysz, potem obszar i jego rozdzielczości i na końcu create. To nie jest converter, ten program ściąga mapy w wybranym zakresie, skali i typie na kompa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qrczakzul Napisano 9 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 To wiem, tylko nie umiem sie w tym za bardzo poruszać. Czym jest "atlas" z założenia?Cośtam się udało wyeksportować, tylko nie rozumiem, dlaczego plik ma 1KB... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BikoBiko Napisano 9 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 "atlas" tak jak w wersji papierowej to zbiór różnych map, tutaj wybranych przez Ciebie - czyli np. zbiór map obszaru jak na screenie w różnych rozdzielczościach. Natomiast jaki to atlas to wybieramy w ustawieniach "atlas" pod rodzaj apki jaką mamy. Jak nie poradzisz sobie to jutro opiszę po kolei co robić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qrczakzul Napisano 9 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 Wygrałem z tym, działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BikoBiko Napisano 10 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2014 To git. Skrócona instrukcja do Mobac: 1. Najpierw wybieramy rodzaj atlasu - pod jakie oprogramowanie / format mapy.2. Potem wybieramy z jakiej mapy będziemy korzystać - osm ump itp3. Wybieramy obszar i dla tego obszaru powiększenia - rozdzielczości i klikamy "add selection".4. Możemy dodać nowy obszar z innymi skalami i znów "add selection".5. Na końcu "create". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesiek77 Napisano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 Nie nam IpBike, ale wg mnie wyglada fajnie (wcale nie archaicznie) i chyba zainstaluje do testow. Po zrzutach ekranu wyglada mi, ze czyta mapy rastrowe (w sklepie Play zrzut z OSM Cycle). UMP ma kafelki rastowe bardzo podobne do OSM (trzeba tylko wpisac ich serwer). Jesli dalej jestes zainteresowany to potestuje i dam znac. Da sie to chyba zrobic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qrczakzul Napisano 4 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 Te które ściągnąłem wystarczają mi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefanX Napisano 23 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 mapy UMP w formacie mapsforge (czyli takim, jaki obsługiwany jest przez ipbike) można pobrać stąd: http://download2.ump.waw.pl/mapsforge/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qrczakzul Napisano 23 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 A po wgraniu na telefon jakie źródło wybrać? Odpali w ogóle? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefanX Napisano 23 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 jako źródło wybierz Mapsforge. Wcześniej oczywiście w opcje/ustawienia dzwięku i wygladu/ustawienia mapy/plik mapsforge należy wskazać pobrany wcześniej plik mapy. U mnie wszystko hula Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qrczakzul Napisano 23 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 Nie dość, że zajmuje to znikomą część tego co pobrałem z mapquesta (a tam mam tylko 2 województwa) to jeszcze lepiej widoczne są drogi i nazwy miejscowości. Wielki plus dla ciebie! Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefanX Napisano 23 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 Cieszę się, że pomogłem. Co do samej aplikacji, to dopiero od dwóch tygodni z nią jeżdżę. Ale od miesiąca poszukuję idealnej aplikacji na androida obsługującej pulsometr i po przetestowaniu kilkunastu ta jest najlepsza. I do tego bezpośredni upload na serwer stravy. Jeszcze tylko poznam funkcje treningów interwałowych i będę zadowolony. Bo intuicyjność obsługi nie jest jednak mocną stroną tej aplikacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qrczakzul Napisano 23 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 Fakt, trzeba się z nią obyć. Pierwsze wrażenie jest po prostu złe. Jednak możliwość konfiguracji jest przeogromna i to bije wszystkich przeciwników na głowę. Ja interwałami zajmę się wiosną, na razie kręcę spokojnie tleniki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rwa8 Napisano 10 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2015 Siemka,mam pytanko dotyczące aplikacji IpBike. Wiecie jak podążać za śladem, który wcześniej sobie wgrałem??Kurcze głowie się już nad tym i nic wymyślić nie umiem :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maad11 Napisano 11 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2015 Hej, Z tego co wiem, nawigacji IpBike nie obsługuje- czyli nie powie Ci, żebyś skręcił za np. 50m. Tak jak ja z niej korzystam, to wgrywam przygotowaną wcześniej ścieżkę gpx, która jest pokazana na mapie jako grubsza, fioletowa kreska. W czasie jazdy ikona roweru (kiepsko to wygląda) pokazuje Ci Twoją pozycję i musisz sam śledzić i reagować na zmianę kierunku. Innego sposobu nie znam. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.