Skocz do zawartości

[mapa] IpBike

qrczakzul

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

To prawda, ja na początku też się zraziłem, ale pod względem możliwości to kombajn. Używam po prostu zamiast garmina.

W ustawieniach mapy są sekcje:
-Plik MapsForge [wybierz plik MapsForge] - po wejściu eksplorator szuka pliku .map
-Plik stylu wyświetlania Maps... [ Wybierz plik stylu wyświetlana MapsForge. Plik .xml]

Napisano

To jest inny format niż mapa UMP , czy openstreetmap.

Pewnie da się przekonwertować, ale na teraz nie odpowiem jak.

W tym formacie mapy offline Polski są np. tutaj - www.openandromaps.org/maps/europe/Poland.zip

Napisano

W tym Mobacu najpierw musisz wybrać jaki  atlas tworzysz, potem obszar i jego rozdzielczości i na końcu create.

To nie jest converter, ten program ściąga mapy w wybranym zakresie, skali i typie na kompa.

Napisano

To wiem, tylko nie umiem sie w tym za bardzo poruszać. Czym jest "atlas" z założenia?
Cośtam się udało wyeksportować, tylko nie rozumiem, dlaczego plik ma 1KB...

Napisano

"atlas" tak jak w wersji papierowej to zbiór różnych map, tutaj wybranych przez Ciebie - czyli np. zbiór map obszaru jak na screenie w różnych rozdzielczościach.

Natomiast jaki to atlas to wybieramy w ustawieniach "atlas" pod rodzaj apki jaką mamy.

Jak nie poradzisz sobie to jutro opiszę po kolei co robić.

Napisano

To git. :thumbsup:

Skrócona instrukcja do Mobac:

1. Najpierw wybieramy rodzaj atlasu - pod jakie oprogramowanie / format mapy.
2. Potem wybieramy z jakiej mapy będziemy korzystać - osm ump itp
3. Wybieramy obszar i dla tego obszaru powiększenia - rozdzielczości i klikamy "add selection".
4. Możemy dodać nowy obszar z innymi skalami i znów "add selection".
5. Na końcu "create".

• 4 tygodnie później...
Napisano

Nie nam IpBike, ale wg mnie wyglada fajnie (wcale nie archaicznie) i chyba zainstaluje do testow. Po zrzutach ekranu wyglada mi, ze czyta mapy rastrowe (w sklepie Play zrzut z OSM Cycle). UMP ma kafelki rastowe bardzo podobne do OSM (trzeba tylko wpisac ich serwer). Jesli dalej jestes zainteresowany to potestuje i dam znac. Da sie to chyba zrobic.

• 3 tygodnie później...
Napisano

jako źródło wybierz Mapsforge.

Wcześniej oczywiście w opcje/ustawienia dzwięku i wygladu/ustawienia mapy/plik mapsforge należy wskazać pobrany wcześniej plik mapy.

U mnie wszystko hula 

Screenshot_2014-12-23-21-57-25.png

Napisano

Nie dość, że zajmuje to znikomą część tego co pobrałem z mapquesta (a tam mam tylko 2 województwa) to jeszcze lepiej widoczne są drogi i nazwy miejscowości. Wielki plus dla ciebie! Dzięki!

Napisano

Cieszę się, że pomogłem.

Co do samej aplikacji, to dopiero od dwóch tygodni z nią jeżdżę. Ale od miesiąca poszukuję idealnej aplikacji na androida obsługującej pulsometr i po przetestowaniu kilkunastu ta jest najlepsza. I do tego bezpośredni upload na serwer stravy. Jeszcze tylko poznam funkcje treningów interwałowych i będę zadowolony. Bo intuicyjność obsługi nie jest jednak mocną stroną tej aplikacji.

Napisano

Fakt, trzeba się z nią obyć. Pierwsze wrażenie jest po prostu złe. Jednak możliwość konfiguracji jest przeogromna i to bije wszystkich przeciwników na głowę. Ja interwałami zajmę się wiosną, na razie kręcę spokojnie tleniki :)

• 3 miesiące temu...
Napisano

Siemka,
mam pytanko dotyczące aplikacji IpBike.

Wiecie jak podążać za śladem, który wcześniej sobie wgrałem??
Kurcze głowie się już nad tym i nic wymyślić nie umiem :/

Napisano

Hej,

Z tego co wiem, nawigacji IpBike nie obsługuje- czyli nie powie Ci, żebyś skręcił za np. 50m.

Tak jak ja z niej korzystam, to wgrywam przygotowaną wcześniej ścieżkę gpx, która jest pokazana na mapie jako grubsza, fioletowa kreska. W czasie jazdy ikona roweru (kiepsko to wygląda) pokazuje Ci Twoją pozycję i musisz sam śledzić i reagować na zmianę kierunku. Innego sposobu nie znam.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...